Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εκλογές με «ειδικές» συνθήκες

Το γεγονός ότι οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν, με τη χώρα να βρίσκεται -για ένα ακόμη τρίμηνο- σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δίνει, υπό μία έννοια, άμεσες και πλήρεις απαντήσεις για τις συνθήκες της «προετοιμασίας» τους.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Ερντογάν για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αποτάχθηκαν 3.000 στρατιωτικοί από σώμα με την κατηγορία ότι διασυνδέονται με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Δεν ήταν οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι. Από τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15/16 Ιουλίου του 2016, μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 55 χιλιάδες άνθρωποι και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα πάνω από 140 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Η δε νέα τρίμηνη παράταση που έδωσε χθες το τουρκικό κοινοβούλιο στο καθεστώς της εκτάκτου ανάγκης, δεν έρχεται προφανώς, μόνο για να κρατήσει ανοιχτό τον δρόμο των μαζικών εκκαθαρίσεων για χιλιάδες “γκιουλενιστές” κατά τον Ερντογάν.

Ούτε είναι σίγουρο ότι θα επιτραπεί στην Μεράλ Ακσενέρ να κατέβει με το κόμμα της στις εκλογές. Γιατί; Διότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς στην Τουρκία για να συμμετάσχει ένα κόμμα στις βουλευτικές εκλογές πρέπει να έχει διεξαχθεί το τακτικό συνέδριό του, τουλάχιστον έξι μήνες πριν! Μπορεί βέβαια να κάνει το... βήμα αν έχει συγκεντρώσει 100 χιλιάδες υπογραφές- κάτι που έχει κάνει η Μεράλ Ακσενέρ, η βασική αντίπαλο,ς ως φαίνεται δημοσκοπικά, του Ερντογάν. Ναι, αλλά τον τελευταίο λόγο για την κάθοδο ή μη της κυρίας Ακσενέρ θα έχει το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο- που προφανώς ελέγχει ο Ερντογάν.

Είναι λοιπόν σχεδόν αυτονόητο ότι η παραμονή για πάνω από ένα μήνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ανδριανούπολη δεν συμβαίνει λόγω τη; αδυναμίας της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί ταχύτατα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία ενέταξε στην ένταση των σχέσεών της με την χώρα μας, και την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας. Με την δε προκήρυξη εκλογών κάθε άλλο παρά αυξάνονται οι πιθανότητες επιτάχυνσης της δικαστικής διαδικασίας. Γι αυτό, το ηχηρό μήνυμα του ευρωκοινοβουλίου με το ψήφισμά του εναντίον της Τουρκίας για την κράτηση των δύο Ελλήνων δεν είναι αμελητέα κίνηση...

Send this to a friend