Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Χάσαμε τα Εξάρχεια, στοπ

«Τα παιδάκια των Εξαρχείων δεν μπορούν να παίξουν στη γειτονιά τους. Είναι φυλακισμένα στα σπίτια, πίσω από σιδερόφρακτες πόρτες και κάγκελα που θυμίζουν φυλακές υψίστης ασφαλείας», (απόσπασμα από την επιστολή των κατοίκων των Εξαρχείων, προς την Πολιτεία).

«Τα παιδάκια των Εξαρχείων δεν μπορούν να παίξουν στη γειτονιά τους. Είναι φυλακισμένα στα σπίτια, πίσω από σιδερόφρακτες πόρτες και κάγκελα που θυμίζουν φυλακές υψίστης ασφαλείας», (απόσπασμα από την επιστολή των κατοίκων των Εξαρχείων, προς την Πολιτεία).

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Τα δικαιώματα των παιδιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικά και αστικά, των κατοίκων αυτής της περιοχής, καταπατούνται καθημερινά και η «συντεταγμένη πολιτεία», όπως λένε οι ίδιοι «σκανδαλωδώς αδιαφορεί και ανέχεται».

Αλήθεια ποιος εγγυάται το δικαίωμα στη ζωή και την περιουσία στα Εξάρχεια, όταν η Πολιτεία είναι απούσα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να παίζουν «κλεφτοπόλεμο» κάθε Παρασκευή βράδυ; Δυστυχώς κανείς.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί το δικαίωμα, στην ελευθερία, στην εργασία, στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό σ’ αυτή την περιοχή;  «Κάθε έκφραση διαφορετικότητας και ελεύθερου πολιτικού λόγου, πνίγεται από την κυριαρχία της τοπικής «εξουσίας» και επικρατεί ρατσισμός απέναντι σε κάθε τι που λογίζεται ως «αστικό» και «μικροαστικό», σημειώνουν οι κάτοικοι, περιγράφοντας το άβατο των Εξαρχείων.

Μήπως, μπορούν να παίξουν τα παιδιά τους στην πλατεία; Οι ίδιοι λένε πως τα παιδιά τους «είναι εγκλωβισμένα σε τρεις Παιδικούς Σταθμούς, δύο Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο…».

Άρα έχουμε μια «μαύρη τρύπα» στην καρδιά της Αθήνας , όπου δεν υπάρχει δημοκρατία, ασφάλεια και κοινωνικές υπηρεσίες, όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα – και απορώ πως ο πρωθυπουργός δεν τοποθέτησε εκπρόσωπο των κατοίκων των Εξαρχείων στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τώρα, που έκανε και τις αλλαγές στη σύνθεση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Όμως, σήμερα, βγήκε από το σκοτάδι και μια άλλη πλευρά των Εξαρχείων, το ποινικό έγκλημα. Οι έμποροι ναρκωτικών χρησιμοποιούν την περιοχή ως άβατο, διαθέτουν οργάνωση στρατιωτικού τύπου με πολεμικά όπλα. Γιατί πως διαφορετικά μπορεί κάνεις να περιγράψει την ομάδα των σαράντα ατόμων – όχι μικρής ηλικίας- που πήραν τα όπλα (Καλάσνικοφ και περίστροφα)  και φορώντας κουκούλες απείλησαν τον εισαγγελέα και τους λιμενικούς, που ερευνούσαν και αποκάλυψαν υπόθεση ναρκωτικών στα Εξάρχεια;

Πως να εξηγήσεις, στις δυο κυρίες που βρίσκονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ότι αυτοί οι κουκουλοφόροι δρουν ελευθέρα (απαίτησαν την απελευθέρωση μια γυναίκας που συνελήφθη και επιτέθηκαν στους λιμενικούς τραυματίζοντας δυο από αυτούς) εξαιτίας της δικής τους αβελτηρίας;

Η κατάσταση έχει ξεφύγει με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης, αλλά και του απερχόμενου δημάρχου. Τα Εξάρχεια από γειτονιά των αναρχικών έχει γίνει πολύ καιρό τώρα, γειτονιά εμπόρων ναρκωτικών, γειτονιά που ο κάθε παράνομος βρίσκει κρησφύγετο.

Η Αθήνα πως έχει χάσει τα Εξάρχεια και πρέπει να τα ανακτήσει.

*Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος είναι δημοσιογράφος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με τον Κώστα Μπακογιάννη και το συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά».

Send this to a friend