Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ένας τρελός που έκανε κόσμο να δαγκώνει τη γλώσσα του!

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος γράφει για την επανάσταση του Φαντ Σιπ, που με τη νέα εθνική έφερε ξανά την ελπίδα.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος γράφει για την επανάσταση του Φαντ Σιπ, που με τη νέα εθνική έφερε ξανά την ελπίδα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Τελικά δεν είναι… σερβιτόρος ή έστω μπαρίστας, ένας τύπος που ήρθε να κάνει αρπαχτή επειδή είχε γνωριμίες;  Δεν ήρθε να κονομήσει επειδή είναι κρυφός μάνατζερ και προωθεί παίχτες; Δεν έσκασε μύτη μόνο για  να κάνει βόλτες απολαμβάνοντας τον ελληνικό καιρό;

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ -Johannes Nicolaas van 't Schip όπως γράφει το διαβατήριό του- έκανε πολλούς να δαγκώσουν τη γλώσσα τους χτες. Γιατί η Εθνική που παρουσίασε χτες στο παιχνίδι με τη Βοσνία έκανε πολλούς να δαγκώσουν τη γλώσσα τους! Κι όσοι δεν… πέθαναν από το δηλητήριο που κατάπιαν, έμειναν άλαλοι. Άλαλα τα χείλη των ασεβών!

Ο Ολλανδός προπονητής -με τη φάτσα του μπον βιβέρ, είναι η αλήθεια- τόλμησε να πάει κόντρα σε όλους. Σε παίχτες, στο κατεστημένο, στον Τύπο, στους παράγοντες, στους πάντες.

Όλοι τον περίμεναν στη γωνία -και δεν εξαιρώ κανέναν- θεωρώντας ότι δεν θα προλάβει καν να δει την παρέλαση.

Κι όλους -για να μην αυτοεξαιρεθούμε- μας παρέσυρε αυτή του η τάση να δοκιμάσει νέους παίχτες, φέρνοντας ακόμα και «άγνωστους» όπως τον Χατζηδιάκο και τον Παυλίδη.

Έβλεπες την παράταξη των παιχτών στον Εθνικό Ύμνο και δεν γνώριζες φάτσες! Αυτό δεν έχει ξαναγίνει!

Και τον είπαν τρελό όταν άκουσαν ότι απέκλεισε παίχτες όπως ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς, κίονες αυτής της ομάδας!

Τον ξανάπαν τρελό (πήραν φωτιά τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) βλέποντας την ενδεκάδα.

Πασχαλάκης, Μπακάκης, Χατζηδιάκος, Σταφυλίδης, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Γαλανόπουλος, Λημνιός, Μπακασέτας, Μάνταλος, Παυλίδης φάνταζε σε πολλούς ως καθαρά πειραματικό σχήμα!

«Θα μας ξεφτιλίσει αυτός», έγραφαν πριν το ματς διαπρεπείς αναλυτές του… facebook!

Ε, τους κατάπιε όλους, ΜΑΣ κατάπιε όλους!

Γιατί αυτό το σχήμα έσφυζε από ζωντάνια κι έβγαζε πάθος, αξιοπρέπεια, δίψα, ορθολογισμό, καθαρή ποδοσφαιρική λογική.

Έξω οι σταρ, μέσα οι… καμικάζι! Με διάθεση για πόλεμο. Με ταχύτητα, με κίνηση με ή χωρίς μπάλα.

Κι αυτοί οι ρούκις μάς… έβγαλαν τα μάτια! Μπάλα, όχι αστεία! Μπαλάρα! Με πίεση και δημιουργία φάσεων, με ευκαιρίες. Πόσα χρόνια είχαμε να το δούμε αυτό; Πόσα;

Χρόνια μπαίναμε στα γήπεδα για να κλέψουμε το παιχνίδι. Με σφιχτή άμυνα και παιχνίδι αντεπιθέσεων. Μόνο!

Ε, αυτός ο… τρελός Ολλανδός ήρθε να το αλλάξει! Τουλάχιστον να προσπαθήσει, να το παλέψει.

Και θεωρεί ότι αξίζει να το παλέψει. Κι όπως είπε…

«Μιλήσαμε με τους παίκτες. Βάλαμε κανόνες. Στείλαμε το μήνυμα ότι η Εθνική δεν είναι για ξεκούραση. Δεν έρχεσαι στην Εθνική για να ξεκουραστείς. Στείλαμε το μήνυμα ότι ήρθαμε να φτιάξουμε κάτι νέο και άπαντες πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Δεν είμαστε όμως αστυνομία. Όλα αυτά σε καλό κλίμα. Να γίνονται σε καλό κλίμα. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι ο Φετφατζίδης. Έκανε ένα λάθος και σήμερα τον βάλαμε και έφτιαξε την φάση του 2-1. Έτσι θέλουμε να δουλέψουμε. Να δώσουμε το κουράγιο και την καλή ψυχολογία στους παίκτες. Να παίξουν και ας κάνουν λάθη. Να είμαστε ομάδα και να μάθουμε να είμαστε έτσι εντός και εκτός γηπέδου»

Αυτό είναι. Μπήκαν κανόνες. Να μπει και τάξη. Όροι. Όρια. Να καταλάβουν όσοι πρέπει ότι η Εθνική δεν είναι… κλαμπ αραχτών.

Τρελός και παλικάρι μαζί. Αξίζει τον κόπο να περιμένουμε.

Και το καλό είναι ότι από το πουθενά αποκτήσαμε ελπίδα, έχουμε να προσδοκούμε πράγματα. Έστω και χωρίς σταρ, αν ο προπονητής κρίνει ότι του δημιουργούν πρόβλημα ως προς τον τρόπο λειτουργίας.

Send this to a friend