• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 01:06

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Γιατί άλλαξαν το εθνόσημο 

Μόνο η γνωστή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν ξαπλωμένου με βαριεστημένο βλέμμα στην πολυθρόνα απέναντι στον πρώην αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου, απουσίαζε από το νέο σποτ, που είχε επίκεντρο τη δραστηριότητα του πρωθυπουργού.

Κατά τα άλλα το βίντεο επιχειρεί να δείξει έναν εργασιομανή Αλέξη Τσίπρα που πληκτρολογεί μανιωδώς στο κομπιούτερ, λες και αυτό κάνουν ολημερίς οι πρωθυπουργοί, που περπατά στη σύνοδο κορυφής, που συναντά αρχηγούς ξένων κρατών. Έναν αεικίνητο πρωθυπουργό, που ξεχνά πως μπορεί να έχει και συσκέψεις που και που.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Παρόμοια βίντεο δημιούργησαν και άλλοι πρωθυπουργοί στο παρελθόν με επιτυχία, με πρώτο τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ένιωθαν την ανάγκη να διαφημίσουν τον εαυτό τους, είτε γιατί πλησίαζαν εκλογές είτε γιατί  βρίσκονταν σε δύσκολη θέση για να ενισχύσουν το προφίλ και τη δημοφιλία τους.

Αλλά λίγοι από τους πολίτες έμειναν στις εικόνες και στο βασικό μήνυμα «τώρα πια μας ακούν μας αναγνωρίζουν μας σέβονται», γιατί γνωρίζουν στο πετσί τους σε τι σεβασμό μας έχουν οι αγορές, το ΔΝΤ, οι ξένες κυβερνήσεις και πόσο ακούν την κυβέρνηση όταν παρακαλεί για μετάθεση των περικοπών στις συντάξεις, προκειμένου να πάει σε εκλογές την προσεχή άνοιξη με τις ευρωεκλογές, χωρίς αυτόν τον… πονοκέφαλο.

Οι περισσότεροι σχολίασαν την αλλαγή του εθνόσημου, τους ελληνικού κράτους, όπου η φράση «Ελληνική Δημοκρατία» μετατράπηκε από το Μέγαρο Μαξίμου σε «Ελληνική Κυβέρνηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει το Μαξίμου, προηγήθηκαν άλλα σποτ όπως τα «Κουλούρια Θεσσαλονίκης», η «Ωδή στο κοινωνικό μέρισμα», το «Λόλα να ένα γεύμα» με την ίδια… υπογραφή.

Η παραποίηση του εθνόσημου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Προφανώς συνιστά μέρος μιας επικοινωνιακής τακτικής, που στοχεύει στην αντικατάσταση του εθνικού μας σήματος   και συμβόλου, ώστε η προσοχή των πολιτών να μετατοπιστεί από τη λέξη «Δημοκρατία» στη λέξη «Κυβέρνηση». Και αυτό συμβαίνει μόνο στα σποτ του Μεγάρου Μαξίμου, γιατί τα υπουργεία και οι υπηρεσίες τους κράτους, στις ανακοινώσεις τους εξακολουθούν να αναφέρονται στην «Ελληνική Δημοκρατία».

Τι φοβήθηκαν εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου; Μήπως η πολυσχιδής, αποτελεσματική για τα εθνικά συμφέροντα, μοναδική και γιγάντια δραστηριότητα του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δεν τύχει της πλήρους αναγνώρισης και δεν ταυτιστεί απόλυτα με τη σημερινή κυβέρνηση και το πρόσωπο του;

Μην ανησυχεί, οι πολίτες είναι έτοιμοι να την αναγνωρίσουν πλήρως, οριζοντίως και καθέτως στις κάλπες.

Send this to a friend