ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Δυο χρόνια χωρίς Όραμα & Στρατηγικό Σχεδιασμό! Δύο Χρόνια για τους λίγους & εκλεκτούς! - TheCaller

Αθήνα

37 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άντζελα Γκερέκου: «Εάν ζούσε… » – Η σπαραξικάρδια ανάρτηση για τα γενέθλια του Τόλη Βοσκόπουλου (ΕΙΚΟΝΑ)

STIGMA

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Δυο χρόνια χωρίς Όραμα & Στρατηγικό Σχεδιασμό! Δύο Χρόνια για τους λίγους & εκλεκτούς!

Δύο χρόνια έκλεισε στη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και οι πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στην πανδημία του κορωνοϊού διαψεύδουν την κυβερνητική «προπαγάνδα» και αυτοσχεδιασμούς και θα επαναφέρουν τον κ. Μητσοτάκη στην σκληρή πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, και είναι ώρα να την αναλάβει αντί να την μεταθέτει αλλού, αντί να διχάζει και να απειλεί, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην συνεννόηση και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της πανδημίας.

Αυτοσχεδιάζοντας,… άφησαν το ΕΣΥ στην «τύχη» του!

Η κυβέρνηση πορεύτηκε χωρίς σχέδιο, με επαναλαμβανόμενα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας, αυτοσχεδίαζε και συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει, ενώ επιρρίπτει στους πολίτες τις ευθύνες για τα λάθη της, που στοίχησαν ακριβά στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας και άφησε το ΕΣΥ στην «τύχη» του, χωρίς ουσιαστική στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών του.

Μοναδική μέριμνα ήταν να προστατευτεί και να παραμείνει Covid Free ο ιδιωτικός τομέας υγείας.

Η σοβαρότητα του κινδύνου με την μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση, απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο με εκστρατεία ενημέρωσης και όχι εκφοβισμού, με επιτάχυνση των εμβολιασμών, με υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κινητές μονάδες, χρειάζεται συνεργασία με τους ανθρώπους της αγοράς. Η κυβέρνηση είχε το χρόνο να βάλει κανόνες για τους εμβολιασμούς σε κρίσιμους και καθοριστικούς τομείς και χώρους δουλειάς, όπως για τους υγειονομικούς, για τους εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων, στην εστίαση, στα μέσα μεταφοράς, στους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Ανάπτυξη μόνο για τους λίγους…

Με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που κατέθεσε στη βουλή, η κυβέρνηση, επιχειρεί, να μετατρέψει τις επιθυμίες της σε εκτιμήσεις αφού υποτιμά κρίσιμα δεδομένα και έχει υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, αν και η ελληνική οικονομία, πριν ακόμα ξεκινήσει η πανδημία, είχε μπει σε ύφεση, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αν δεν επιτευχθούν οι υπεραισιόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη, για την αύξηση των επενδύσεων κατά 30% μόνο το 2022, πως θα πιάσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025;

Στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου υπάρχει αύξηση των 12,5 δις σωρευτικά μέχρι το 2025. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης πως θα ισοσκελίσει την απώλεια των στόχων για τα φορολογικά έσοδα;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται και σε λίγο καιρό θα εκτοξευθούν αφού θα πρέπει να καταβάλουν υποχρεώσεις που είχαν ανασταλεί και τις τρέχουσες οφειλές.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία και ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για τα επόμενα χρόνια, 2022 – 2025, να μονιμοποιείται το άδικο μείγμα φορολογικής πολιτικής, κυρίως, για τα λαϊκά νοικοκυριά που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και συνεχίζει η σημερινή, δηλαδή την αύξηση της αναλογίας μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων.

Με το Μεσοπρόθεσμο 2022-2025 γίνεται ξανά σαφές ότι η κυβέρνηση αποστρέφεται μια οικονομία που να διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και ποιοτική εργασία. Κωφεύει προκλητικά στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στο «καμπανάκι» που κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για τον κίνδυνο ανάπτυξης κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς κάποιες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους μετά τη διακοπή των μέτρων στήριξης.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία και ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικών πόρων, ωστόσο, τα επόμενα χρόνια (2022-2025) ελλοχεύουν δύο τεράστιοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία;

  • Ένα μεγάλο μέρος των δαπανών να έχει, δυστυχώς, ελάχιστη προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.
  • Η επιστροφή σε λογικές λιτότητας και παράλογων υπερ-πλεονασμάτων.

