Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Υπέρ αδυνάτων» και το Σύνταγμα

Όλα στο τραπέζι τα βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκληρές αποφάσεις στο μεταναστευτικό, αντικαπνιστικός νόμος, αναθεώρηση Συντάγματος με στόχευση την κοινωνική πολιτική και τη θωράκιση της προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Όλα στο τραπέζι τα βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σκληρές αποφάσεις στο μεταναστευτικό, αντικαπνιστικός νόμος, αναθεώρηση Συντάγματος με στόχευση την κοινωνική πολιτική και τη θωράκιση της προστασίας των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Η πρότασή του για τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αποτελεί κατάκτηση για το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας, καθώς θα αποτελέσει ασπίδα για 800.000 οικονομικά αδύναμους που άφησε πίσω της η κρίση. Πρόκειται για  μακροχρόνια άνεργους, για μονογονεϊκές οικογένειες, για άτομα που δεν μπόρεσαν να ορθοποδήσουν. Αυτή την στιγμή το πρόγραμμα που έτρεχε η προηγούμενη κυβέρνηση καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει το ποσό που θα χορηγείται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η συνταγματική κατοχύρωση ότι «το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του και γίνεται πράξη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε διευρυμένα κριτήρια για τη χορήγηση του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, που θα προκαταβάλλεται πια.

Πέραν των παρεμβάσεων υπέρ αδυνάτων ο κ. Μητσοτάκης, αλλάζει και την πολιτική που ίσχυε μέχρι σήμερα στο Μεταναστευτικό παρουσιάζοντας σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις  για να ανακουφιστούν τα νησιά και να αποτραπούν νέες «Μόριες»  που ντρόπιασαν διεθνώς τη χώρα.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες του, πέραν της υλοποίησης των δεσμεύσεων του, θέλει να βάλει και μια ισχυρή διαχωριστική γραμμή, με τον ΣΥΡΙΖΑ σε τομείς που η αξιωματική αντιπολίτευση, ως προερχόμενη από την αριστερά, πιστεύει πως έχει  πλεονέκτημα ευαισθησίας και  προβάδισμα στην κοινωνία.

Ο υπερκερασμός της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι σαφώς μια τακτική που ενισχύει  το προφίλ του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδώσει χαρακτηριστικά σκληρής δεξιάς και αστυνομικού κράτους στις πολιτικές της.

Δεν είναι τυχαία τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «OPEN», με αφορμή την αλλαγή του ποινικού κώδικα ότι «η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι «μπαχαλάκηδες», που φορούν γραβάτες και κοστούμια». Ψάχνει να βρει νέα πατήματα, νέο αφήγημα να αντιπολιτευτεί σε μια περίοδο που ο Μητσοτάκης του «κλέβει» το προβάδισμα στην κοινωνική πολιτική.

Send this to a friend