Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Χωρίς γραβάτες στο Καβούρι

Το… λόγο στους βουλευτές του δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας πράξη την απόφασή του να ακούσει προσεκτικά τι λέει η κοινωνία για την κυβέρνηση, 4 μήνες μετά τις εκλογές.

Το… λόγο στους βουλευτές του δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας πράξη την απόφασή του να ακούσει προσεκτικά τι λέει η κοινωνία για την κυβέρνηση, 4 μήνες μετά τις εκλογές.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ο «μήνας του μέλιτος» κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος και σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήσει φεύγοντας πολλά περιθώρια εφησυχασμού στα κυβερνητικά στελέχη- ακόμη και σε εκείνα που έχουν κερδίσει με το παραγόμενο έργο την εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε εξαρχής αναγκαίο το διαρκές «σκανάρισμα» των δράσεων της πολιτικής ηγεσίας σε κάθε υπουργείο, ζητώντας από τα αρμόδια στελέχη του Μαξίμου να ελέγχουν το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση λύσεων εντός του πρώτου εξαμήνου.

Εκτός από τους υπουργούς που έχουν την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού υπάρχουν βέβαια και οι βουλευτές, που συνήθως είναι οι λιγότερο αποκομμένοι από τα δρώμενα ανά την Επικράτεια. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι και πρώτοι τα αρνητικά σχόλια, τα αιτήματα και τις αντιδράσεις των πολιτών, που τους συναντούν κάθε Σαββατοκύριακο στις εκλογικές του περιφέρειες.

Αυτό το Σάββατο όμως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δη της επαρχίας δεν θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, καθώς έχουν λάβει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό για μια χαλαρή συζήτηση, εφ’ ύλης της ύλης στο Καβούρι. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ακούσει τις απόψεις τους προσεκτικά, ν’ απαντήσουν στις ενστάσεις τους οι παριστάμενοι υπουργοί και μόνο όταν έχουν απαντηθεί οι απορίες, να λάβει ο ίδιος τον λόγο.

Η… μέθοδος αυτή έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι δύο χρονικές περίοδοι έχουν ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο αρχηγός οργάνωσε την συνάντηση για να βγάλει την ρητορική των βουλευτών του από τα κουστούμια και τις γραβάτες των επισήμων συνεδριάσεων- όπου αρχίζουν και τελειώνουν με την ομιλία του αρχηγού και το πολύ δυο τρεις ομιλίες ακόμη.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε για παράδειγμα σε διήμερη συνεδρίαση το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ τον Φλεβάρη του 2006 σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο, προκειμένου μέσα από την χαλαρή συζήτηση με κορυφαία στελέχη που ασκούσαν σκληρή εσωκομματική αντιπολίτευση να καταλήξει στην στρατηγική του κόμματος εν’ όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σήμερα απέναντί του σκληρούς εσωκομματικούς αντιπάλους. Δείχνει όμως με την πρόσκληση  για το Καβούρι ότι κατανοεί καταρχάς ότι η σχέση με τους βουλευτές όταν πάψει να είναι αδιαμεσολάβητη, αποκτά την ιδιότητα του… σπασμένου τηλεφώνου. Είναι αλλιώς να του μεταφέρουν οι υπουργοί και οι συνεργάτες του τις «εικόνες» από τις εκλογικές περιφέρειες και είναι αλλιώς η… απευθείας σύνδεση με τους πολίτες μέσω των βουλευτών.

Έχει έναν ακόμη λόγο ο πρωθυπουργός για να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση με τους βουλευτές του. Ο πήχης από την μεγάλη νίκη της ΝΔ τον Ιούλη έχει μπει ψηλά, οι προσδοκίες των πολιτών αυξημένες, ενώ τα προβλήματα της καθημερινότητας εξακολουθούν να είναι διάσπαρτα και πιεστικά για αρκετές πληθυσμιακές ομάδες. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό απειλεί την κυβέρνηση με «τσουνάμι» αντιδράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας- οι δε αρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν την δυσφορία «γαλάζιων» τοπικών στελεχών για την μετεγκατάσταση προσφύγων στις πόλεις τους.

Το… πολιτικό μασάζ στους βουλευτές  λοιπόν, μέσω της ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων διευκολύνει τις ηγεσίες στο να εξασφαλίσουν ενιαία στάση για την ομάδα τους.. Και ενίοτε είναι μια ευκαιρία για τους αρχηγούς να πάρουν ιδέες για την ώρα του ανασχηματισμού…

Send this to a friend