Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Δεν είμαστε στο 2014

Άκουσα στη Βουλή τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «η επέλαση στο κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης και των ανεξάρτητων αρχών, ο έλεγχος της δικαιοσύνης και εν τέλει η υπονόμευση της ίδιας της  Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μείνουν δίχως αντιδράσεις από τον λαό. Διότι δεν είμαστε στο 1969 αλλά στο 2019. Είτε σας αρέσει είτε όχι».

Άκουσα στη Βουλή τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «η επέλαση στο κράτος, ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης και των ανεξάρτητων αρχών, ο έλεγχος της δικαιοσύνης και εν τέλει η υπονόμευση της ίδιας της  Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να μείνουν δίχως αντιδράσεις από τον λαό. Διότι δεν είμαστε στο 1969 αλλά στο 2019. Είτε σας αρέσει είτε όχι».

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Πριν πει την τελευταία του φράση, σκέφτηκα «επιτέλους θα κάνει αυτοκριτική» . Αλλά με ξεγέλασε για άλλη μια φορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί γιατί έχασε τέσσερις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, όπως δεν είχε καταλάβει τι έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2015 που έβαλε τη χώρα σε επιπλέον περιπέτειες, με τεράστιο κόστος, που ακόμα πληρώνουμε.

Τον άκουσα επίσης να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της για το Ελληνικό. « Μας είχατε πει, την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Τι έγινε, πού είναι οι εργασίες;»

Εδώ πραγματικά σήκωσα τα χέρια ψηλά. Εκεί που καθυστερούσε 4,5 χρόνια, ως κυβερνήτης της χώρας, εκεί που οι δικοί του έβρισκαν δάση και αρχαία, κατηγορεί τη νέα κυβέρνηση, πριν συμπληρώσει μήνα, γιατί δεν μπήκαν ακόμα μπουλντόζες.

Η χθεσινή παρέμβαση του στη Βουλή, ήταν ένα «κατηγορώ» σε μια κυβέρνηση ενός μήνα .Αντιπολιτευτική τακτική παρόμοια του 2014, τίποτα το καινούργιο. Έδειξε όμως έτσι, πως δεν έχει συνέλθει ακόμα από την ήττα και από την απώλεια της εξουσίας και δεν μπορεί ακόμα να δει όλο το... δάσος που αλλάζει.

Όντως ο χρόνος είναι λίγος και θα χρειαστεί, όχι βδομάδες, αλλά μήνες και ίσως χρόνια να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανατάξει τις δυνάμεις του, να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση και να παρουσιάσει σχέδιο για μια άλλη εποχή ,που είναι ακόμα πολύ μακρινή και αχαρτογράφητη.

Γι αυτό και έκανε ένα «copy paste» των ομιλιών του, πριν το 2015 το προσάρμοσε στα σημερινά γεγονότα και το διάβασε. Διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, παρέθεσε κατηγορίες χωρίς στοιχεία (για ανύπαρκτο πτυχίο αρχηγού ΕΥΠ ) παρομοίασε την κυβέρνηση με ξένα καθεστώτα, (Ορμπαν, Μπολσονάρο Βραζιλία) επέμεινε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, έτσι όπως τις... διαβάζει ο ίδιος (υπεράσπιση Πολάκη και Θάνου, επίθεση σε Λούλη) σε μια καταφανή προσπάθεια του να εμφανίσει τη σημερινή ΝΔ, ως ένα κόμμα μιας σκληρής ρεβανσιστικής δεξιάς .

Αυτό βεβαίως δεν είναι τυχαίο. Δείχνει τον ενδόμυχο φόβο του, πως η πολιτική ανοικτών θυρών του Κυριάκου Μητσοτάκη με το άνοιγμα του στο κέντρο ακόμα και την κεντροαριστερά, με την προοδευτική πολιτική του στην κοινωνία, τη στήριξη μικρομεσαίων, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με την ψηφιοποίηση του, την άμεση λύση κοινωνικών προβλημάτων (Μάτι, φάρμακα κατ οίκον) σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριοποίηση του τον πρώτο μήνα, του αφαιρεί επιχειρήματα και δυσκολεύει τη δική του διείσδυση στο κέντρο με το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας.

Η επαναφορά της αντιπολιτευτικής τακτικής του 2014 με ιδεολογήματα και πολιτικούς συμβολισμούς, στο 2019, θα μπορούσε να είχε μια πιθανότητα επιτυχίας ,αν δεν είχαν μεσολαβήσει 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, ένα μνημόνιο και τέσσερις απανωτές εκλογικές ήττες.

Send this to a friend