Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Κυβερνητικές «πιρουέτες» με το Μεταναστευτικό

Εξ αρχής φάνηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Εξ αρχής φάνηκε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Κατάργησε το υπουργείο Μετανάστευσης κι έστειλε τις αρμοδιότητες, ως «υποκατάστημα» στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όταν οι αυξημένες ροές  παράνομων μεταναστών, ξέσπασαν σαν κύματα στα παράλια των νησιών μας, άρχισε να τρέχει αιφνιδιασμένη, με σχέδια για αυξημένη φύλαξη των συνόρων, αλλαγές στη διαδικασία ασύλου και νέα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών ;h προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όμως όλα αυτά η δεν έγιναν ακόμα ή δεν απέδωσαν. Τα νησιά γέμισαν μετανάστες, οι αντιδράσεις οξύνθηκαν και η αποσυμφόρησή τους απέτυχε.

Έτσι πέρασε στη δεύτερη φάση. Δίπλα στον υφυπουργό αρμόδιο για την μεταναστευτική πολιτική Γιώργο Κουμουτσάκο, έβαλε τον εξωκοινοβουλευτικό υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ως συντονιστή για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα της χώρας.

Η διαχείριση των ροών που συνεχίστηκαν και μέσα στο χειμώνα και η επιχείρηση αποσυμφόρησης δεν ικανοποίησε τους κατοίκους των νησιών του βορείου Αιγαίου. Η απόφαση, δε, της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλειστά κέντρα, στην ουσία χωριά, που θα φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πολλαπλασίασε τις αντιδράσεις, καθώς έδωσε την αίσθηση ότι οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν. Σήμερα στα νησιά του Β. Αιγαίου βρίσκονται πάνω από 50.000 παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη και οι εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά προκαλούν τρόμο, καθώς υπολογίζουν ότι περισσότερες από 100.000 θα περάσουν τη θάλασσα και τον Έβρο για την Ελλάδα.

Τώρα η κυβέρνηση περνά στην τρίτη φάση. Επανιδρύει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τοποθετεί επικεφαλής του τον Νότη Μηταράκη, τον οποίο προχθές προπηλάκισαν στην εκλογική του περιφέρεια κάτοικοι της Χίου.

Το πρόβλημα, δυστυχώς, είναι πια εθνικό και η Ελλάδα βρίσκεται και σ αυτό μόνη και πελαγοδρομεί.

Η συμφωνία Ε.Ε. –Τουρκίας δεν λειτουργεί από το 2016 . Τότε ήταν που  η Ε.Ε. μετέφερε, στην  ουσία τα ευρωπαϊκά σύνορα  για το μεταναστευτικό , από το Αιγαίο και τον Έβρο στα βόρεια σύνορα μας . Αυτά προστατεύει η FRONTEX , στο Αιγαίο απλά περιπολεί.  Με αυτό τον τρόπο μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «πάρκινγκ» μεταναστών.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες, εάν δεν σφραγιστεί ο Έβρος και όσο γίνεται  τα  θαλάσσια σύνορα μας. Το έχουν κάνει και άλλες χώρες. Η Ιταλία και Ισπανία μείωσαν κατά πολύ τις ροές , ενώ κράτη στα Βαλκάνια και την  κεντρική Ευρώπη όρθωσαν  τείχη, προστατεύοντας τη Γερμανία.  Και εφόσον δεν υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  - ούτε  ασυνόδευτα παιδιά δεν δέχτηκαν να φιλοξενήσουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-  η Ελλάδα έχει το δικαίωμα  να αυτοπροστατευτεί, ανοίγοντας τα βόρεια  σύνορα της ,προκειμένου να μεταφερθεί  το πρόβλημα στις ευρωπαϊκές αυλές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε πως ήταν καλά προετοιμασμένη να κυβερνήσει, μόνο με βάση το προεκλογικό της σχέδιο. Όμως  δεν πάνε όλα πάντα «by the book». Η στραβή ήρθε με το μεταναστευτικό και από τότε αναλίσκεται σε πολιτικές πιρουέτες...

Send this to a friend