• Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου
  • 00:03

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Εθνική συνεννόηση για το Μακεδονικό

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να είπαν τόσα, όσα έπρεπε από την Σόφια, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι έχει μπει το νερό στ' αυλάκι για την εξεύρεση λύσης για το Μακεδονικό.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Και αυτό οφείλεται πράγματι στην πολιτική βούληση που έδειξαν από την πρώτη στιγμή οι δύο πρωθυπουργοί να απομακρύνουν τις «αράχνες» από τις 25ετείς προσπάθειες και να προχωρήσουν ταχύτερα και μεθοδικά στον δρόμο της συμφωνίας. Σίγουρα τα τελευταία βήματα είναι τα πιο δύσκολα. Έχει δε δίκαιο ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Που σημαίνει ότι ακολουθεί ένας “καυτός” μήνας γύρω από το Μακεδονικό, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των δύο χωρών.

Οι θέσεις των κομμάτων και των αρχηγών τους είναι γνωστές- όπως και οι ιδιαιτερότητες της συγκυρίας. Οι θέσεις όμως δεν προεξοφλούν απαραίτητα και την στάση των κομμάτων -και του καθενός βουλευτή χωριστά- εντός της βουλής. Το κόμμα της Κουμουνδούρου θέλει την λύση υποστηρίζει συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές και παρά την μέχρι τώρα διαφωνία των ΑΝΕΛ θα ψηφίσει όπως όλα δείχνουν την διεθνή συνθήκη, όταν και εφόσον φτάσει στην βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία σήκωσε ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, στελέχη της τροφοδότησαν με την συμμετοχή τους τα συλλαλητήρια αλλά η τελευταία δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Σόφια υπενθυμίζει στην πραγματικότητα παλαιότερη (προ μηνός) παρέμβασή του ότι «δεν πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένη η στάση της ΝΔ στη βουλή». Το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) κράτησε εξαρχής θετική στάση στα πράγματα και αντιμετώπισε με ιδιαίτερη προσοχή το μείζον εθνικό ζήτημα- κάλεσε δε και τα άλλα κόμματα σε εθνική συνεννόηση για την επίλυση με όρους εθνικού συμφέροντος του Μακεδονικού.

Τώρα που φαίνεται λοιπόν ότι μπαίνει το νερό στ' αυλάκι , μία λάθος κίνηση -και κυρίως από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας- μπορεί να αλλάξει την φορά των πραγμάτων και αντί να κλειδώσει να απομακρύνει την συμφωνία. Γι αυτό χρειάζεται καθαρές κουβέντες. Και οι καθαρές κουβέντες προϋποθέτουν αξιόπιστη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κομμάτων από την κυβέρνηση. Για να ξέρουν άπαντες- συμπολίτευση και αντιπολίτευση- που βαδίζουν και για να αποκλείσουν άμεσα από το δημόσιο τραπέζι τα χρήσιμα άλλοθι για μικροπολιτικές τακτικές .

Το επόμενο ραντεβού Τσίπρα- Ζάεφ θα πρέπει να γίνει με όρους εθνικής συνεννόησης και όχι για πολιτικά λάφυρα στις Πρέσπες...

Send this to a friend