• Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου
  • 16:20

Αθήνα

14 oC

αραιές νεφώσεις

Δείχνουμε «κατανόηση» στη «μακεδονική ταυτότητα» των Σκοπιανών, τώρα;

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου δίνει στα Σκόπια την «μακεδονική ταυτότητα» που ζητούσαν και δεν αντιδρά στην ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» που έχουν καταχωρίσει ήδη στον ΟΗΕ, δηλαδή φέρεται να συμφωνεί σε αυτά τα στοιχεία που ταυτοποιούν τους Σκοπιανούς ως «Μακεδόνες» και νομιμοποιούν την ύπαρξη «μακεδονικού κράτους».

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ως αντάλλαγμα, παίρνει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και δεσμεύσεις των Σκοπίων ότι δεν έχουν αλυτρωτικές βλέψεις κατά της χώρας μας και σεβασμού της ιστορία μας.

Εάν καταλήξει η κυβέρνηση σε τέτοια συμφωνία, τότε θα έχουμε Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας και «Μακεδόνες» της Gorna Makedonija.

Και επειδή ο Ζάεφ δήλωσε πως δεν δέχεται ούτε αλλαγή του συντάγματος, ούτε μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, θα έχουμε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο Σύνταγμα και στο εσωτερικό των Σκοπίων και Gorna Makedonija για τον Αλέξη τον Νίκο και τον Πάνο και τον ΟΗΕ.

Βεβαίως η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη και τα δυο μεγάλα «αγκάθια», το εύρος χρήσης της ονομασίας και η αλλαγή του Συντάγματος, βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως οι δηλώσεις του κ Ζάεφ που βλέπει ελληνική «κατανόηση» στο ζήτημα της «μακεδονικής ταυτότητας» και που προαναγγέλλει λύση μέσα στον Μάιο χωρίς να υποχωρεί από τις θέσεις του, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό για την τροπή που έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις.

Και όλοι στη χώρα ελπίζουν να μην έχει καμία βάση το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ του Σαββάτου που υποστήριζε πως ο κ Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προβεί σε παραχωρήσεις προς τα Σκόπια για εκλογικούς λόγους. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε συμφωνία, για να πάρει ως… δώρο από τους δανειστές την παράταση για ένα εξάμηνο της περικοπής των συντάξεων, που αποτελεί εφιάλτη για την κυβέρνηση του.

Send this to a friend