• Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου
  • 16:05

Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Είναι αντίθετοι, αλλά ενώνονται

Είναι πολύ δύσκολο όταν συγκεντρώνονται μαζί αρκετοί άνθρωποι να συμφωνήσουν ακριβώς πάνω στα ίδια και αφού συμφωνήσουν θα πρέπει να το πράξουν κιόλας χωρίς διαφωνίες και παρατράγουδα.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Κάτι τέτοιο συμβαίνει στη φάση που βρισκόμαστε και στο Κίνημα Αλλαγής. Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν και υπάρχουν. Διαφορετικές προσεγγίσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις. Στο τέλος της ημέρας όμως –και αυτό έχει μεγάλη σημασία - συμφωνούν.

Αυτό έγινε και το βράδυ της ψηφοφορίας στη βουλή για τη Novartis, αυτό γίνεται και σε κάθε τους άλλο βήμα μέχρι να φτάσουν στο συνέδριο. Διαφωνούν, μιλούν διαφορετικά, αλλά στο τέλος ομονοούν στην ίδια γραμμή.

Μην νομίζετε πως ήταν εύκολο να κρατήσουν τρία διαφορετικά κόμματα την ίδια στάση ως προς την ψηφοφορία στη βουλή. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες το καθένα ξεχωριστά με διαφορετικές αντιλήψεις των βουλευτών με άλλες προσλαμβάνουσες ο κάθε αρχηγός ξεχωριστά συν το προσωπικό θέμα του καθενός από εκείνους που τα ονόματά τους, περιελήφθησαν στην δικογραφία, δεν ήταν καθόλου εύκολο να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ τους έτσι ώστε ενιαία στο τέλος να εκφραστούν με την δημιουργία ενός ψηφοδελτίου σαν και αυτό που έριξαν στην κάλπη η βουλευτές της ΔΗΣΥ.

Τελικά, συμφωνία υπήρξε γιατί καταρχάς ήθελαν όλες οι πλευρές να υπάρξει κοινή γραμμή. Αν δεν ήθελαν και η τέλεια πρόταση να έπεφτε στο τραπέζι, δεν θα γινόταν αυτό που έγινε εχθές.
Τι θέλω να πω με αυτό και μόνο το παράδειγμα. Ότι μπορεί να υπάρχουν μικροδιαφωνίες, μπορεί να υπάρχουν ακόμη και καλοθελητές, ή τα γνωστά περιβάλλοντα που καμιά φορά παίζουν αναβλητικό ρόλο. Αν όμως υπάρχει η θέληση για τον τελικό σκοπό, από τους πρωταγωνιστές τότε όλα ξεπερνιούνται και όλοι συμφωνούν στη μία και μόνο απόφαση και τότε όλα λειτουργούν κανονικά.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και όλοι οι άλλοι που μετέχουν στο εγχείρημα της κεντροαριστεράς, όταν μπορούν και βλέπουν το δάσος και όχι μόνο το δένδρο τότε, ειλικρινά μπορούν να κάνουν τα πάντα και να πετύχουν τους στόχους τους.

Το έχουν αποδείξει, μπορεί να το κάνουν και στα επόμενα βήματά τους, όσο και αν διαφωνούν ή έχουν επί μέρους άλλη προσέγγιση μέχρι το συνέδριο.

Send this to a friend