Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πικραμένος ο Γιάννης Βογιατζής: «Ήθελα να μου εξηγήσει ο Τόλης Βοσκόπουλος σε τι έφταιξα» (ΒΙΝΤΕΟ)

STIGMA

Γυναίκες τα μεγάλα θύματα της πανδημίας

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή των γυναικών, σε επαγγελματικό, ψυχολογικό και οικογενειακό επίπεδο, όπως αποτυπώθηκαν στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης «Γυναικεία Ανάσα», που πραγματοποίησε την Κυριακή η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Δείτε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Google την τιμά με το Doodle της

Ανεργία και υποαπασχόληση, βία και κακοποίηση, αμέλεια στη φροντίδα της υγείας τους και στην πρόληψη και σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση, είναι αυτά που η πανδημία έφερε στη ζωή των γυναικών.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε η Βασιλική Γεωργακοπούλου, Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο “Λαϊκό” και Συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, οι γυναίκες αντιμετώπισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό στη διάρκεια της πανδημίας υποαπασχόληση και ανεργία καθώς απασχολούνται σε μεγαλύτερο βαθμό σε χαμηλόμισθες, μερικής απασχόλησης εργασίες, που δεν επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασία.

Οι γυναίκες που διατήρησαν την εργασία τους ήταν γυναίκες που εργάζονταν σε καταστήματα τροφίμων ή σε μονάδες υγείας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να εργαστούν ειδικά στην αρχή της πανδημίας χωρίς τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο τη δική τους αλλά και των οικείων τους.

Ανάλογα στοιχεία σχετικά με την ανεργία των γυναικών καταγράφηκαν και στην Ελλάδα, καθώς έρευνα που βασίστηκε στην επεξεργασία στοιχείων της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής στατιστικής Υπηρεσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία επηρέασε τους άντρες κατά το οριακό 0,3%, ενώ τις γυναίκες κατά 3%.

Οι γυναίκες ήταν αυτές οι οποίες επιβαρύνθηκαν επιπρόσθετα με τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών και των άρρωστων μελών της οικογένειας, αλλά και άλλες οικιακές υποχρεώσεις.

Στη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν σημαντικά και τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Μελέτη από την Κίνα κατέγραψε διπλασιασμό των περιστατικών βίας κατά γυναικών από το σύντροφό τους τον Φεβρουάριο του 2020 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 και το 90% εξ αυτών των περιστατικών θεωρείται ότι σχετίζονται με τις συνθήκες της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Αύξηση στην κακοποίηση των γυναικών παρατηρήθηκε και στην Κολομβία κατά 175% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, καθώς και στην Ιαπωνία.

Στην Ελλάδα δεν προέκυψε επιβάρυνση των σχετικών δεικτών ωστόσο η Ελληνική Αστυνομία είχε επισημάνει την ανάγκη επαγρύπνησης για περιστατικά βίας που δεν καταγγέλλονται.

Υγεία και πρόληψη

Οι γυναίκες ανέβαλαν επίσης την αναζήτηση επείγουσας γυναικολογικής φροντίδας, ενώ κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλές γυναίκες απέφυγαν να υποβληθούν σε μαστογραφία -η σχετική μείωση σύμφωνα με γερμανική μελέτη έφτασε το 30%. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας περιόρισαν την πρόσβαση σε δομές υγείας ακόμη και των εγκύων, που σε μεγάλο ποσοστό είχαν πλημμελή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ενώ ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών εξέφρασε την επιθυμία να γεννήσει εκτός νοσοκομείου.

Ψυχολογική επιβάρυνση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία επηρέασε πρωτίστως την ψυχική υγεία, τόνισε η Σοφία Παππά MD, PhD, Διευθύντρια Ψυχικής Υγείας και Κλινικής Έρευνας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Imperial College London.

Όπως επεσήμανε, η πανδημία ανέδειξε ανισότητες, άλλαξε την καθημερινότητά μας, ενεργοποίησε τα αταβιστικά, πρωτόγονα χαρακτηριστικά μας, ενώ υπάρχει σοβαρός, ορατός κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών σε συστήματα υγείας και συστήματα ψυχικής υγείας

Δυσανάλογη ήταν η επιβάρυνση και η πρόκληση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες υγείας, οι γυναίκες, οι ευάλωτες ομάδες, οι μειονότητες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερο ποσοστό κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής μετατραυματικού στρες σε σχέση με τους άνδρες στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και αύξηση της αυτοκτονικότητας.

Επίσης, στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, 243 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τον σύντροφό τους.

Επαγγελματίες υγείας

Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η επιβάρυνση των γυναικών που ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας, καθώς το 70% των υπηρεσιών υγείας παρέχεται από γυναίκες- ειδικά στις παθολογικές, πνευμονολογικές κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πολυκεντρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Σωτηρία”, “Παμμακάριστος”, “Παπαγεωργίου”, “ΝΜΙΤΣ” και νοσοκομείο Τρικάλων, διαπίστωσε ότι πάνω από 50% των επαγγελματιών υγείας αναφέρουν συμπτώματα ψυχολογικής επιβάρυνσης, ότι 1 στους 4 επαγγελματίες υγείας εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και 99% διαταραχές ύπνου ή αϋπνία.

