Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια»

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει, με λίγα λόγια, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα πάει καλά ούτε στην οικονομία, ούτε στην αντιμετώπισης της φτώχειας.

Η έκθεση της Κομισιόν αποκαλύπτει, με λίγα λόγια, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα πάει καλά ούτε στην οικονομία, ούτε στην αντιμετώπισης της φτώχειας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Τα μέτρα, που έλαβε πριν τις ευρωεκλογές, αυξάνουν τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό και ο λογαριασμός για την επόμενη κυβέρνηση φτάνει για το 2019 και το 2010 στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι πάλι κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν, ενώ το δημόσιο χρέος, που ήταν ο μεγάλος στόχος του Αλέξη Τσίπρα και για μια μικρή ρύθμιση του φόρεσε και γραβάτα στο Ζάππειο, εκτιμάται από την Κομισιόν ότι δύσκολα θα πέσει και θα παραμείνει για πολλές δεκαετίες πάνω από το 100%  του ΑΕΠ.

Η ανεργία έχει «κολλήσει» τα δυο τελευταία χρόνια και δεν πέφτει κάτω από το 18,5 %, ενώ η φτώχεια, σύμφωνα με την Κομισιόν δεν έχει αντιμετωπιστεί θεσμικά, απλά τα επιδόματα την «σπρώχνουν»  πιο μπροστά,  στην επόμενη διακυβέρνηση.

Με την έκθεσή της, η Κομισιόν αποδομεί όλο το αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα για την καλή πορεία της οικονομίας και την κοινωνική πολιτική της, ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές.

Παρουσιάζει μια κυβέρνηση κουρασμένη που άφησε κατά μέρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μια κυβέρνηση που προσβλέπει μόνο σε κομματικά οφέλη στις εκλογές, που παίρνει μέτρα χωρίς καμία αναπτυξιακή αντίληψη.

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, όπως κάνει τώρα η κυβέρνηση, αλλά αυτές συνθέτουν την εικόνα, που έχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά όργανα για την κατάσταση της οικονομίας μας.

Και επειδή αυτές οι εκλογές δεν θα έχουν στο επίκεντρό τους τις Πρέσπες ή τη Novartis, θα έχουν μόνο την οικονομία και το κόμμα, μπορεί με αξιοπιστία στο πρόγραμμα του να οδηγήσει πραγματικά τη χώρα έξω από την κρίση, οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων επηρεάζουν τον προεκλογικό αγώνα, γιατί περιγράφουν την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο κ Τσίπρας, ως έναν βαρύ λογαριασμό για τους επόμενους. Λογαριασμό μιας  αριστεράς, που κόστισε, κοστίζει και θα κοστίσει στους Έλληνες, που έφερε το δικό της μνημόνιο και το εφάρμοσε καλύτερα από κάθε άλλη κυβέρνηση στη χώρα και που τελικά έπεσε έξω, χωρίς ούτε μια συγνώμη.

Δυστυχώς, όμως αυτόν τον λογαριασμό, δεν μπορούμε να τον αποποιηθούμε, όπως θα έκαναν σε άλλη περίπτωση κληρονόμοι, που δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους μιας κληρονομιάς. Θα τον πληρώσουμε όλοι. Το χειρότερο είναι, πως η χώρα θα μπορούσε να είχε βγει από τα μνημόνια μετά το 2014. Χρειάστηκε όμως να μείνουμε μετεξεταστέοι τέσσερα ολόκληρα χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα στα θρανία. Στερνή μου γνώση…

Send this to a friend