Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δύο χρήσιμα συμπεράσματα από τη Βουλή

Αυτή τη φορά, δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι που πλάθουν σενάρια. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που έδωσε τροφή σ' αυτά, με τις αναφορές - και μη αναφορές - του στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Πρώτον: Είπε γενικά και αόριστα ότι οι εκλογές θα αργήσουν, αλλά δεν είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Δεύτερον: Δεν χρησιμοποίησε τον όρο «καθαρή» έξοδος και τη μοναδική φορά που το έκανε, τον έβαλε στο στόμα του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Αντιθέτως, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να πουν αν θέλουν νέο μνημόνιο ή προληπτική γραμμή στήριξης.

Αυτά είναι τα δεδομένα. Ιδού και τα συμπεράσματα:

Πρώτον: Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ρεαλιστικά, εάν μπορούσε, ο κ. Τσίπρας θα έστηνε τις κάλπες το Μάιο του 2019, όπως «μαρτύρησε» πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος. Πάντοτε, όμως, μένει ανοιχτό και το σενάριο του προσεχούς φθινοπώρου - αυτή τη φορά εμμέσως

Δεύτερον: Η αποποίηση της «καθαρής» εξόδου και το δίλημμα που έβαλε ο κ. Τσίπρας στη ΝΔ και τον πρόεδρό της προετοιμάζουν το έδαφος για την αποδοχή της προληπτικής γραμμής στήριξης - όσο κι αν η κυβέρνηση διέψευδε, μέχρι σήμερα, αυτό το ενδεχόμενο. Εξ ου και ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως ότι θα υπάρξει «μεταμνημονιακή εποπτεία» και απλώς προσπάθησε να την ξορκίσει, λέγοντας ότι δεν θα είναι ένα νέο μνημόνιο.

Τα δεδομένα αλλάζουν. Με ραγδαίους ρυθμούς. Κι έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

Send this to a friend