• Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου
  • 05:02

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ας μην βγάζουν έξω την «ουρά» τους οι πρυτάνεις

Εδώ και πολλά χρόνια τα Πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε «κέντρα φιλοξενίας» κάθε παράνομου. «Φιλοξένησαν» και «φιλοξενούν» έμπορους ναρκωτικών, τη μαφία του παραεμπορίου, εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα του αναρχοαυτόνομου χώρου, μπαχαλάκηδες, τους γνωστούς κατασκευαστές μολότοφ και κάθε καταζητούμενο από την αστυνομία που έβρισκε «άσυλο».

Εδώ και πολλά χρόνια τα Πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε «κέντρα φιλοξενίας» κάθε παράνομου. «Φιλοξένησαν» και «φιλοξενούν» έμπορους ναρκωτικών, τη μαφία του παραεμπορίου, εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα του αναρχοαυτόνομου χώρου, μπαχαλάκηδες, τους γνωστούς κατασκευαστές μολότοφ και κάθε καταζητούμενο από την αστυνομία που έβρισκε «άσυλο».

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Δίπλα σ’ αυτούς, φοιτητές μιας χώρας ρημαγμένης από την κρίση, που μπαίνουν στα πανεπιστήμια με ελπίδα για το μέλλον, για να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με την έρευνα και τη γνώση. Μόνο που οι ακαδημαϊκές ελευθερίες τους και η δίψα για γνώση   «σκοντάφτουν» στην ανομία των εξωπανεπιστημιακών, που έχουν καταλάβει τους χώρους τους.

Πάνω από αυτούς οι πρυτάνεις, κυρίως άβουλοι απέναντι στις καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων από παράνομους. Κάποιοι φοβισμένοι, άλλοι παραιτημένοι, απέφευγαν να αναλάβουν δράση ή να καλέσουν, έστω, την αστυνομία να τούς βγάλει έξω.  Ανησυχούσαν για τον εαυτό τους και για την οικογένειά τους, καθώς φαίνεται πως υπήρξαν και περιπτώσεις εκβιασμών από τους παράνομους καταληψίες.

Αλλά αν συνέβαινε αυτό, γιατί δεν υπέβαλαν παραίτηση, γιατί διεκδικούσαν την εκλογή τους και την επανεκλογή τους στην πρυτανεία; Για ποια τιμή μπορεί να μιλά ένας πρύτανης, που εκλέγεται, τη στιγμή που το πανεπιστήμιό του καλύπτει παράνομους κάθε λογής, που στα υπόγεια του κατασκευάζουν βόμβες και πουλούν ναρκωτικά στους διαδρόμους;

Με αυτή τη χρόνια πρακτική τους, έγιναν μέρος του προβλήματος. Νόμοι υπήρχαν για να τους στηρίξουν , κατά καιρούς υπήρχε και ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεκαθαρίσουν  τα πράγματα, αλλά μερικές πρυτανικές αρχές προτιμούσαν ασκήσεις ισορροπίας, για να αποφύγουν τυχόν αντιδράσεις παράνομων, αλλά και μιας ισχνής μειοψηφίας αλληλέγγυων φοιτητών...

Καλά τα είπε ο κ. Μπαμπινιώτης. Οι πρυτάνεις, τώρα, πρέπει να πάρουν δύσκολες και πικρές αποφάσεις για να ελέγξουν τα ιδρύματα τους. Τούς πρότεινε να βγάλουν κάρτες εισόδου για φοιτητές, διοικητικό προσωπικό και καθηγητές, ώστε να μην μπαίνει κανείς μέσα χωρίς σχετική άδεια. Ο, τι δηλαδή συμβαίνει στα πανεπιστήμια της Ευρώπης της Αμερικής και της Αφρικής ακόμα.

Ας αναλάβουν δράση κι ας μην κλαίνε πάνω από τα ερείπια των κατειλημμένων από παράνομους ιδρυμάτων. Δίνεται μια ακόμα μια  ευκαιρία, καθώς είναι δεδομένη η σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα υπάρχουν αναταράξεις, αλλά στο τέλος της προσπάθειας θα δημιουργηθούν πανεπιστήμια προς όφελος των φοιτητών και της κοινωνίας και όχι των παράνομων.

Βέβαια χρειάζεται και ένας Τζουλιάνι, που με το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», σε μερικά χρόνια «καθάρισε» όλη τη Νέα Υόρκη. Εκεί που δεν τολμούσε κάποιος να βαδίσει μόλις έπεφτε ο ήλιος, προσέφερε στους κατοίκους, τους εργαζόμενους  και στους τουρίστες μια  πόλη ασφαλή και  ελκυστική.

Τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοικούμενα ιδρύματα, οι πρυτάνεις έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι στα χέρια τους. Αν δεν το  μπορούν, ας κάνουν στην άκρη και ας αφήσουν άλλους πιο τολμηρούς.

Send this to a friend