Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αννίτα Πάνια σε Βίσση: «Ένιωθα τόσο κομπλεξικά και χάλια στο γάμο μου με τον Νίκο Καρβέλα»

STIGMA

Από μόνη της η αύξηση του ΑΕΠ δεν εγγυάται την ανάπτυξη!

Μετά τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στις 7/9/2021, για αύξηση κατά 16,2% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ.

Η αύξηση του ΑΕΠ

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας, ως γνωστόν, είναι ο δείκτης που μετράει τη συνολική παραγωγή, τη συνολική αξία των τελικών αγαθών και υπηρεσιών, τη δημιουργία πλούτου σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ στη χώρα μας μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 15,2% και έφτασε στο 84,8% του ΑΕΠ του 2019. Το 84,8% του ΑΕΠ του 2020 αυξήθηκε κατά 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και έγινε 98,50% του ΑΕΠ του 2019, παραμένοντας δηλαδή μειωμένο έναντι του ΑΕΠ του 2019.

Το 16,2 % ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, δεν είναι προς το παρόν σίγουρο και λόγω της πανδημίας, ότι συνιστά συστηματική και μακροχρόνια άνοδο των βασικών συνιστωσών της οικονομίας ώστε να σπεύσουμε να το εκταμιεύσουμε με την  πρώτη ευκαιρία, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν πράγματι σηματοδοτεί μακροχρόνια βελτίωση ή απλώς μια πρόσκαιρη ανακούφιση.

Η αύξηση του ΑΕΠ πρέπει να εξετάζεται από το αν είναι ανοδική ή τουλάχιστον διατηρήσιμη μελλοντικά, αν δηλαδή οι συντελεστές αύξησης του ΑΕΠ θα συνεχίσουν να το αναπτύσσουν και, στα επόμενα χρόνια. Αυτό προϋποθέτει ότι οι συντελεστές της αύξησης του ΑΕΠ, δηλαδή της συνολικής εθνικής δαπάνης, μιας από τις τρεις προσεγγίσεις μέτρησης του ΑΕΠ, να οφείλονται σε αύξηση εισοδημάτων από δημιουργία πραγματικού πλούτο και όχι από περιοδικές επιδοματικές πολιτικές στήριξης εισοδημάτων, όπως καλώς έγινε το 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19, για συγκράτηση της συνολικής εθνικής δαπάνης.

Τα κεφάλαια που προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως πρόσφατα με ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών, που προορίζονται μόνο για πληρωμή υπαρχόντων χρεών των επιχειρήσεων και δεν διαχέονται στην κοινωνία, είναι δηλαδή χωρίς ουσιαστικό αναπτυξιακό αντίκτυπο.

Η πορεία των οικονομικών δεικτών

Όμως, η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοεί και τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες όπως το Χρέος, το Εμπορικό ισοζύγιο, την Ανεργία, την σχέση έμμεσης και άμεσης φορολογίας, πληθωρισμός που δείχνουν την πορεία μιας οικονομίας και την διάχυση του πλούτου στην κοινωνία.

Το πρώτο που πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση είναι το δημόσιο χρέος που έχει φτάσει στο 205% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 ήταν μόλις 127%, γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωθεί στη σύνδεση των μέτρων με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της οικονομικής πολιτικής και την αποτελεσματικότητα του και να αξιολογηθεί πως συνεισφέρουν ώστε σε βάθος δεκαετίας να επιτευχθεί μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 2,5% και πως συνδέονται με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου κατά το πρώτο 7μηνο του 2020 ανήλθε σε 12.387,8 εκατ. ευρώ έναντι 10.582,3 εκατ. ευρώ το 7μηνο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 17,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την 1/9/2021, τον Ιούλιο του 2021 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρωζώνη και της ΕΕ., στο 14,6%, έναντι 14,8% τον προηγούμενο μήνα και 16,8% τον Ιούλιο του 2020, ενώ το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ήταν 7,6%, από 7,8% τον Ιούνιο του 2021 και από 8,4% τον Ιούλιο του 2020 και το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,9% τον Ιούλιο του 2021, από 7,1% τον Ιούνιο του 2021 και από 7,6% τον Ιούλιο του 2020.

