Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Γιατί το retro μας... τραβάει σαν μαγνήτης;

Η φωτογραφία που πλαισιώνει το παρακάτω κείμενο, έχει κάνει την εμφάνιση της στον… ωκεανό του ελληνικού ίντερνετ πριν από 3-4 χρόνια.

Η φωτογραφία που πλαισιώνει το παρακάτω κείμενο, έχει κάνει την εμφάνιση της στον… ωκεανό του ελληνικού ίντερνετ πριν από 3-4 χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μιχάλης Τσαμπάς

Από status σε status κι από inbox σε inbox κυκλοφόρησε και δεν άργησε να γίνει viral (όρος που... υιοθετούμε συνεχώς τα τελευταία χρόνια).

Έκτοτε κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η συγκεκριμένη (επεξεργασμένη στα χρώματα) φωτογραφία, αλλά κι άλλες παρόμοιες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές... δίνουν και παίρνουν. Όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αποτελούν κι αντικείμενο αναλύσεων σε δημοσιεύματα μεγάλων ειδησεογραφικών sites!

To βασικό θέμα σε κάθε περίπτωση είναι να μάθουμε (οι νεότεροι) ή να θυμηθούμε (οι παλιότεροι) πως ο κόσμος βίωνε τις γιορτές σε άλλες εποχές.

Να δούμε την κίνηση στους δρόμους, τις λαμπερές βιτρίνες και γενικά να μας προκαλέσει μια γλυκιά νοσταλγία για μια εποχή που άλλοι έζησαν κι άλλοι θα ήθελαν να ζήσουν.

Προφανώς η πραγματικότητα ίσως και να είναι διαφορετικοί αφού σε περασμένες δεκαετίες και οι στερήσεις ήταν μεγάλες και τα μέσα που σήμερα κάνουν άνετη τη ζωή μας έλειπαν. Όμως ακόμη κι έτσι σε... Χριστουγεννιάτικο mood όλοι αναζητούν ή νοσταλγούν εκείνη την ρετρό εποχή. Όπως στις μέρες μας κάθετι... ρετρό «πουλάει» σαν ζεστό ψωμί.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να παρακολουθεί στο youtube παλιές διαφημίσεις; Να διαβάζει στο internet ένα αφιέρωμα σε παιχνίδια των 80ς για παράδειγμα; Ή να παρακολουθεί παλιές σειρές και τηλεπαιχνίδια που σήμερα μοιάζουν cult αλλά κάποτε... σάρωναν στην τηλεθέαση; Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει.

Η ζωή μπορεί να έχει ανέσεις σε σχέση με άλλες εποχές, όμως είναι και πιο άγρια. Πιο απαιτητική. Πιο δύσκολη. Πιο αγχωτική. Πιο «γρήγορη». Για όλα αυτά, ψάχνουμε την γαλήνη των παιδικών μας χρόνων. Τότε που όλα τα είχαμε συνδυάσει με το παιχνίδι και τις λαμπερές βιτρίνες. Γι' αυτό και το ρετρό μας έλκει σαν μαγνήτης. Γιατί μας επιτρέπει έστω και για λίγο να αποδράσουμε «από το αγχωτικό σήμερα». Καλή Χρονιά...

Send this to a friend