Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ε, ψιτ, πέθαναν λέει τα μνημόνια;

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος τρώει καραμέλες, ακούει Nivo και Παπάζογλου και μαθαίνει Ενισχυμένη Εποπτεία! Καλό… 2060!

Πώς να ξύπνησε σήμερα η Ελλάδα σ’ αυτή την… ιστορική μέρα, 20 Αυγούστου 2018; Ζαλισμένη από την τούρλα του Αυγούστου ή μήπως… πανηγυρίζουσα, διότι –κατά τας ευρωπαϊκάς γραφάς- βγήκαμε επισήμως από τα μνημόνια;

Ο Nivo και οι Goin' Through ακούγονται στη διαπασών από τα μεγάφωνα.

Πάψε να με παιδεύεις και να με κοροϊδεύεις

και τα όνειρά μου Ελλάδα μη σκορπάς…

Ελλάδα σε βιάζουν και συ φτιάχνεις τα νύχια σου

όχι να αμυνθείς

ή για να βρεις τα δίκια σου.

Αυτοί σε ξεπουλάνε όση ώρα καλλωπίζεσαι

Είστε μια παρέα και μονάχη ξεφτιλίζεσαι…

Γκαζώνει ο Nivo, σαν τα κύματα από τα μελτέμια, φυσάει και δέρνει.

Ποια δημοκρατία, μου μιλάτε, ποια προγράμματα;

Ποια πανεπιστήμια, ποια Ευρώπη, και ποια γράμματα;

Πού είναι η παιδεία, πού είναι η υγεία σας;

Κύριε υπουργέ... τα υπουργεία σας…

Τι σημαίνει λοιπόν «βγαίνουμε από τα μνημόνια»; Ότι από σήμερα κιόλας οι εργοδότες θα φωνάξουν τον κόσμο τους και θα κάνουν αυξήσεις; Ότι ο κόσμος θα πάρει ανάσα; Ότι θα μειωθούν οι ασφυκτικοί φόροι; Ή ότι ΔΕΝ θα έρθουν τα μπιλιετάκια με τον ΕΝΦΙΑ, αυτή ή την επόμενη εβδομάδα;

Μήπως θα κοπεί μαχαίρι αυτή η φονική ανεργία, τα πλήρη αδιέξοδα, η φυγή των νέων στο εξωτερικό;

Οι οικονομολόγοι είναι ξεκάθαροι για τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για τα επόμενα χρόνια:

*Νέες περικοπές των συντάξεων.

*Νέο ψαλίδισμα του αφορολογήτου.

*Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ.

*Νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Ορίστε;

Βγαίνουμε από τα μνημόνια. Κι ήρθε η ώρα να μάθουμε μια ακόμα φράση: Μεταμνημονιακή επιτήρηση!

Η κυβέρνηση κάνει λόγο ότι δεσμεύεται μόνο από τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά η αγέλη των… κακών λύκων, οι Ευρωπαίοι, απαντούν ότι πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί, για να μη χαθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών.

Όλα όσα έχουν συμφωνηθεί…

Πίσω από τις λέξεις, τις κομψά διατυπωμένες από τους Ευρωπαίους, η αλήθεια είναι γυμνή. Και λέγεται Ενισχυμένη Εποπτεία, δηλαδή ξανά αξιολογήσεις κάθε τρίμηνο!

Το χέρι του χασάπη καραδοκεί. Γιατί αν οι αξιολογήσεις δεν είναι θετικές, δεν θα γίνονται εκταμιεύσεις-επιστροφές από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος ανά εξάμηνο, τα οποία υπολογίζονται σε 5,8 δις ευρώ. Το γνωστό μαρτύριο της σταγόνας με τις εκταμιεύσεις δόσεων, όπως στα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια.

