Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ας το πάρουμε χαμπάρι, είμαστε μόνοι στο Μεταναστευτικό

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στους μετανάστες της Ασίας και της Αφρικής που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, είναι πως αν τολμήσετε το ταξίδι θα εγκλωβιστείτε στην Ελλάδα, δεν θα πάτε ποτέ στην Ευρώπη. Τζάμπα τα λεφτά σας.

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στους μετανάστες της Ασίας και της Αφρικής που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, είναι πως αν τολμήσετε το ταξίδι θα εγκλωβιστείτε στην Ελλάδα, δεν θα πάτε ποτέ στην Ευρώπη. Τζάμπα τα λεφτά σας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Πρόκειται όμως για ένα «κούφιο» μήνυμα, καθώς γνωρίζουν πως από την εποχή της Ειδομένης, έκλεισε η βόρεια δίοδος προς την Ευρώπη και τα Σκόπια θωράκισαν τα σύνορά τους, με ευρωπαϊκή εντολή. Κι όμως οι ροές αυξάνονται.

Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, δεν είναι στο Αιγαίο, έχουν υποχωρήσει στα Σκόπια. Εκεί βρίσκεται η κύρια «γραμμή άμυνας» της ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2016 αφήνοντας ακάλυπτη τη χώρα μας.

Η Ελλάδα, για τους Ευρωπαίους μετατράπηκε σιγά σιγά σε «αποθήκη» μεταναστών που φρενάρει τις ροές προς την Ευρώπη. Αλλά πόσο ακόμα;

Το τελευταίο διάστημα καταφθάνουν 400-500 άτομα κάθε μέρα, ακόμα και το σχέδιο της κυβέρνησης να τους απορροφήσουν οι περιφέρειες σε κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου  και ξενοδοχεία, έχει τα όρια του. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάθε Περιφέρεια στην ενδοχώρα θα πρέπει να φιλοξενήσει αριθμό προσφύγων ίσον  με το 1% του πληθυσμού της. Με αυτό το σχέδιο η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει λίγο πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα, έναν αριθμό που ταχύτατα πλησιάζει.

Γιατί τα σύνορα μας είναι ακόμα διάτρητα, όχι μόνο τα θαλάσσια που δύσκολα ελέγχονται αλλά και στον Έβρο. Εκεί οι κάτοικοι βλέπουν παράνομους μετανάστες να περιπλανιούνται στα χωριά τους, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν και που να πάνε, αναζητώντας τροφή. Η Βουλγαρία «σφράγισε» τα σύνορά της με σειρά νόμων για την ενίσχυση της φύλαξής τους, τα Σκόπια τα έκλεισαν με τη βοήθεια των Ευρωπαίων και η Αλβανία μοιάζει λίγο μακριά ακόμα, για να έχει σοβαρό πρόβλημα. Και εμείς έχουμε ένα διάτρητο Έβρο με τους  μετανάστες να περνούν με κάθε μέσο, ακόμα και με φορτηγά ψυγεία, με κίνδυνο νέας τραγωδίας παρόμοιας με αυτή που συνέβη στην Αγγλία.

Και δεν έχουμε πρόβλημα μόνο στα σύνορα, αλλά και στον έλεγχο των μεταναστών και προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας. Παλαιοτέρα «λιάζονταν» τώρα εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία  που έδωσε στη δημοσιότητα η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από τα 4.800 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έφτασαν στην Ελλάδα, αγνοούνται τα 1.178.

Αν μια χώρα, μια κυβέρνηση, δεν έχει τον έλεγχο των συνόρων της, μια δημόσια διοίκηση δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει μετανάστες από πρόσφυγες και να προστατεύει ασυνόδευτα παιδιά τότε πρέπει να επανελέγξουμε τις δυνατότητες μας. Ή να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια η να προσπαθήσουμε με πανεθνική κινητοποίηση να διαχειριστούμε  το πρόβλημα, με το οποίο δυστυχώς θα ζήσουμε για πολλά χρόνια. Ο Χρυσοχοίδης είπε πως οι ροές θα περάσουν από πάνω μας όχι δίπλα μας. Πριν είναι αργά ας ενωθούμε. Ας εγκαταλείψουμε το δόγμα Τσίπρα για «ανοικτά σύνορα» και ας τα προστατεύσουμε εμείς.

Send this to a friend