Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ένα βιβλίο, πριν κλείσει η βαλίτσα των διακοπών!

Μερικά 24ωρα πριν γίνει η… σέντρα στην καλοκαιρινή μου άδεια, φροντίζω πάντα να καταρτίζω μια λίστα με τα SOS. Μην φανταστείτε διαβάζοντας την λέξη SOS ότι είναι κάτι τρομερό.

Μερικά 24ωρα πριν γίνει η… σέντρα στην καλοκαιρινή μου άδεια, φροντίζω πάντα να καταρτίζω μια λίστα με τα SOS. Μην φανταστείτε διαβάζοντας την λέξη SOS ότι είναι κάτι τρομερό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μιχάλης Τσαμπάς

Απλά καλό είναι όταν μπει το κλειδί στην πόρτα για να κλειδώσει το διαμέρισμα και όταν το φερμουάρ σφραγίσει την «βαλίτσα των διακοπών» να μην έχουν ξεχαστεί πίσω κάποια πράγματα που στην πορεία θα μας λείψουν και θα μας χαλάσουν την διάθεση.

Σε αυτή την… περίφημη λίστα λοιπόν, δεν λείπουν ποτέ και τα βιβλία. Με δύο μικρά παιδιά να «απαιτούν» συνεχώς παιχνίδι και φυσικά να θέλουν περίσσια προσοχή στην θάλασσα δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι θα βρω άπλετο χρόνο ώστε να χαρακτηριστώ «βιβλιοφάγος» των διακοπών.

Εντούτοις θεωρώ κάτι σαν ιεροτελεστία, κάτι σαν… εναρκτήριο σφύριγμα για το off από την δουλειά, την επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο προκειμένου να αγοράσω τα βιβλία που θα συνοδεύσουν τις επόμενες ημέρες.

Οι ώρες που μπορεί να περάσει κανείς μέσα στους ναούς των βιβλίων, ανάμεσα σε ράφια με χιλιάδες τίτλους και ονόματα, με εκατομμύρια λέξεις, με ιστορίες αληθινές και από την σφαίρα της φαντασίας, ανάμεσα σε μυθιστορήματα και ποιήματα, είναι ώρες μαγικές. Δημιουργικές. Ώρες που ταξιδεύουν το μυαλό και παράλληλα διευρύνουν ορίζοντες.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, όπου το τάμπλετ και το κινητό μπορούν από την ξαπλώστρα να σου προσφέρουν στο… πιάτο δεκάδες πληροφορίες, αλλά και να σε ταξιδέψουν με τα e-book με χαρά διαπιστώνω ότι οι λάτρεις της διαδικασίας του βιβλιοπωλείου παραμένουν μάχιμοι.

Ακόμη και τα μικρά παιδιά που θα καταφύγουν στα ράφια για ένα παραμύθι ή μια ιστορία αγαπημένων τους ηρώων από την μυθολογία. Το βιβλίο παραμένει ένας σύντροφος που δεν θα σε προδώσει ποτέ.

Αντίθετα είναι πάντα πρόθυμο όποτε κι αν το ανοίξεις, όσο χρόνο κι αν του αφιερώσεις να σε ταξιδέψει, να σου προσφέρει γνώση, να σου δώσει λύσεις, να σου δείξει την ζωή από διαφορετική οπτική.

Γενικά να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δεν είναι κανένα επτασφράγιστο μυστικό ότι το βιβλίο μόνο κέρδη μπορεί να σου δώσει. Όποιος κι αν είναι ο τίτλος του και η πλοκή του…

Send this to a friend