Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Δεν είναι η βία λύση έστω και αν…

Το βίντεο που όλοι μας παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο και τις τηλεοράσεις να ξυλοφορτώνουν τον 19χρονο Αλβανό που φέρεται να σκότωσε την άτυχη νεαρή όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές, είναι αποτρόπαιο και δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία.

Το βίντεο που όλοι μας παρακολουθήσαμε στο διαδίκτυο και τις τηλεοράσεις να ξυλοφορτώνουν τον 19χρονο Αλβανό που φέρεται να σκότωσε την άτυχη νεαρή όταν μεταφέρθηκε στις φυλακές, είναι αποτρόπαιο και δεν επιδέχεται καμία αμφιβολία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Μια πράξη που δεν χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και ούτε φυσικά τον λόγο για τον οποίο οι άλλοι κρατούμενοι των φυλακών που υποτίθεται σωφρονίζονται βρίσκονται εκεί για να συμμορφωθούν και να μετανιώσουν για τις πράξεις τους.

Συνήθως όμως τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται επειδή μόνο και μόνο κάποιοι από τους κρατούμενους για να δικαιολογήσουν τις δικές τους αμαρτίες και να λάβουν άφεση αμαρτιών, έκαναν αυτό που έκαναν στο νεαρό άνδρα που μόλις ενηλικιώθηκε επειδή  ήθελαν να δείξουν τη δική τους μεταμέλεια.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη σε κάποιον που αφαιρεί ανθρώπινη ζωή. Όσο αυστηρή πρέπει να είναι η Δικαιοσύνη, άλλο τόσο πιο αυστηρό πρέπει να είναι το σωφρονιστικό μας σύστημα και να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που δεν αξίζουν σε κανέναν πολιτισμένο κόσμο της δυτικής Ευρώπης.  Χάνεται η ανθρώπινη αξία όταν η βία εισβάλει σε τέτοιες καταστάσεις. Και τι να πούνε οι γονείς του παιδιού όταν βλέπουν αντί για μια σωστή αντιμετώπιση των φυλακών να μετατρέπεται σε ζούγκλα βλέποντας το παιδί τους να τρώει ξύλο από άλλα άτομα που βρίσκονται στις ίδιες φυλακές.

Βέβαια πολύ χειρότερα είναι οι γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας που εκεί και αν δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσει κανείς για τον τόσο άδικο θάνατο της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο. Δεν συγκρίνεται η μία με την άλλη περίπτωση.

Παρ’ ότι όμως δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, η βία είναι ίδια και στον 19χρονο Αλβανό που φέρεται να σκότωσε την κοπέλα όταν ασκείται επάνω του αλλά και εναντίον του θύματος εκείνες τις ώρες.

Και βέβαια δεν μπορεί ούτε νοείτε να υπάρχει Δικαιοσύνη και απόδοσή της ασκώντας κάποιοι βία εναντίον κάποιου άλλου. Η δικαιοσύνη είναι το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου και όταν αυτή αποδίδεται αφαιρώντας τη βία τότε είναι πιο αυστηρή και πιο επίπονη από τη βία για αυτό και τέτοιου είδους ενέργειες ακυρώνουν στην πράξη το πιο γερό θεμέλιο της δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη και επομένως βία όπου και αν υπάρχει δεν πρέπει να ασκείται πολύ περισσότερο κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Send this to a friend