Η κυβέρνηση πρέπει ξεκάθαρα να ταχθεί με τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που πιέζουν για κατάργηση των προβλέψεων περί πλεονασμάτων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καλέσει την Κυβέρνηση της ΝΔ να υιοθετήσει την πρότασή του για μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Ο δρόμος προς την ανάκαμψη, θα είναι πολύ δύσκολος και δυστυχώς το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» έτσι όπως το έχει  δομήσει η κυβέρνηση, θα μας οδηγήσει σε μια Ελλάδα των δύο ταχυτήτων.

Οι ανισότητες διευρύνονται και οι αδικίες παγιώνονται

Βλέπουμε ότι η ατζέντα της Σοσιαλδημοκρατίας, μετά την συμφωνία των 130 χωρών για την εφαρμογή της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν σχετικά με την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου στην φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, να έρχεται στο προσκήνιο. Στη χώρα μας η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, με συντηρητική πολιτική του χθες, μειώνει την φορολογία στα εταιρικά κέρδη και τα μερίσματα, αντί να δώσει κίνητρα για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας,

Η Κυβέρνηση με τα πεπραγμένα της στηρίζει μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς με συνέπεια οι ανισότητες να διευρύνονται.

Στην πράξη η Κυβέρνηση προστατεύει μόνο τις Τράπεζες και τα Funds.

Μόνο οι «μεγάλοι» είχαν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, 30.000 από τις 830.000 επιχειρήσεις.

Η Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις απουσιάζουν από τον κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο γυρίζουμε σε ατομικές συμβάσεις, ο εργαζόμενος μένει απροστάτευτος απέναντι στον εργοδότη του, χωρίς δικαιώματα, ανασφαλής και με χαμηλές αμοιβές.

Ο κατώτερος μισθός παρέμεινε τα 2 χρόνια καθηλωμένος και οι μισθοί των εργαζόμενων μειώθηκαν δύο φορές πάνω από ότι στην Ε.Ε., ενώ 350.000 άνεργοι έμειναν χωρίς κάλυψη μέσα στην κρίση.

Οι εκκρεμείς συντάξεις αυξήθηκαν κατά 35% τα δύο χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, φθάνοντας αθροιστικά στις 346.000!

Τα αδύναμα νοικοκυριά κινδυνεύουν με τους πλειστηριασμούς να χάσουν το σπίτι τους.

 

Το δημόσιο σχολείο εγκαταλείφθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, τα «μαθησιακά κενά» και οι ανισότητες μεγάλωσαν.

Αναβάθμισε όμως η κυβέρνηση της ΝΔ τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων.

Η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση εκφυλίζεται στην αυθαίρετη περικοπή του αριθμού των εισακτέων και αντί του διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, κυριαρχεί ο αυταρχισμός και η αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια.

 

Μερικά ακόμη,… από τα «έργα» της κυβερνητικής διετίας!

Το γαλάζιο πελατειακό κράτος αντικαθιστά το ροζ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθότι το επιτελικό κράτος έγινε «Μαξίμου Α.Ε.» με τις απ’ ευθείας αναθέσεις, και τις αδιαφανείς διαδικασίες, με τις χειριστικές μεθοδεύσεις υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας, όταν υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο με βροχή από άσχετες αιφνιδιαστικές νυκτερινές τροπολογίες με τα συζητούμενα Νομοσχέδια που κατατίθενται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς κανένα περιθώριο για ουσιαστική συζήτηση και όταν επιχειρείται ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης με χρήματα του ελληνικού λαού

 

Δεν υπάρχει νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αφορούν μόνο τους μεγάλους, καθώς οι μικροί επενδυτές και οι ενεργειακές κοινότητες είναι ουσιαστικά «αποκλεισμένοι».

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», εκφυλίστηκε, χωρίς κριτήρια κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, με μοναδικό κριτήριο τη ταχύτητα πληκτρολόγησης.

Η ηλεκτροκίνηση περιορίζεται μόνο σε εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χωρίς όφελος και προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.

