• Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
  • 21:22

Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Ένας ιερωμένος που δίδαξε μίσος…

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος γράφει για την παραίτηση του μητροπολίτη Αμβρόσιου. Ας τον συγχωρέσει ο Θεός, οι άνθρωποι δεν μπορούν…

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος γράφει για την παραίτηση του μητροπολίτη Αμβρόσιου. Ας τον συγχωρέσει ο Θεός, οι άνθρωποι δεν μπορούν…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Άλλος είναι σαράντα χρόνια φούρναρης κι άλλος 43 χρόνια μητροπολίτης!

Ε, λοιπόν, με το φούρναρη είμαι –ακόμα κι αν βγάζει καμένο ψωμί- αν οι μητροπολίτες μας είναι σαν τον Αμβρόσιο, τον… άγιο Καλαβρύτων, διώκτη και υβριστή και για κάποιους τύραννο.

Ακόμα και στα 82 του χρόνια, κοντά στο «μεγάλο ταξίδι», επέλεξε να παραιτηθεί επιλέγοντας τον τρόπο που ξέρει καλά: το κήρυγμα μίσους και το παραλήρημα!

«Ο Πανάγαθος Θεός ηὐδόκησεν, ὥστε ἡ ἀναξιότης μου νά δοξασθῇ καί μέ τό παράσημον τῆς διά Χριστόν κακοπαθείας, διωκόμενος ἐμφανῶς μέν ὑπό τῶν ὁμοφυλοφίλων, ἀφανῶς δέ ὑπό τῶν παραγόντων τῆς ἕως χθές Κυβερνήσεως τῶν Ἀθέων καί Μάγων τοῦ ΣΥΡΙΖΑ, καί καθώς ἐπίσης «κακοπαθῶ μέχρι δεσμῶν ὡς κακοῦργος», έγραψε μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης προς τον αρχιεπίσκοπο.

Είναι ο ιερωμένος που δυσφήμησε όσο κανείς άλλος την Εκκλησία, εκφράζοντας τόσο ακραίες απόψεις που θα τρόμαζαν και τους πλέον ακραίους σ’ αυτή τη γη!

Ο Χριστός τον οποίο εμφανίζει ο ίδιος ότι υπηρετεί, δεν καταδίωκε ανθρώπους δεν τους ύβριζε, δεν τους κόλλαγε ταμπέλες και ρετσινιές.

Και πώς να αγαπήσει κανείς τον Χριστό αν δεν αγαπήσει πρώτα τον άνθρωπο;

Τώρα λοιπόν, στο αντίο του, άφησε ανοιχτά τεφτέρια και συγχωροχάρτια.

«Είναι παράσημο η ποινή που μου επέβαλε το δικαστήριο», υπενθύμισε, αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση της καταδίκης του μετά από δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους.

Οι κατά καιρούς σφοδρές τοποθετήσεις του –τοποθετήσεις ομοφοβικού, ρατσιστή, ακροδεξιού- είναι για τον ηλικιωμένο ιερωμένο «παράσημα» της ζωής του.

Από τη στιγμή που το ίδιο το δικαστήριο τον καταδίκασε για «ρητορική μίσους» και «κατάχρηση του εκκλησιαστικού αξιώματος», όλα τα υπόλοιπα λίγη σημασία έχουν.

«Καθώς, λοιπόν, τα γηρατειά ήλθαν και με σφικταγκάλιασαν, τώρα, που νοιώθω ακόμη υγιής, απεφάσισα να παραδώσω το πηδάλιον της νοητής νηός, τ.έ. της Μητροπόλεώς μου, σε άλλα πιο στιβαρά χέρια!», ανέφερε στην επιστολή παραίτησης.

Όμως τα «ηγιασμένα χέρια» δεν γίνεται να κυνηγούν ανθρώπους, να τους μισούν, να τους διαχωρίζουν, να κηρύσσουν μίσος!

«Είθε ο Νυμφίος της Εκκλησίας, αλλά καί Νυμφίος της ταλαίπωρης ψυχής μου, να δεχθή την ταπεινήν, πλήν όμως καί ολοκληρωτικήν, προσφοράν μου όλα αυτά τα σαράντα καί ένα χρόνια της διακονίας μου ως Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας»

Ο Νυμφίος δεν υπήρξε διώκτης ουδενός! Δεν μίλησε για αποβράσματα, δεν παρότρυνε τους μαθητές του να φτύνουν ανθρώπους! Εκείνος το έκανε!

Είναι αυτός που είπε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι εάν του δινόταν η ευκαιρία θα πυροβολούσε ομοφυλόφιλους αν είχε τουφέκι ή του το επέτρεπε ο νόμος!

Θα το χρησιμοποιούσε καλά καθώς είχε υπηρετήσει στη χωροφυλακή επί χούντας.

Κι είναι ο ίδιος που είπε ότι «Σε καιρούς αποστασίας από το δρόμο του Θεού θα εκδηλώνεται η οργή του Πανοικτίρμονος Θεού με διάφορα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα σεισμοί, πείνα, επιδημίες και αρρώστιες λοιμικές, αιματοχυσίες, εγκληματικότης, καταστροφικές φωτιές, σύννεφα καπνού, που θα ανεβαίνουν μέχρι τον ουρανό! Ποιος, άραγε, να είναι ο υπεύθυνος για την απομάκρυνση του Νεοέλληνα από τον δρόμο του Θεού;»

Ε λοιπόν υπεύθυνοι είναι τέτοιου τύπου ιερωμένοι. Αυτοί διώχνουν τον κόσμο από την εκκλησία. Με τον δογματισμό και τη ρητορική μίσους.

Εκκλησία και Χριστός είναι αγάπη, φιλευσπλαχνία, συγχώρεση, ταπεινότητα, αγκάλιασμα όλων των «αμνών».

Κι ο συγκεκριμένος επέλεξε να λέει από τον άμβωνα ότι «Προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά! Ούτε συμμορίτη! Ούτε άθεο και Αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη! Κάλλιο φασίστα, παρά κατσαπλιά!»

Ας του δώσει τη συγχώρεση –που δεν ψάχνει- ο Θεός. Γιατί οι άνθρωποι αδυνατούν. Τους τρόμαξε πολύ.

Send this to a friend