• Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου
  • 12:45

Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αντικομμουνιστές και «φασιστάκια»...

Αντικομμουνιστές και «φασιστάκια»...

Μεγάλη συζήτηση και αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου για «κομμουνιστές» και «Εβραίους».

Την ίδια στιγμή, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης αποκαλούσε «φασιστάκι της πλάκας» στο Facebook τον πρόεδρο των ολυμπιονικών με αναπηρία - πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ - επειδή άσκησε κριτική σε ένα πολιτικό κείμενό του.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ανεξαρτήτως της ουσίας της υπόθεσης και ποιος έχει δίκιο ή άδικο, το ζήτημα είναι το τοξικό κλίμα που υπάρχει στην πολιτική - και όχι μόνο - ζωή του τόπου.

Το δηλητήριο ξεχειλίζει και στις δύο πλευρές, οι οποίες αίφνης μοιάζουν να διακατέχονται από μετεμφυλιακά σύνδρομα. Η σφοδρή σύγκρουση ξεπερνά ακόμη και τις αλήστου μνήμης εποχές του «βρόμικου '89» όταν - για να μην ξεχνιόμαστε - μέρος της Αριστεράς είχε συμπράξει με τη Δεξιά κατά του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί το μίσος να χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο; Μπορεί η λογική της εκδίκησης να διακατέχει πολιτικά στελέχη; Μπορεί μια διχοτομημένη και βαθιά διχασμένη κοινωνία να αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις των καιρών;

Και όμως, αυτό το δρόμο κάποιοι τον επέλεξαν. Συνειδητά. Από την εποχή κιόλας των «αγανακτισμένων», την ώρα που άλλοι βάσισαν τον πολιτικό τους λόγο στον μακαρθισμό.

Ας κοιταχθούν στον καθρέφτη και ας αναρωτηθούν ποιος ταΐζει ακόμη το τέρας της Χρυσής Αυγής.

Send this to a friend