Η πράσινη ανάπτυξη που πριν μια δεκαπενταετία η ΝΔ αποκαλούσε «τα πράσινα άλογα του ΠΑΣΟΚ», τελικά χρησιμοποιείται ως άλλοθι για κατά παρέκκλιση διαδικασίες και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

 

Τέλος η κυβέρνηση κινείται χωρίς την απαραίτητη Εθνική στρατηγική, καθώς αρνήθηκε την συγκρότηση του Εθνικού Μετώπου για την αποφασιστική στάση της χώρας απέναντι στις Τουρκικές απειλές και τη νέα αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.Ο κ. Μητσοτάκης ούτε ζήτησε, ούτε έλαβε ουσιαστικές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα, είπε το ναι στην θετική ατζέντα για την Τουρκία χωρίς καμία αντίστοιχη δική της δέσμευση.

 Η πανδημία του Covid-19 πάγωσε σχεδόν όλες τις εξελίξεις, «νέκρωσε» την αγορά, σκέπασε με ένα πέπλο την πραγματικότητα, πάγωσε και τον πολιτικό χρόνο, αλλά από εδώ και πέρα όμως αρχίζει για όλους η ώρα της αλήθειας.

 Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το δικό του προοδευτικό οδικό χάρτη, στον αντίποδα των συντηρητικών πολιτικών του κ. Μητσοτάκη.

Στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι, «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα», «για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία».

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο για τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Γιάννης Διονυσόπουλος

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών

Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΠΑΣΟΚ

Μέλος ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 

Ροή Ειδήσεων

28/07/2021 | 15:34

Άγριες Μέλισσες: Η Βιολέτα έγινε ξανθιά – Η εντυπωσιακή φωτογραφία από το Διαφάνι

28/07/2021 | 15:29

Σμαράγδα Καρύδη: Ποζάρει με το μπικίνι της στην Αίγινα και οι γραμμωμένοι της κοιλιακοί κλέβουν την παράσταση (EIKONA)

28/07/2021 | 15:28

Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής: «Είμαι ύπερ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων τουριστικό τομέα»

28/07/2021 | 15:20

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ η επιστροφή δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία

28/07/2021 | 15:06

Βόλος: Εξαφανίστηκε 12χρονη από την Βρύναινα Αλμυρού

28/07/2021 | 14:52

Σοκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Η Σιμόν Μπάιλς αποσύρθηκε για ψυχολογικούς λόγους

28/07/2021 | 14:50

Σίσσυ Χρηστίδου: Ποιο είναι το τηλεοπτικό μέλλον της παρουσιάστριας

28/07/2021 | 14:33

Γλυκά Νερά: Νέες αποκαλύψεις – Τα απειλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν η σύμβουλος ψυχικής υγείας

28/07/2021 | 14:12

Πανικός σε εκκλησία στην Ζάκυνθο: Πήγαν να πιαστούν στα χέρια όταν ιερέας είπε στους πιστούς να εμβολιαστούν (vid)

28/07/2021 | 14:04

Κωνσταντίνος Καζάκος: Αυτή είναι η νέα του σύντροφός του, Βασιλική Μακρή – Πρώτη δημόσια εμφάνιση

28/07/2021 | 14:01

«Βόμβα» Μπιμπίλα για κακοποιητικές συμπεριφορές που δεν έχουν καταγγελθεί ακόμα – «Είναι και για τον Πέτρο και για άλλους»

28/07/2021 | 13:47

Πέτρος Φιλιππίδης: Μεταφέρεται με χειροπέδες στις φυλακές Τριπόλεως (ΕΙΚΟΝΕΣ)

28/07/2021 | 13:38

Μεγάλη φωτιά στη Δροσιά Αχαΐας: Εκκενώνεται οικισμός

28/07/2021 | 13:20

Θανατηφόρο τροχαίο στη Γαύδο: «Η Κορίνα θα ζούσε αν είχε μεταφερθεί εγκαίρως στο νοσοκομείο» σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

28/07/2021 | 13:19

Στέφανος Τσιτσιπάς – Μαρία Σάκκαρη: Τεράστια πρόκριση στα προημιτελικά του μεικτού διπλού στο τένις
Από τον κίναιδο ολκής στον γκόμενο…
«Φύγε από δω ρε μαύρε!»
Ψηφίζουμε για εν δυνάμει πρωθυπουργό
Μια ωδή στον Τόλη που διέλυσε τη μοίρα του
Γιάννης Αντετοκούνμπο: O κόσμος έχει τον νέο του «πλανητάρχη»!
Οι επιστροφές για την αναγέννηση της ΑΕΚ και οι… δεύτερες σκέψεις!