Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Αθήνα και Σκόπια: Οι διαφορές και οι ομοιότητες

Στην Αθήνα το θέμα των Σκοπίων προκαλεί τεράστια πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στηn κυβέρνηση και τη ΝΔ με προοπτική ακόμη και εκλογές, στην περίπτωση που αποσύρει την εμπιστοσύνη του ο Πάνος Καμμένος.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στα Σκόπια που είχαν και δημοψήφισμα, ήταν σαν να μην έγινε ποτέ. Σε μεγάλο βαθμό αντιπαράθεση πολιτική, όπως στην Ελλάδα, δεν έγινε ανάμεσα στον κ. Ζάεφ και το VMRO, το εθνικιστικό κόμμα που είναι αντίθετο στις αλλαγές Συντάγματος και ονόματος.

Βέβαια, η αντιπολίτευση του κ. Ζάεφ κινήθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς διότι αν και δεν το λέει δημόσια τάχθηκε υπέρ της αποχής και το στοίχημα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα και όχι τόσο η προοπτική της κυβέρνησης, αν και δεν αποκλείεται ο κ. Ζάεφ να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όπως τον έχουν συμβουλεύσει Έλληνες φίλοι του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Στην Αθήνα, η αντιπαράθεση σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι πολύ έντονη και η σύγκρουση ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη παίρνει πολλές φορές και προσωπικά χαρακτηριστικά. Η χρονική περίοδος που έχει ανοίξει είναι εξαιρετικά σημαντική και στις δύο χώρες με τις ξεχωριστά βεβαίως συνθήκες που επικρατούν στη μια και την άλλη.

Στα Σκόπια ο κ. Ζάεφ μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή θα προσπαθήσει να βρει τους 81 βουλευτές που χρειάζεται  για τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους ή θα προσφύγει σε εκλογές.

Στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας έχει και αυτός δύο επιλογές: Ή να κυβερνήσει όσο μπορέσει λόγω των κλυδωνισμών στο Σκοπιανό ή να προσφύγει σε εκλογές στην περίπτωση που τον συμφέρει πολιτικά ώστε να μην χρεωθεί τη συμφωνία ο ίδιος.

Τσίπρας και Ζάεφ επομένως έχουν κοινή μοίρα και κοινή προοπτική. Οι επιλογές ανήκουν στους πολίτες και όχι μόνο.

Τώρα αρχίζουμε…

Send this to a friend