Οι κύριοι επιβαρυντικοί παράγοντες που κατέγραψε η έρευνα, ήταν ο φόβος, το στίγμα, ο κίνδυνος μόλυνσης, η ανεπάρκεια προσωπικού και η έλλειψη κοινωνικής δικτύωσης και υποστήριξης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία τόνισε ότι οι γυναίκες βίωσαν αύξηση κατά 30% στα ποσοστά της του στρες, της κατάθλιψης κατά 14% και του άγχους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κυρία Ράπτη στις γυναίκες επαγγελματίες υγείας, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης που υπάρχει εκτός του ωραρίου για τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και σε μία σημαντική έρευνα, η οποία τρέχει ήδη, σχετικά με το burnout στον χώρο της υγείας.

Επαγγελματίες υγείας και εξαρτήσεις

Η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη μονάδα Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Παρασκευή Κατσαούνου, αναφέρθηκε σε πολυκεντρική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες υγείας σε έξι ελληνικά νοσοκομεία, η οποία έδειξε ότι το 50% των συμμετεχόντων ήταν καπνιστές οι οποίοι όχι μόνο δεν μείωσαν, αλλά αύξησαν κατά 9% το κάπνισμα στη διάρκεια της πανδημίας!

Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους και μικρότερη συμμόρφωση με τα μέτρα που επεβλήθησαν κατά την πανδημία.

Αυτό, σύμφωνα με την κ. Κατσαούνου αναδεικνύει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη διακοπή του καπνίσματος, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να μην καταστρέψουν την υγεία τους, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στο άγχος της καθημερινότητας.

Άλλωστε, όπως τόνισε, οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας αν νοσηλευτούν με λοίμωξη COVID-19, καθώς το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα, ενώ δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν ευμενή επίδραση του καπνίσματος ή της νικοτίνης στη νόσο COVID-19.

Αρβελέρ: Ισότητα θα έχουμε αν πάψει να υπάρχει Ημέρα της Γυναίκας

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη που πήρε η Καθηγήτρια κ. Κατσαούνου από την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Η Καθηγήτρια Βυζαντινολογίας συμβούλεψε κάθε γυναίκα να κάνει αυτό που θέλει στη ζωή να το κάνει, άσχετα από αυτό που της λένε οι γύρω της.

«Οι γυναίκες καταφέραμε μετά από μεγάλες προσπάθειες και αγώνες να έχουμε περάσει λίγο στο δημόσιο χώρο”. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, “οι ποσοστώσεις είναι παρηγορίες, κι αν περιμένει κανείς μόνο από τις ποσοστώσεις θα περιμένει γενιές και γενιές. Ισότητα θα έχουμε μόνο αν πάψει να υπάρχει Ημέρα της Γυναίκας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

27/11/2021 | 10:36

Μητσοτάκης: Εισηγήθηκε αναβολή του συνεδρίου της ΝΔ λόγω πανδημίας – Νέος γραμματέας ο Παύλος Μαρινάκης

27/11/2021 | 10:33

Λάκης Λαζόπουλος: Επιστολή διάψευσης για Δέσποινα Βανδή και Βασίλη Μπισμπίκη

27/11/2021 | 10:07

Απίστευτη χυδαιότητα Κασιμάτη: «Η μακαρίτισσα Φώφη προσέφερε περισσότερα με τον θάνατο της απ’ότι με τη ζωή της»

27/11/2021 | 09:55

Ηλίας Μόσιαλος για παραλλαγή Όμικρον: Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα

27/11/2021 | 09:41

Η Γη της Ελιάς: Η Ιουλία τα φτιάχνει με τον Κουράκο – Ο Στάθης τρελαίνεται από ζήλια

27/11/2021 | 09:29

Θλίψη με τον ξαφνικό θάνατο της Μαργαρίτας Ζήκου, υποψήφιας βουλευτή Ιωαννίνων με τον ΚΙΝΑΛ

27/11/2021 | 09:07

Χρήστος Συριώτης για Πέτρο Φιλιππίδη: «Πονάει το στομάχι μου, η ψυχή μου»

27/11/2021 | 08:52

Ηράκλειο: 16 μαθητές με κορονοϊό μετά την κηδεία συμμαθητή τους

27/11/2021 | 08:39

Μάρθα Κουτουμάνου για Βλάσση Μπονάτσο: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε φαγωθεί να παντρευτούμε»

27/11/2021 | 08:06

Μυστήριο με τον θάνατο της Φωτεινής: «Τα μάτια της είναι πρησμένα από το ξύλο και τις μπουνιές»

27/11/2021 | 08:00

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Νοεμβρίου

27/11/2021 | 07:56

Τι προβλέπει το ζώδιο σου για σήμερα, Σάββατο 27 Νοεμβρίου

27/11/2021 | 07:51

Παγκόσμιος συναγερμός για την παραλλαγή Όμικρον: Πού έχουν καταγραφεί κρούσματα

27/11/2021 | 07:39

Καιρός σήμερα: Χαλάζι, βροχές ακόμη και χιόνια – Χαμηλές θερμοκρασίες και πλημμύρες στα δυτικά

26/11/2021 | 23:38

Euroleague – Αρμάνι-Ολυμπιακός 72-93: Ισοπέδωσε τους Ιταλούς με 18 τρίποντα μετά το πατατράκ στο ντέρμπι
Ο Ολυμπιακός άξιζε να περάσει και πέρασε παλεύοντας μέχρι τέλους!
Ολυμπιακός: Ο θρίαμβος του ΟΑΚΑ και το δώρο του Περιστερίου τον έκαναν ακλόνητο φαβορί!
Ο θάνατος του… σουβλατζή
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ! Αν ζούσε η Μελίνα θα έλεγε «αρέσουμε ξανά»;
Καλάβρυτα 1943, με υποστηρικτές και ενάντιους…
Ένα ρέκβιεμ για τη Μπέλα