Αθήνα

5 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το Μεταναστευτικό «καίει» την κυβέρνηση

Σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα.

Σε ζήτημα πολιτικής επιβίωσης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελίσσεται το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η πολιτική της αποσυμφόρησης των νησιών και της θέσπισης μιας νέας σχετικά σύντομης διαδικασίας παροχής άσυλου και διαχωρισμού των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, απαντά σε μια λογική συντηρητικής, μεν αλλά αναγκαίας για αυτή την περίοδο, διαχείρισης του προβλήματος. Ενός προβλήματος που γιγαντώθηκε κατά την προηγούμενη κυβέρνηση και απέκτησε μόνιμα χαρακτηριστικά.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και παίζει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, που αποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία που δεν τηρεί ο κ. Ερντογάν, αλλά που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το ελληνικό δημόσιο και να στείλει τους μετανάστες πίσω στις τουρκικές ακτές.

Είναι βεβαίως να απορεί κανείς, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε  ένα έργο που δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας, την παροχή άσυλου σε όσους το δικαιούνται και την απομάκρυνση των οικονομικών μεταναστών. Ποιο τμήμα του ελληνικού δημοσίου, με ποιες διαδικασίες, είναι σε θέση να ελέγξει 70.000 αιτήσεις ασύλου κάτω από ιδιαίτερα γραφειοκρατικές διαδικασίες;

Εδώ αποκαλύφθηκε ότι στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν ένα εκατομμύριο συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες που αφορούν την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. (Αλήθεια τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια στο υπουργείο η κα Αχτσιόγλου;).

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε στη σημερινή 70.000 αιτήσεις ασύλου  για έλεγχο. Πίσω στην Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια έστειλε μόνο 1.800 μετανάστες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση αποδέχτηκε επίσης, μια πρωτοφανή ερμηνεία της συμφωνίας, πως οι μετανάστες  πρέπει να παραμένουν στα νησιά γιατί εάν μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην  Τουρκία.

Αυτές οι δυο παράμετροι οδήγησαν στη φρίκη της Μόριας και στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Πέραν αυτής της συμφωνίας, όμως, η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε στο κλείσιμο του βόρειου διαδρόμου. Με εντολή της κας Μέρκελ, που ανησυχούσε για τις αντιδράσεις στη χώρα της, ο κ. Ζάεφ έκλεισε τα σύνορα προς το βορρά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μετατραπεί σε «παρκινγκ» μεταναστών και προσφύγων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες ευθύνες στη διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος. Καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό και φαίνεται τουλάχιστον αστείο, να κάνει σήμερα και τον τιμητή.

Αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρέθηκε απροετοίμαστη. Κατάλαβε, όμως, γρήγορα πως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο από ό, τι αρχικά εκτιμούσε και πως η μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλοδαπών με προσφυγικό προφίλ δεν το επιλύει,  απλά κερδίζει χρόνο, να ελέγξει με ταχυτέρους ρυθμούς τις δεκάδες χιλιάδες που ζητούν άσυλο. Ωστόσο, αν δει κανείς τους αριθμούς φαίνεται πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Από τη Σάμο αποχώρησαν προχθές 700 πρόσφυγες και σε μια εβδομάδα  εισήλθαν στο νησί 624 μετανάστες.

Η κυβέρνηση τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις πολιτών στην ηπειρωτική Ελλάδα που βλέπουν τους μετανάστες μπροστά στις πόρτες τους, αλλά και με την τραγωδία των ίδιων των αλλοδαπών που εξακολουθούν και πνίγονται στο Αιγαίο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί τώρα να αλλάξει το μήνυμα που εξέπεμπε τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα.

Από το «είμαστε μια χώρα με ανοικτά σύνορα για τους μετανάστες , που λιάζονται στις πλατείες» του ΣΥΡΙΖΑ στο «μην έρθετε στην Ελλάδα τζάμπα θα χάσετε τα λεφτά σας, δεν θα πάτε στην Ευρώπη»

Το χειρότερο όλων  είναι πως οι ευρωπαϊκές χώρες κρύβονται πίσω από τη συμφωνία που αποδέχτηκε μετά χαράς ο κ  Τσίπρας . Μια συμφωνία που δεν δούλεψε, γιατί ο κ. Ερντογάν ανοίγει και κλείνει την κάνουλα των ροών , για να θυμίζει το… υπερόπλο που κρατά στα χέρια του απέναντι στην Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας τη δική της αποστολή.

Έτσι η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκινήσει τους ευρωπαίους στο τελευταίο συμβούλιο κορυφής και να μιλήσει για plan B δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Οι ευρωπαίοι  έχουν  επαναπαυτεί και έχουν πετάξει το «μπαλάκι» στην Ελλάδα . Είναι  στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη να το πετάξει γρήγορα αλλού, πριν «καεί» νωρίς νωρίς.

Send this to a friend