Συγχρόνως η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους στην ΕΕ, με την ανεργία των νέων να έχει αυξηθεί στο 37,6% τον Ιούλιο του 2021, έναντι 29,7% τον προηγούμενο μήνα και 36,1% τον Ιούλιο του 2020. Τον Ιούλιο του 2021, ο μέσος όρος ανεργίας των νέων διαμορφώθηκε στο 16,2% στην ΕΕ και στο 16,5% στην ευρωζώνη του ευρώ, μειωμένα από τα ποσοστά 16,9% και 17,2% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα διευρύνουν τις ανισότητες καθώς διαμορφώνουν τη σχέση έμμεσης και άμεσης φορολογίας στο 1,5 προς 1, συνεχίζοντας το δρόμο που χάραξε ο κ. Τσίπρας που παράλαβε τη σχέση αυτή στο 1,23 προς 1 και την παρέδωσε στο 1,42 προς 1.

Οι εξαγγελίες και υποσχέσεις που δόθηκαν πριν λίγες μέρες στην ΔΕΘ, από τον κ. Μητσοτάκη, ήταν πολλές και πολυέξοδες, ήταν βασικά χρηματοδότηση της απασχόλησης και εισοδηματικές ενισχύσεις οι οποίες σκοπεύουν στην διατήρηση της αγοραστικής δύναμης ενόψει του επερχόμενου πληθωρισμού.

Μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση δεν υπάρχει αναφορά ή σχέδιο αντιμετώπισης του πληθωρισμού που να αφορά τους παραγωγούς αγαθών.

Η απαξίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» της κυβέρνησης οδηγεί στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων και των κοινωνικών ανισοτήτων, καθότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη «φωτογραφηθεί» και οδεύουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η μικρομεσαία τάξη στη χώρα μας είναι έργο και δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία όμως χρόνια μην έχοντας τη στήριξη της πολιτείας με ευθύνη των πολιτικών που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας και συνεχίζει κ. Μητσοτάκης φθίνει και τείνει προς εξαφάνιση με όλα τα επακόλουθα που συνεπάγεται αυτό στη ανάπτυξη της χώρας  και στην ανεργία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη δυνατότητα δανείων ή επιδοτήσεων ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι «οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι ένα από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, με πολύ χαμηλό επιτόκιο».

«Είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να συνενωθούν», δήλωσε σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης συνδέοντας την πρόσβαση στην τραπεζική ρευστότητα, στα δάνεια μόνον με τη συνένωση των μικρών επιχειρήσεων με τις μεγάλες, μόνο με συγχώνευση ή εξαγορά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συστηματικά υπονομεύει και αφαιρεί τη δυνατότητα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση και στις επικείμενες νέες δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το ιδιωτικό χρέος να διογκώνεται, τα ληξιπρόθεσμα σε εφορία και ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα και τον πτωχευτικό κώδικα να οδηγεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις, πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σύντομα σε κλείσιμο.

Όταν πολλά χρήματα πάνε σε λίγα χέρια και για έργα που θα αφήσουν μικρό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, με τα περισσότερα των χρημάτων να μοιράζονται σε πολυεθνικές εταιρείες, τα κέρδη σε έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λίγες και ευκαιριακές, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα που θα μείνουν για να ανακυκλωθούν και να πολλαπλασιαστούν στην πραγματική ελληνική οικονομία θα είναι μηδαμινά, που σημαίνει διεύρυνση της ανισότητας, υποβάθμιση της κοινωνικής συνοχής, εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας σε ένα παρωχημένο οικονομικό μοντέλο, χαμηλή απορροφητικότητα, αλλά και απώλεια της ευκαιρίας να δομηθεί μια καινοτόμα, αποτελεσματική και βιώσιμη οικονομία.

