Αθήνα

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις «δια πάσαν νόσο και αστοχία»

Ο Μανώλης Γλέζος είχε πει, πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να κλείσει, παρά μόνο με τη δικαίωση μας …

Ο Μανώλης Γλέζος είχε πει, πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να κλείσει, παρά μόνο με τη δικαίωση μας …

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Και έτσι είναι. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της ένταξης μας στην τότε ΕΟΚ, έως σήμερα, το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς και η κάθε κυβέρνηση ή βάζει το λιθαράκι της για να «κτιστούν» τα ελληνικά επιχειρήματα ή το κρύβει κάτω από το «χαλί» των καλών σχέσεων μας με την Γερμανία ή το αξιοποιεί για προεκλογικούς λόγους.

Η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή "για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών" συστήθηκε το Νοέμβριο του 2015, μετά από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, για να επανασυστήσει παλαιότερη διακομματική επιτροπή, για το ίδιο θέμα.

Η νέα επιτροπή πραγματοποίησε δεκατρείς συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας, μόνο είκοσι οκτώ ωρών, μέσα σε ενάμιση χρόνο έως το καλοκαίρι του 2016. Από εκεί και πέρα το πόρισμα της, παρέμεινε στα συρτάρια  τρία χρόνια, για να βγει λίγο πριν τις εκλογές...

Ο κ. Βούτσης δικαιολόγησε την καθυστέρηση λέγοντας πως η κυβέρνηση, ήθελε πρώτα να φύγει η χώρα από τα μνημόνια. Και πάλι αυτό δεν εξηγεί την οκτάμηνη καθυστέρηση.

Στη χώρα μας, οι πολιτικοί, όταν έχουν να κάνουν μ ένα δύσκολο και ευαίσθητο πρόβλημα, το στέλνουν σε επιτροπές, όπως το υπαρκτό ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Αλλά όταν συναντούν την καγκελάριο Μέρκελ «βαρούν προσοχή».

Η κα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα,  μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος  με ένα σκοπό, να βεβαιωθεί ότι θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Προφανώς ο πολιτικός ρεαλισμός, επέβαλε τότε, τη σιωπή στον πρωθυπουργό, όπως τώρα, η ανάγκη για «άγρα ψήφων» του επιβάλλει, να βγάλει, το ξεχασμένο, επί τρία χρόνια, πόρισμα από το συρτάρι.

Το θέμα των γερμανικών οφειλών, είναι πολύ σημαντικό για την πατρίδα μας, για να εμπλέκεται στο προεκλογικό παιγνίδι, από μια κυβέρνηση που αποχωρεί από την εξουσία .Για ένα και μόνο λόγο, γιατί  δείχνουμε στους ξένους και κυρίως στους Γερμανούς, ότι δεν το πιστεύουμε , δεν το παίρνουμε στα σοβαρά, αφού υπονομεύουμε  την αξιοπιστία της ίδιας της προσπάθειας μας .

Send this to a friend