Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο παλιός είναι αλλιώς;

Όσα στελέχη αναλαμβάνουν κρίσιμους ρόλους σε περιόδους πολιτικής ερήμου, είναι για τους γνωρίζοντες συνήθως “γερά σκαριά”. Αντέχουν στις “κακουχίες” και διακρίνονται για την πιστή τήρηση του σχεδίου μέχρι το τέλος.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Ο Αντώνης Κοτσακάς μεγάλωσε σε μια γειτονιά ψαράδων στην Χίο, δυο ... δρασκελιές μακριά από τα τουρκικά παράλια. Από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και Γραμματέας Οργανωτικού την περίοδο 1989- 1993- τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου βαλλόταν από αριστερά και δεξιά αλλά το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε να διατηρήσει δυνάμεις και να επανέλθει στην εξουσία. Διετέλεσε υπουργός και επί χρόνια κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- αποχώρησε και τυπικά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Kαι στράφηκε μαζί με άλλα μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ- πριν αρχίσει η ..μεγάλη φυγή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ -και- προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέχεια γνωστή για τους πολλούς- για τους λιγότερους είναι άγνωστη η πτυχή της επιχείρησης Κοτσακά με άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει η Κουμουνδούρου τις πόρτες της σε αυτοδιοικητικές συνεργασίες από τις προηγούμενες εκλογές. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του, είναι φίλος ή εχθρός του, είναι σίγουρο ότι το “σκαρί” Κοτσακά διατηρεί αρκετές από τις ιδιότητες για τις οποίες ξεχώρισε από τις αρχές της πολιτικής του διαδρομής. Χθες για παράδειγμα ήρθε πρώτος μεταξύ μεγαλύτερων και νεότερων Συριζαίων στην ψηφοφορία για την Πολιτική Γραμματεία- όπως και ενισχύθηκαν οι άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι. Ο παλιός είναι αλλιώς; Ίσως. Αλλά επειδή η Πολιτική Γραμματεία ή η Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος δεν είναι πασαρέλα, το κεντρικό ερώτημα υφίσταται: αν η πρωτιά του πασοκογενούς Κοτσακά σηματοδοτεί και επί της ουσίας άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο...

Send this to a friend