Αθήνα

 

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
prostasia proti katoikias 2411

STIGMA

Μεταρρυθμίσεις και Πραγματικότητα για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας!

Επειδή στη χώρα μας, όλοι σχεδόν, μιλούν για μεταρρυθμίσεις, αλλά λίγοι έχουν την πολιτική βούληση να τις υιοθετήσουν, είναι χρήσιμο να υπάρχουν καταγεγραμμένες οι μεταρρυθμίσεις που έκανε κάθε κυβέρνηση, για να μπορούν οι πολίτες να συγκρίνουν και να αξιολογούν τους κυβερνώντες με βάση την υλοποίηση τους και όχι τις λαϊκίστικες προεκλογικές τους διακηρύξεις.

Οι μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν την κοινωνία μας

Η κοινωνικοοιοκονομική κρίση μετά το 2010, ως συνέπεια της «επανίδρυσης του κράτους», δηλ. της αλόγιστης και σπάταλης πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή, είχε απλώσει το βαρύ πέπλο της πάνω από τη χώρα μας, καθότι οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης την θεωρούσαν χρεωκοπημένη. Αντίθετα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου προχωρούσε σε μεταρρυθμίσεις που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην πρόοδο της κοινωνίας μας.

Είναι αυτές που βελτίωσαν την λειτουργία του κράτους μας προς όφελος του πολίτη σε θέματα δημόσιας διοίκησης, διαφάνειας, καταπολέμηση της διαφθοράς, κοινωνικών δικαιωμάτων, παιδείας, υγείας, ασφάλειας κ.λ.π.

Ας θυμηθούμε τις πιο σπουδαίες από αυτές:

Αξιοκρατικές Διαδικασίες Επιλογής  στο Δημόσιο (Open Gov), Νόμος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Δι@ύγεια, Απογραφή – Ενιαίο Μητρώο και Ενιαία Αρχή Πληρωμών όλων των δημοσίων υπαλλήλων, Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Start Up Greece, Δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά, Επιτάχυνση ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, Πράσινο Ταμείο, Νόμος για τα ΑΕΙ το 2011 με τη ψήφο των 4/5 των βουλευτών, Ηλεκτρονική παραγγελία ακαδημαϊκών συγγραμμάτων «Εύδοξος», Ολοήμερο Σχολείο, Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση φαρμάκων, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών, Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Κάρτας Εργασίας σε τομείς με υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, Καλλικράτης στην Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων και πολλές άλλες.

Ν.3869 για την προστασία της Πρώτης κατοικίας και η απαξίωσή του

Το 2010, εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου με τον Ν.3869 (γνωστό και ως νόμο Κατσέλη) και έχοντας απέναντι της την πιο σκληρή τρόικα θέσπισε την προστασία της Πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Α. Τσίπρα ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ το νόμο αυτό!

Με αφορμή το προχθεσινό γεγονός στου Ζωγράφου, η υποκρισία για τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει, αφού είναι αυτοί που νομοθετώντας, πάτησαν το κουμπί των πλειστηριασμών και άνοιξαν την πόρτα στον κάθε λογής «Πάτση».

Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4605 άλλαξε στην ουσία το νόμο του ΠΑΣΟΚ που έπαψε να ισχύει, και στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κ. Μητσοτάκη με τον πτωχευτικό Ν. 4738/2020 και τον κατάργησε οριστικά, παραδίδοντας στα funds τους αδύναμους δανειολήπτες, μέσω του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια!

Στον κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας του έρχεται αβίαστα το ερώτημα, τι έκαναν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας για την προστασία της Πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των δανείων;

Τίποτα ουσιαστικό στην πραγματικότητα, καθότι και οι δύο έφεραν εξωδικαστικούς μηχανισμούς ρύθμισης και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαμε 2.500 ρυθμίσεις και επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας 2.000, όταν τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια σε απόλυτο αριθμό.

Οι νόμοι της Νέας Δημοκρατίας προβλέπουν προστασία Πρώτης κατοικίας μόνον για 3.500 νοικοκυριά σ’ όλη τη χώρα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Ν.3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ευνόησε τους κακοπληρωτές, παραβλέποντας ή και αγνοώντας, ότι σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας το2017, μόνο το 17% των δανειοληπτών θεωρούνται «μπαταχτσήδες».

Εξάλλου, πρόσφατα επανυπέβαλαν αίτηση όλοι σχεδόν όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον Ν.3869, συναινώντας στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου που ήταν προϋπόθεση για να εξεταστεί το αίτημά τους.

Στο ερώτημα, ποιός άνοιξε την πόρτα στα διάφορα αρπακτικά κερδοσκοπικά γεράκια των funds, η απάντηση είναι μονομερής, ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον αρχικό νόμο του 2015.

Σήμερα, το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δις. ευρώ, η κρίση ακρίβειας και πληθωρισμού σύμφωνα με την εκτίμηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Τράπεζας της Ελλάδας, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κόκκινων δανείων, οι απλήρωτοι φόροι ήδη αγγίζουν τα 6 δις ευρώ και χιλιάδες οικογένειες απειλούνται με απώλεια της κατοικίας τους, αφού καταναλώνουν το εισόδημά τους σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα, μη μπορώντας να πληρώσουν τις δανειακές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Οι επισφάλειες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά και η αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών που θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθιστούν επιτακτική την προστασία των δανειοληπτών όσο και τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ο προσδιορισμός πλειστηριασμών μετά τις 20 Οκτωβρίου σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταικούρα στη Βουλή, όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά συνεχίζεται αμείωτος. Περίπου 50.000 πλειστηριασμοί προγραμματίζονται για το 2022 ενώ συνολικά 250.000 ακίνητα θα βγουν στο σφυρί μέχρι το 2025.

