Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εκλογές τον Γενάρη!

Ενήργησαν ή όχι αυτοβούλως οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την τροπολογία για τριπλές (ή τετραπλές) κάλπες το Μάιο; 

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Γιατί «αδειάζουν» τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος στον «Κλεισθένη» ορίζει πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο;

Εν τέλει, θα γίνουν ή όχι βουλευτικές εκλογές το Μάιο;

Αυτά τα ερωτήματα «βασανίζουν» από χθες, αργά το βράδυ, τη Βουλή και τα πολιτικά στέκια.

Κι αν - λέμε, αν - όλο αυτό είναι για μία ακόμη φορά προπέτασμα καπνού κι οι (εθνικές) εκλογές γίνουν το Γενάρη; Κι αν επιχειρεί κατ' αυτόν τον τρόμο να «κοιμίσει» την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός;

Υπάρχουν, άλλωστε, πολλαπλές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτον, η δήλωση Ζάεφ από το Λονδίνο - μόλις χθες - πως η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα γίνει από την ελληνική Βουλή τον Ιανουάριο του 2019. Άρα, τότε ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, όπως έχει... απειλήσει.

Δεύτερον, εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει αυτό που προσδοκά από τους εταίρους για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 και έχει μοιράσει «13η σύνταξη» από το υπερπλεόνασμα τα Χριστούγεννα, θα έχει «ζεστούς» περισσότερους από 2 εκατομμύρια συνταξιούχους-ψηφοφόρους.

Τρίτον, θα έχει ολοκληρώσει μια πλήρη τετραετία, εάν ληφθεί υπόψη και η πρώτη - έστω και τραυματική - θητεία του πρώτου εξαμήνου του 2015 για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τέταρτον, θα είναι πολιτική αυτοκτονία για τον πρωθυπουργό να ρισκάρει είτε παράλληλες εκλογές είτε να δοκιμάσει την τύχη του και την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα σε άλλη κάλπη πλην από αυτή των εθνικών. Διότι σ' αυτήν την περίπτωση η διάλυση θα έρθει μια ώρα αρχύτερα.

Πέμπτον, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν επαρκή χρόνο για να ανασυνταχθούν εν όψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2020 και του ενδεχομένου να διαλυθεί τότε η Βουλή και να προκηρυχθούν ξανά εκλογές, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία με τη ΝΔ στο πρόσωπο του Προέδρου (σ.σ.: το λεγόμενο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»).

Άρα; Εκλογές τον Γενάρη;

Γιατί όχι;

Send this to a friend