Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δεν θα κάνει τη χάρη ο Τσίπρας στους δανειστές

Εκλογές ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκλογές εδώ και τώρα ζήτησε η Φώφη Γεννηματά. Εκλογές ζήτησε και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Και εκλογές βλέπουν οι περισσότεροι σύμφωνα με έρευνες της κοινής γνώμης. Το θέμα είναι τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός σχετικά με την διεξαγωγή τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Μέχρι πρότινος και όχι μόνο, μόνιμη επωδός του κ. Τσίπρα ήταν και είναι εκλογές τον Μάιο του 2019 όχι νωρίτερα , με τίποτα. Ωστόσο ο μεγάλος βραχνάς του πρωθυπουργού είναι τι θα γίνει με το χρέος και τι θα γίνει με τις νέες περικοπές στις συντάξεις την πρώτη Ιανουαρίου του 2019. Αυτό είναι που απασχολεί τον κ. Τσίπρα καθότι είναι μόλις 43 ετών και δεν φαίνεται διατεθειμένος να σπαταλίσει το πολιτικό του κεφάλαιο προς χάρην των δανειστών που του επέβαλαν την υπογραφή του στις περαιτέρω μειώσεις των συνταξιούχων. Θα μου πείτε μικρό παιδί ήταν δεν ήξερε τι υπέγραφε;

Η παραίτηση του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που περιείχε και πολιτικά μηνύματα δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι Ευρωπαίοι θορυβήθηκαν από τα όσα είπε ο κ. Σακελαρίου που σήκωσε αντιμνημονιακή παντιέρα και στην ουσία με ένα μανιφέστο πολιτικής τάχθηκε κατά του μνημονίου και των περικοπών του.

Οι Ευρωπαίοι τον Θεσμό της Δικαιοσύνης τον έχουν πολύ ψηλά και για αυτούς ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει την ίδια θεσμική αξία με το συνταγματικό δικαστήριο της Ευρώπης. Όταν επομένως ακούνε τον κ. Σακελαρίου να εξαπολύει μύδρους κατά των περικοπών που εξαθλιώνουν τους πολίτες , είναι πολύ φυσικό να περιμένουν και τα επόμενα...

Έτσι, αναρωτιέμαι για πιο λόγο ο πρωθυπουργός κάτω από αυτές τις συνθήκες θα προτιμήσει να εξαντλήσει το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο σε τόσο νεαρή ηλικία παίρνοντας επάνω του τις νέες περικοπές με τη δική του υπογραφή, και να μην πει στους δανειστές ως εδώ και μη παρέκει. Άς αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν σκέψεις δικές μου. Αυτό θα ήταν το λιγότερο. Αποτελούν σκέψεις διαφόρων που πιστεύουν ότι τελικά μπορεί και να γίνουν εκλογές σύντομα προκαλώντας της ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αυτή την προσέγγιση για να μην κάνει το χατήρι στους θεσμούς που θέλουν "αίμα στην αρένα".
Άλλωστε γιατί να χάσει το πολιτικό μομέντουμ και να μην αιφνιδιάσει ακόμη και αυτούς που ζητούν εκλογές και που μπορεί κατά βάθος και να μην τις θέλουν κιόλας.

Send this to a friend