Τα κόμματα, που άνοιξαν την πόρτα των funds και κερδοσκόπησαν στην αγωνία των δανειοληπτών όπως συνέβη με την περίπτωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α. Πάτση, δεν μπορούν ούτε να εγγυηθούν ούτε να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.

Οι προτάσεις του «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής»

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στηριζόμενο στις διαχρονικές αρχές και αξίες που το διέπουν και ευρισκόμενο πάντα δίπλα στους αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας προτείνει:

  • Αναστολή πλειστηριασμών Πρώτης κατοικίας, για τους αδύναμους δανειολήπτες. (έχει κατατεθεί πρόταση στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ).
  • Επαναφορά του πλαισίου προστασίας της Πρώτης κατοικίας με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια για τους πραγματικά ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας.
  • Δικαίωμα στον οφειλέτη, υπό προϋποθέσεις, πριν πωληθεί το δάνειό του σε funds, να το εξαγοράσει. (έχει κατατεθεί πρόταση στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ).
  • Βελτίωση των προτεινόμενων όρων διακανονισμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή με εξάντληση της δυνατότητας για ρύθμιση ως και 240 δόσεις.
  • Πλαίσιο λειτουργίας και κανόνων για τα funds-servicers
  • Σύσταση τραπεζικού διαμεσολαβητή που θα κρίνει τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τράπεζες και funds-servicers.
  • Βιώσιμη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, (έχει κατατεθεί πρόταση στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ).
  • Να δοθεί η δυνατότητα 120 δόσεων για χρέη σε ΔΟΥ, ΕΦΚΑ και με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση.
  • Τη δυνατότητα αγροτών και κτηνοτρόφων να διατηρούν μέρος της αγροτικής γης που έχει κατασχεθεί, ως μοναδικό μέσο διαβίωσης.

Χωρίς πολλά λόγια, επιβάλλεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου προστασίας της Πρώτης κατοικίας. Είναι χρέος μας να φτιάξουμε έναν σύγχρονο νόμο «3869 του 2023» για την κοινωνική αξιοπρέπεια και την προστασία της Πρώτης κατοικίας, όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη.

*O Γιάννης Διονυσόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, Αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και Αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ροή Ειδήσεων

peiraias dikastirio 1

04/12/2022 | 15:28

Γυναικοκτονία στον Πειραιά: «Συντετριμμένος» δηλώνει ο 25χρονος καθ’ ομολογίαν δολοφόνος

04/12/2022 | 15:14

Μάριον Μιχελιδάκη: Τι είπε για το κόψιμο της εκπομπής της Ίνας Ταράντου

04/12/2022 | 15:05

Λένα Ζευγαρά: Ακυρώθηκε εμφάνισή της στο Ηράκλειο λόγω αδιαθεσίας
kalouta tragoudistis

04/12/2022 | 14:56

Ζερόμ Καλουτά: Μικρός έλεγα τα κάλαντα και για κανένα έξτρα παραδάκι το «Βρε Μελαχρινάκι»

04/12/2022 | 14:44

ΣΥΡΙΖΑ: Επίθεση στην κυβέρνηση για υποκλοπές – «Δεν ξεφεύγετε με Αίσωπο και με εξυπνακισμούς»

04/12/2022 | 14:35

Γιάννης Δαλιανίδης: Φωτό ντοκουμέντο – Όταν ήταν χορευτής τη δεκαετία του ’50

04/12/2022 | 14:20

Πύργος: Κριάρι τραυμάτισε σοβαρά γυναίκα στη σπονδυλική στήλη

04/12/2022 | 14:15

Μουντιάλ: Όταν Ολλανδία και Αργεντινή ξανασυναντήθηκαν το ’98 – Το γκολ – ποίημα του Μπέργκαμπ

04/12/2022 | 13:54

Κιβωτός του Κόσμου: Το απειλητικό μήνυμα που έλαβαν όσα παιδιά έκαναν καταγγελίες
polakis agrinio

04/12/2022 | 13:45

Παύλος Πολάκης: Χόρεψε ζεϊμπέκικο με νόημα – «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ βρε κόσμε γυάλινε…»

04/12/2022 | 13:30

Στέφαν Γκέρικε: Πώς πιάστηκε ο μεγαλύτερος αρχαιοκάπηλος που έδρασε στη Θεσσαλονίκη

04/12/2022 | 13:15

Μουντιάλ 2022: Οι ποδοσφαιριστές της Αυστραλίας έκαναν ουρά για μια φωτογραφία με τον Μέσι

04/12/2022 | 12:49

Νέα Ζηλανδία: Πρωτοφανής δικαστική μάχη – Γονείς αρνούνται να χορηγηθεί αίμα εμβολιασμένων στο παιδί τους

04/12/2022 | 12:33

Συγκλονίζει η Βαλεντίνα Μαγκαφάκη: «Νιώθω ευλογημένη για την αναπηρία μου»

04/12/2022 | 12:11

Τραγωδία στην Κρήτη: Έσβησε 53χρονος σε ελαιουργείο την ώρα της άλεσης
ollandia. ipa
Η Ολλανδία με το βάρος της φανέλας περιμένει τον Μέσι!
germania mountial 0112
Η Γερμανία που (ξανα)απέτυχε με πάταγο και η Ισπανία που… γλυκοκοίταζε προς το Μαρόκο!
221129105527
Ο νέος… Νώε και το πόθεν έσχες
Οι μεγάλοι διαγωνισμοί έργων που έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα
vrazilia
Η Βραζιλία θα πάει με τον ευρωπαϊκό τρόπο!
204
Ενα «βαρετό δίδυμο αγώνων» που εξελίχθηκε σε φεστιβάλ των γκολ!