Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Δι’ ευχών» οι 10.000 διορισμοί

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόσληψη 10 χιλιάδων νέων δημοσίων υπάλληλων το 2019 και μετά στη θέση των δέκα χιλιάδων κληρικών που χάνουν την  ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου αποτελεί την κορύφωση των πολιτικών ελιγμών του Αλέξη Τσίπρα και της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης, εν όψει των εκλογών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόσληψη 10 χιλιάδων νέων δημοσίων υπάλληλων το 2019 και μετά στη θέση των δέκα χιλιάδων κληρικών που χάνουν την  ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου αποτελεί την κορύφωση των πολιτικών ελιγμών του Αλέξη Τσίπρα και της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης, εν όψει των εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Πρόκειται μέχρι στιγμής για μια απλή δήλωση του κ. Τζανακόπουλου, αλλά παράγει πολιτικά αποτελέσματα, καθώς δεν απευθύνεται σε δέκα χιλιάδες, που υποτίθεται ότι μπορεί να διοριστούν κάποια στιγμή, αλλά σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους που εγκλωβισμένοι στην ανεργία ή στην ελαστική εργασία με 380 ευρώ το μήνα περιμένουν μια θέση σίγουρη και καλύτερα αμειβόμενη στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακολουθεί, έτσι, τη συνήθη τακτική της, για την οποία «δοξάστηκε» το 2012 -2015, να «πουλά» ελπίδα, να υπόσχεται τα πάντα για  να εξαγοράσει συνειδήσεις προς άγραν ψήφων. Δυστυχώς παρά τη δεκαετή κρίση και τα μνημόνια, παρά τις μεταρρυθμίσεις και τον πόνο, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν αλλάζει νοοτροπία.

Ο λαϊκισμός, οι διορισμοί στο Δημόσιο «ημέτερων», κυρίως συμβασιούχων, χωρίς διαγωνισμούς, παραμένουν στο DNA του συστήματος και τώρα ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, μια συμπεριφορά που παραπέμπει στην εποχή Μαυρογιαλούρου.

Αυτή η συνεχιζόμενη  νοοτροπία έδιωξε από την Ελλάδα, μισό εκατομμύριο μορφωμένους νέους και τους  κρατά στο εξωτερικό, οπού ζουν, εργάζονται, φορολογούνται και κάνουν οικογένειες.

Σε όλες τις έρευνες για το brain drain η κυριότερη αιτία, που φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό, μετά τη δυσκολία εξεύρεσης σωστής εργασίας είναι η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός, ο εκμαυλισμός, που επικρατεί στην Ελλάδα και είναι η θεωρία των «δικών μας παιδιών».

Αυτές οι πεντακόσιες χιλιάδες νέοι που έφυγαν, αποτελούν την κυριότερη επίπτωση της δεκαετούς κρίσης, γιατί δεν αναπληρώνονται με... αναδρομικά  όπως οι αποδοχές  των ένστολων και των συνταξιούχων . Όπως δεν αναπληρώνεται η οικονομική «αιμορραγία»  από τη φυγή των καλύτερων μυαλών από τη χώρα μας, ούτε καλύπτεται το μεγάλο πλήγμα   στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Από το 2011 έως το 2017 ο πληθυσμός  στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους.

Η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου αποκαλύπτει πως πίσω από τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και πριν αυτή οριστικοποιηθεί, υπήρχε έτοιμο το σχέδιο της αντικατάστασης των δέκα χιλιάδων κληρικών με «δικά μας παιδιά», με υποσχέσεις και κλείσιμο του ματιού σε όσους δυσκολεύονται να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Μπορεί λοιπόν η μεταφορά της μισθοδοσίας από την ενιαία αρχή πληρωμών στην εκκλησία να μην μεταβάλει τις μισθολογικές δαπάνες του κράτους, αλλά δημιουργεί οφέλη και για τις δυο πλευρές.

Και ο κ. Ιερώνυμος και η ιεραρχία της Εκκλησίας ενισχύουν την εξουσία τους αφού θα διαχειρίζονται τους μισθούς των κληρικών και ο κ. Τσίπρας  μπορεί να υποσχεθεί χιλιάδες διορισμούς στο δημόσιο εν όψει εκλογών.

Το ερώτημα είναι αν γνώριζε ο κ Ιερώνυμος τον εκλογικό σχεδιασμό, στον οποίο συνέβαλε  ή η κυβέρνηση έπαιξε παιγνίδι στις πλάτες της Εκκλησίας.

Send this to a friend