Αθήνα

22 oC

αίθριος καιρός

Ο εμφύλιος στις Σκουριές

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει και που συνέβαινε εδώ και μερικά χρόνια αλλά δυστυχώς δεν λέει να σταματήσει. Το πόσο βαθιά δηλαδή διχασμένη είναι η τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής εξαιτίας των μεταλλείων χρυσού.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Κυριολεκτικά διχασμένη, όμως, αφού οι μισοί τάσσονται υπέρ των μεταλλωρύχωνκαι του εργοστασίου Ελντοράντο για την εξόρυξη χρυσού και οι άλλοι μισοί προβάλλοντας περιβαλλοντικούς όρους τάσσονται κατά.

Το πόσο διχασμένοι είναι οι κάτοικοι μεταξύ τους φάνηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν μπροστά στις κάμερες οι μεταλλωρύχοι αντιδρούσαν στα όσα υποστήριζε ο κάτοικος της περιοχής που προέβαλε λόγους περιβαλλοντικούς και ήταν κατά της επένδυσης. Οι μεν υποστήριζαν για τους δε ότι δέχονταν επιθέσεις, όχι μόνο οι ίδιοι αλλά ακόμη και τα παιδιά τους στα σχολεία με ένα τεράστιο bouling  εναντίον τους και το αντίστροφο. Οικογένειες ολόκληρες εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή έχουν χωριστεί στα δύο στους μεν που θέλουν την επένδυση και το εργοστάσιο για να έχουν δουλειά και στους δε που φοβούνται για οικολογική καταστροφή ολόκληρης της περιοχής στην οποία ζούνε.

Ο απόλυτος διχασμός που επικρατεί στην Χαλκιδική αποτυπώθηκε και στις εκλογές με νούμερα, καθώς τον Ιανουάριο του 2015 ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία πήραν ποσοστό από 33%, ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η Νέα Δημοκρατία προηγήθηκε με 33,29 % έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 32,90 %.  Τρίτη πολιτική δύναμη στην περιοχή βεβαίως η Χρυσή Αυγή, τι άλλο με τόσα που συμβαίνουν.

Αναμφισβήτητα λοιπόν πίσω από όλα αυτά κρύβεται και το πολιτικό μέρος της υπόθεσης καθώς όλα όσα λένε και οι μεν και οι είδε υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες. Φαίνεται άλλωστε από την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση καθημερινά.

Δεν είναι επομένως μόνο το συμφέρον των επενδύσεων στην περιοχή και τίποτα άλλο, αλλά πίσω από αυτά είναι και οι ψήφοι στις οποίες προσβλέπουν και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση που για άλλη μια φορά βάζουν μπροστά τους ανθρώπους τους οποίους χωρίζουν σε δεξιούς και αριστερούς.