Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Δελεαστικό μεν, σενάριο δε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση μπορεί σε αυτήν την φάση να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα. Να επιβάλει την ατζέντα της στον δημόσιο διάλογο και ως εκ τούτου να αναγκάσει την αντιπολίτευση να καταναλώσει πρόωρα τα προεκλογικά της πολεμοφόδια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση μπορεί σε αυτήν την φάση να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα. Να επιβάλει την ατζέντα της στον δημόσιο διάλογο και ως εκ τούτου να αναγκάσει την αντιπολίτευση να καταναλώσει πρόωρα τα προεκλογικά της πολεμοφόδια.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων- όπως και κάθε κυβέρνηση ακόμη και στις δύσκολες δημοσκοπικά μέρες- μπορεί να βάλει σε εφαρμογή μέρος του σχεδίου, χωρίς να ανησυχεί για το απότομο φρενάρισμα από έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Ξέρει άλλωστε την επικρατέστερη εκδοχή για την ημέρα των εκλογών, που δεν ξέρει η αντιπολίτευση.

Μπορεί, έχοντας “κλειδώσει” την μη περικοπή των συντάξεων, να αναζητήσει έγκαιρα εύπεπτες απαντήσεις στα επιθετικά ερωτήματα της αντιπολίτευσης για τος νέους συνταξιούχους και να εγγυηθεί την θωράκιση του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια.

Μπορεί να προωθήσει την υλοποίηση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων αφορά μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης και φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν, όχι μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους -όπου η κυβερνητική πλειοψηφία είχε αποκτήσει από τις προηγούμενες εκλογές εύκολη πρόσβαση. Αλλά και στη λεγόμενη μεσαία τάξη που “τσάκισε” εξίσου ή και περισσότερο η πολυετής και πολυεπίπεδη κρίση.

Μπορεί επίσης με “αφορμή” την συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο να κρατήσει ζωντανές τις προσδοκίες των πολιτών για την προοπτική 10.000 προσλήψεων στους χώρους της υγείας και της εκπαίδευσης- κλείνοντας έτσι υποσχετικά το μάτι στους σημερινούς ανέργους και ημι-απασχολούμενους νέους επιστήμονες ή στους ξενιτεμένους της νέας γενιάς που περιμένουν την ευκαιρία της επιστροφής.

Μήπως τελικά ο Αλέξης Τσίπρας “δείχνει” στους αντιπάλους του το μακρινό σενάριο του Οκτώβρη, ενώ ταχύτατα προετοιμάζει τον απόλυτο εκλογικό αιφνιδιασμό;

Δεν είναι αρκούντως δελεαστικό για τη κυβερνητική πλειοψηφία το σενάριο, την ώρα που βομβαρδίζεται το “παλιό πολιτικό σύστημα” με υποψίες ή εικόνες διαφθοράς και παρακμής, να διαχύσει γρήγορα και παντού αισιόδοξα μηνύματα για αλλαγή σελίδας και να στήσει κάλπες ακόμη και με ...αναμμένες σόμπες;

Το σίγουρο είναι ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός εκτός από το “παραδοσιακό” προνόμιο του εκλογικού αιφνιδιασμού έχει ως βασική προτεραιότητα να προκηρύξει εκλογές όταν πιστεύει ότι ακυρώνει το στρατηγικό στοίχημα των αντιπάλων του...

Send this to a friend