Με άλλα λόγια ενώ προβλέπεται, όπως τόνισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας, στη συνέντευξη του στις 21/9/2021, ότι φέτος η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 6%, εν τούτοις ο όποιος πλούτος παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί στους πολλούς που έχουν και τις περισσότερες ανάγκες, αλλά αποκλειστικά στους λίγους μεγάλους και ισχυρούς.

Για να επουλωθεί το χάσμα της από-επένδυσης στη χώρα μας προϋπόθεση είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων παραγωγής και κρίσιμων υποδομών και όχι στην κατανάλωση και τις εισαγωγές αγαθών, γιατί αν δεν βοηθήσεις την εθνική σου παραγωγή, η εισαγόμενη κατανάλωση δεν πρόκειται ποτέ να σου φέρει μακροχρόνια ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό.

Γιάννης Διονυσόπουλος

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ

Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Ροή Ειδήσεων

22/10/2021 | 23:57

Ξεσπά η Καστρίτση κατά Πετρούνια! «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εθελοτυφλούν -Μιλάμε για κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς»

22/10/2021 | 23:46

«Καρφί» Σκορδά σε Σρόιτερ! «Δεν θέλω να ακούω τη γνώμη του κυρίου που έχει καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα…» (vid)

22/10/2021 | 23:35

Στυλίδα: Χάθηκαν παππούς και εγγονός σε ορεινή περιοχή – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

22/10/2021 | 23:10

Μαστοράκης για Αλεκ Μπάλντουιν: «Ίσως η σφαίρα τοποθετήθηκε επίτηδες στο όπλο» (vid)

22/10/2021 | 22:58

Έφη Κακαράντζουλα: Έριξε το βιτριόλι στην Ιωάννα και μετά ανέμελη έμπαινε σε ιστοσελίδες πορνό!

22/10/2021 | 22:49

Μέμος Μπεγνής: «Λέω τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό μου έχει κοστίσει» (ΒΙΝΤΕΟ)

22/10/2021 | 22:35

Άγριες Μέλισσες spoiler: Ο Ακύλας θέλει να σκοτώσει τον Κωνσταντή για τα μάτια της Ζωής

22/10/2021 | 22:07

Euroleague: Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα

22/10/2021 | 21:54

Σασμός – Επόμενα επεισόδια: Πώς ο Μαθιός θα γλιτώσει τη σύλληψη;

22/10/2021 | 21:47

Ημαθία: «Δεν είχε κάνει εμβόλιο, αυτό είναι που μας “τρώει”», λέει ο πατέρας του αστυνομικού που πέθανε από κορονοϊό

22/10/2021 | 21:32

Έξαλλος ο Άκης Τσελέντης γιατί αφαίρεσαν τα εικονίσματα από τα δωμάτια νοσηλείας! «Αίσχος, εδώ είναι Ελλάδα και όχι Μωαμεθανιστάν»

22/10/2021 | 21:23

Χαλκιδική: «Τα λεφτά σου έχουν κορονοϊό»-Πως εξαπάτησαν ηλικιωμένη και τής άρπαξαν 1.750 ευρώ

22/10/2021 | 21:13

Λιβαδειά: Βουτιά αυτοκίνητου σε γκρεμό 60 μέτρων – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (ΒΙΝΤΕΟ)

22/10/2021 | 20:54

Άλεκ Μπάλντουιν: «Σοκ και θλίψη – Ραγίζει η καρδιά μου» – Καταγγελία πως ήταν αληθινή σφαίρα στο όπλο

22/10/2021 | 20:52

Πάπας Φραγκίσκος: «Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου θα επισκεφθώ την Ελλάδα και την Κύπρο»
Η κόκκινη άναψε… πράσινο για τον θρίαμβο του ΠΑΟΚ!
Γιατί είμαστε τόσο σκατόψυχοι;
Ο Καρλίτος φέτος ξέρει τί να κάνει την μπάλα!
H «αξιολόγηση» καθηγητών και μαθητών στην αντοχή των θρανίων!
Καράβια βγήκαν στη στεριά, ένα θλιβερό φαινόμενο!
Η γενναία Φώφη απέναντι στον ξεδιάντροπο αλήτη…