Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Κυβέρνηση Τσίπρα ή κυβέρνηση Καμμένου;

Ο κ. Καμμένος, επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον ως υπουργός Άμυνας, με μια εναλλακτική πρόταση για τα Σκόπια στο πλαίσιο μιας νέας εξωτερικής και αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας για τα Βαλκάνια.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος 

Πήγε και πρότεινε στους Αμερικανούς, την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας, χωρίς τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μια αμυντική συμφωνία που θα βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις ανάγκες των Αμερικανών, των Γερμανών και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια για αναχαίτιση της ρωσικής παρέμβασης. Με λίγα λόγια τους πρότεινε, να βάλουμε τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ από την... πλαϊνή πόρτα, χωρίς να επιλυθεί το ονοματολογικό. Γιατί αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα, της εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου. Τα δυτικά Βαλκάνια και τα Σκόπια κάτω από την ομπρέλα των δυτικών και του ΝΑΤΟ, το οποίο θα ήταν εθνικά επιζήμιο, γιατί θα αποδυνάμωνε άμεσα το μοναδικό σοβαρό "όπλο" που έχουμε απέναντι στα Σκόπια και τον επεκτατισμό τους, το "βέτο" μας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ .

Ταυτόγχρονα, με τη...  που τον διακρίνει, πρότεινε να δημιουργηθούν νέες αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα . Προσέξτε την ...ιστορική του φράση: " Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση, όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη».

Όπου χέρσο χωράφι και μια αμερικανική βάση, φαίνεται πως είναι το επόμενο σχέδιο της ...αριστερολαϊκιστικής  κυβέρνησης που πριν φύγει από την εξουσία θα έχει παραχωρήσει στους Αμερικανούς, όσα δεν παραχώρησαν όλες οι προηγούμενες.

Το ερώτημα είναι, ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τη νέα εξωτερική και αμυντική στρατηγική στα Βαλκάνια που ανακοίνωσε ο κ. Καμμένος;

Συμφωνεί  να γεμίσει η χώρα με νέες αμερικάνικες βάσεις  και με ποια ανταλλάγματα;

Αν μεν συμφωνεί να βγει και να το πει ευθαρσώς και να μην κρύβεται πίσω από το κ. Καμμένο. Αν όχι να  μας διευκρινίσει αν ακόμα έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα ή έχουμε περάσει σε κυβέρνηση Καμμένου;

Send this to a friend