Αθήνα

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Έλληνες δυο ταχυτήτων…

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι κάτοικοι τείνουν να γίνουν μειοψηφία από τον όγκο των προσφύγων και μεταναστών, που καταφθάνουν στις ακτές τους, ακόμα και με άσχημες καιρικές συνθήκες.

Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι κάτοικοι τείνουν να γίνουν μειοψηφία από τον όγκο των προσφύγων και μεταναστών, που καταφθάνουν στις ακτές τους, ακόμα και με άσχημες καιρικές συνθήκες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Έτσι αντί να βλέπουν, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, αποσυμφόρηση με ταυτόχρονη μείωση των αφίξεων, διαπιστώνουν επιδείνωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί σ αυτά.

Άθλια για τους μετανάστες, άθλια και για τους ίδιους.

Οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν πια να εξυπηρετηθούν από τις κρατικές δομές και οι υποδομές δεν επαρκούν.

Στην Λέσβο, όπως είπε ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι πια ζητούμενο για τους κατοίκους, αφού το νοσοκομείο κατακλύζεται από τις ανάγκες, πλέον των 20 χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, το ίδιο συμβαίνει και με τις μετακινήσεις τους με τα λεωφορεία, με τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που συγκεντρώνεται κάθε μέρα, ακόμα και μια απλή επίσκεψη στα ΑΤΜ για τη σύνταξη, αποτελεί δοκιμασία για όσους το τολμήσουν, καθώς τις ημέρες που χορηγείται το επίδομα σε πρόσφυγες και σε όσους το δικαιούνται, η ουρά ξεπερνά τα 80 άτομα. Σ’ αυτά τα νησιά διαπιστώνεται κατάρρευση των δομών και των υποδομών του κράτους.

Άκουσα τον κ Γεραπετρίτη να λέει πως η κυβερνητική πολιτική θα φέρει αποτελέσματα γιατί βασίζεται στην επιτήρηση και αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα μας, στις νέες διαδικασίες ασύλου που θα επιτρέψουν την επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία και στη δημιουργία σύγχρονων και ελεγχόμενων δομών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, παρά τις διακηρύξεις, τα συνεχόμενα και εναλλασσόμενα σχέδια, δεν μπορούμε να μιλάμε για φύλαξη στο Αιγαίο, αφού μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα, ακόμα και με καιρικές συνθήκες απαγόρευσης απόπλου πλοίων.

Αν όλα πάνε καλά από τις νέες διαδικασίες ασύλου θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα την άνοιξη. Πρέπει να εξεταστούν οι 70.000 αιτήσεις από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτές να προστεθούν όσες δεκάδες χιλιάδες κατέφθασαν το καλοκαίρι και φέτος το χειμώνα.

Η επιστροφή μεταναστών, στην Τουρκία μοιάζει με ανέκδοτο. Ο κ. Μηταράκης  περηφανεύτηκε πως επέστρεψαν… έντεκα άτομα, ενώ η  αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, δεν αποδίδει, γιατί όσοι φεύγουν από τα νησιά, άλλοι τόσοι και περισσότεροι καταφθάνουν. Απλά μαθηματικά.

Και έως τότε οι κάτοικοι στα νησιά παραμένουν κατ’ ουσία, χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη, χωρίς μέσα μεταφοράς ακόμα και χωρίς ΑΤΜ. Διαμορφώνονται σιγά σιγά, πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων  στη χώρα μας, με Έλληνες δυο ταχυτήτων.

Send this to a friend