Αθήνα

24 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι 11 προτάσεις Τσίπρα για έξοδο από την κρίση – Προσλήψεις σε υγεία-παιδεία, μείωση φόρων και στήριξη της εργασίας

STIGMA

Χαμένη είναι η μάχη που δεν δόθηκε…

Προφανώς και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ο ενδεδειγμένος, με την έννοια ότι δεν πρόκειται για ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Δείτε επίσης

Γαρυφαλιά Καληφώνη: 7 φωτογραφίες της που προκαλούν «εγκεφαλικά»
Τι περιμένει η Αθήνα από τους Ευρωπαίους για την Τουρκία – Γιατί το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο και όχι ελληνοτουρκικό

Είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, το οποίο επηρεάζει – αρνητικά ασφαλώς – τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κι είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο, διότι αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η Ελλάδα π.χ. δεν θα μπορούσε κατ’ αναλογία να χτίσει ένα χριστιανικό ναό στα Προπύλαια ή μέσα στον Παρθενώνα.

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι εάν πράγματι η διεθνοποίηση του ζητήματος μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές θέσεις. Διότι οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας μοιάζουν να είναι χλιαρές και να μην επιτελούν το σκοπό τους. Οι δε κυρώσεις από την ΕΕ, στις οποίες έχει εστιάσει η Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή και το Σάββατο στις Βρυξέλλες, θα έχουν νόημα μόνον εάν πραγματικά «πονέσουν» την Τουρκία.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Θίγοντας π.χ. τον πυρήνα της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας ή εάν περικοπούν τα κονδύλια που έχει λαμβάνειν η Άγκυρα από τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Μπορεί να το πετύχει η ελληνική πλευρά αυτό; Ασφαλώς οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί δεν είναι θετικοί – ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Γερμανία είναι αυτή που προεδρεύει της ΕΕ και έχει οικονομικά συμφέροντα εστιασμένα στην Τουρκία.

Μια μάχη, όμως, είναι χαμένη μόνον αν δεν δοθεί. Κι αυτό αποδείχθηκε το Μάρτιο στον Έβρο, όπου η απάντηση της ελληνικής πλευράς ξάφνιασε την τουρκική. Κατάφερε δε να συσπειρώσει και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών στις Καστανιές ήταν πολύ δυνατή κι όχι απλώς συμβολική.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κορονοϊός: Τέλος τα πανηγύρια σε όλη την χώρα

Νέο έκτακτο επίδομα σε 400.000 εργαζόμενους; – Σε ποιους θα δοθεί και πότε

Θεσσαλονίκη: Πέθανε το αγοράκι που είχε ανασυρθεί αναίσθητο από παραλία στην περιοχή της Περαίας

Ο ρεαλισμός και η αντιπολίτευση
Το αδιανόητο απόλυτο κακό, χτες και σήμερα
Δυσκολίες…
Τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η κυβέρνηση προχωρά χωρίς σχέδιο – Ώρα για ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό συμβόλαιο
Η διπλωματία είναι… μυστική!