• Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου
  • 09:18

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ένας ΣΥΡΙΖΑ αλλιώτικος από τους άλλους

Ένας ΣΥΡΙΖΑ αλλιώτικος από τους άλλους

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ ήταν διαφορετικό απ' όλα τ' άλλα.

Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, αφού ήταν ένα συνέδριο κυβερνητικού κόμματος και όχι ένα συνέδριο πολυτασικού, αντιπολιτευόμενου κομματικού σχηματισμού - πόσω μάλλον ενός μικρού σχηματισμού του 4%.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όλα λοιπόν ήταν ασυνήθιστα πρώτα απ' όλα για τη μεγαλύτερη μάζα των συνέδρων. Ακόμη και η ίδια η σύνθεση του ακροατηρίου. Η επανεκλογή Τσίπρα με ποσοστό πάνω από 93% όχι μόνο δεν προξενεί έκπληξη για ένα κυβερνητικό κόμμα, αλλά αντιθέτως αποτελεί αντικείμενο συζήτησης το 7% που τον αμφισβήτησε με λευκά και άκυρα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο και όχι πολυτασικό κόμμα, με την «ομάδα των 53+» να είναι και αυτή ενσωματωμένη. Ότι αυτό που ενώνει είναι ο στόχος της διατήρησης στην εξουσία - κάτι που έμοιαζε ουτοπία τα περασμένα χρόνια για τους συντρόφους της Αριστεράς.

Κατά τον ίδιο τρόπο, επιδέχονται πολλών αναγνώσεων για τις εσωκομματικές και - κυρίως - για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, εν όψει ανασχηματισμού, τα αποτελέσματα εκλογής στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό, αξίζει κάποιος να μη σταθεί μόνο στο ευτράπελο με την επανάληψη της ψηφοφορίας για τα ασυμβίβαστα, αφού τα μηνύματα από αυτό το συνέδριο είναι σίγουρα πιο βαθιά.

Send this to a friend