Αθήνα

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι διαφορετικές Ελλάδες

Είναι λυπηρό,  αυτό που γίνεται  που είναι πιο ορατό τώρα το καλοκαίρι μέσα από τη μεγεθυντικό φακό των δασικών πυρκαγιών.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Βλέποντας τους πυροσβέστες εποχικούς ή μόνιμους να ρίχνονται κάθε μέρα στη μάχη με τις φωτιές παίζοντας με τη ζωή τους λόγω της ελλιπούς υποδομής σχετικά με το έργο που καλούνται να κάνουν, της πυρόσβεσης, εύκολα καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι τελικά υπάρχουν δύο διαφορετικές Ελλάδες.

Η πρώτη, της Ελλάδας της αρπαχτής και του ωχαδερφισμού και η δεύτερη η Ελλάδα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Ας πάρουμε το πρώτο παράδειγμα ως φαινόμενο. Έχω βαρεθεί να ακούω όχι μόνο εγώ προσωπικά αλλά και όλοι εσείς όλα τα μαύρα και άραχνα που συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο , πάντα να ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από όλους εμάς. Προσέξτε δεν θέλω να εξομοιώσω με αυτά που λέει ο κ. Πάγκαλος όλοι μαζί τα φάγαμε κλπ,  όχι, με τίποτα μακριά από μένα αλλά αυτό που πραγματικά συναντάμε οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας είναι αυτό, "τι κάνει ρε αυτός ο μ@λ@@@ς ξεχνώντας πάντα τι κάνουμε εμείς. Τα ρίχνουμε όλα πάντα στους άλλους και ποτέ σε εμάς τους ίδιους. Δεν παραδεχόμαστε τα δικά μας λάθη αλλά πάντα αναδεικνύουμε των άλλων.

Αυτό είναι η μία Ελλάδα, που αντί να θαυμάζουμε τον τόπο που έχουμε γεννηθεί και είναι προνόμιο αυτό, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Η άλλη Ελλάδα είναι η εντελώς αντίθετη, Ελλάδα αυτή που οι άνθρωποι της προσφέρουν , αγωνίζονται, είναι αλληλέγγυοι και κάνουν το πάν για να μπορούν κάποιοι άλλοι να απολαμβάνουν.   Παράδειγμα οι πυροσβέστες που δίνουν καθημερινά αγώνα για να έχουμε εμείς όλοι οι υπόλοιποι πράσινα τα βουνά μας και να μην παραδίδονται στις φλόγες οι περιουσίες μας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες που με λιγοστά μέσα και κίνδυνο τη ζωή τους κάθε μέρα, παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς. Με αυταπάρνηση ρίχνονται στη μάχη ξέροντας ότι μπορεί να είναι και η τελευταία φορά για τους ίδιους, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Θέλουν να βοηθήσουν αυτό έμαθαν να κάνουν με την ψυχή τους και όχι γιατί τους διέταξε κάποιος.

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε, αυτή την Ελλάδα να βλέπουν όλοι οι ξένοι , μια Ελλάδα που μπορεί να τα καταφέρνει. Με τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή, όχι για το δήθεν αλλά για την ουσία της ζωής.

Είναι η δική μας ευκαιρία να το πετύχουμε , μπορούμε!