Αυτή η περίφημη ενισχυμένη εποπτεία –για να ξέρουμε τι λέμε και γιατί… πανηγυρίζουμε- θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του 2022. Αλλά αμέσως μετά η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «κανονικής εποπτείας» έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων της. Κι οι τελευταίες δόσεις; Καμιά ανησυχία, είναι μόλις το 2060!

Ε, θα περάσουν τα 42 χρόνια, λογικά ο Όλυμπος θα είναι στη θέση του, όλα τα βουνά και τα λαγκάδια μας, όσα δεν καούν.

Το χρέος είναι 278 δις! Τόσα πήραμε από το 2010. Και τα θέλουν πίσω…

ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ

Το δημοσίευμα του Guardian πραγματικά παγώνει τα πρόσωπα.

«Η Ελλάδα ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία. Πρόκειται για μια ιστορία ανικανότητας, άσκοπης καθυστέρησης και των συμφερόντων των τραπεζών που τέθηκαν πάνω από τις ανάγκες των ανθρώπων. Και θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Χάθηκαν θέσεις εργασίας και συρρικνώθηκαν τα φορολογικά έσοδα. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε αντί να μειωθεί οδηγώντας σε πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές»

Κι έρχεται και το BBC για να μαυρίσει κι άλλο τη… γαλάζια εικόνα:

«Η κρίση που χτύπησε όλους τους Έλληνες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους. Την οκταετία 2008-2016 το 4% των Ελλήνων - περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι - μετανάστευσε με αποτέλεσμα ενώ το 2008 οι Έλληνες ηλικίας 20-39 ετών να αποτελούν το 29% του πληθυσμού, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια μειώθηκαν στο 24% του πληθυσμού.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μειώσει τις περιπτώσεις εκείνων των Ελλήνων που θα επιθυμούσαν επιστροφή στη χώρα αν έβρισκαν μια αξιόλογη εργασία και καλές προοπτικές. Ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο μια μόνιμης θέσης εργασίας υπάρχουν δυσκολίες αν θέλεις να αποκτήσεις παιδιά και να έχεις μια γεμάτη ζωή»

Όλοι οι ξένοι παράγοντες είχαν να πουν από μια καλή λέξη. Απλώς ο αστερίσκος έμπαινε στο τέλος, όπως συνέβη με τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί:

«Η πραγματικότητα παραμένει δύσκολη. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί και με τα δυο της πόδια. Η μείωση του δημόσιου χρέους και η

συνέχιση των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι οι κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης»

Σήμερα τα «επίσημα χείλη» θα πουν στον ελληνικό λαό για το τέλος της Οδύσσειας.

Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε –και να ακούμε- για οικονομική κυριαρχία; ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ όταν η καθημερινότητα νικάει όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και τις πιο όμορφες λέξεις;

Ναι, τα αυτιά πολλές φορές θέλουν χάϊδεμα, αλλά κάτω από τις όμορφες λέξεις κρύβονται οι επικίνδυνοι αστερίσκοι…

Είναι και θέμα ερμηνείας πολλές φορές. Ναι, και ο Οδυσσέας γύρισε στην Ιθάκη αλλά η γη ήταν καμένη (κι η Πηνελόπη μπερδεμένη;)

Και για όσους θέλουν να ακούσουν ευχάριστα λόγια: ας μην αφήσουν μερικές… λεπτομέρειες να τους χαλάσουν μια ωραία ιστορία!

Για τους άλλους, που είναι πιο… ύποπτοι, στα μεγάφωνα, αντί του Nivo, παίζει πια ο Νίκος Παπάζογλου, επίκαιρος όσο ποτέ. Αύγουστε καλέ μου μήνα!

Μα γιατί το τραγούδι να `ναι λυπητερό

με μιας θαρρείς κι απ’ την καρδιά μου ξέκοψε

κι αυτή τη στιγμή που πλημμυρίζω χαρά

ανέβηκε ως τα χείλη μου και με `πνιξε

φυλάξου για το τέλος θα μου πεις…

Send this to a friend