Αθήνα

7 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Προσπαθώ μόνη μου να κάνω ό,τι μπορώ, έτσι πρέπει» λέει η κόρη του Σωτήρη Μουστάκα

STIGMA

«Γλυκός απατεώνας» ή θύμα; Άσπρο ή μαύρο;

Η υπόθεση Τζόκοβιτς έγινε πρώτο θέμα στον πλανήτη κι εξακολουθεί να διχάζει. Ναι μεν έγιναν παλινωδίες της κυβέρνησης της Αυστραλίας, αλλά εμφανίζονται… μυστικά και ψέματα από το θρύλο του τένις.

Είναι τελικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς ένας «γλυκός απατεώνας» που εκμεταλλεύεται την τεράστια δημοφιλία του για να πάρει μέρος σε ένα σπουδαίο τουρνουά ή η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποτελείται από ένα συνονθύλευμα ασχέτων που επηρεάζονται από τα twitter και τα Instagram και δρουν ανάλογα με τις φωνές που υπάρχουν;

Κοντεύει σχεδόν μία εβδομάδα από τότε που όλος ο πλανήτης, από πρωθυπουργούς και ηγέτες κρατών μέχρι κουτσομπόληδες του διαδικτύου ασχολούνται με την «υπόθεση Τζόκοβιτς», τα νερά και τα απόνερα της κράτησής του και για το αν έχει το δικαίωμα να παίξει στο επικείμενο αυστραλιανό Open.

Πρώτο θέμα στα Μέσα όλου του κόσμου! Μάλιστα. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουμε υποστηρικτές και ενάντιους, επιτιθέμενους και αμυνόμενους, όπως οι ξιφομάχοι και οι ασπιδοφόροι.

Όσο περνούν οι μέρες –και ενώ αναμένεται ακόμα η απόφαση για το αν θα παραμείνει στην Αυστραλία ο Τζόκοβιτς και θα πάρει μέρος στο τουρνουά ή θα απελαθεί από τη χώρα- τόσο περισσότερο φαίνονται τα λάθη και οι παραλείψεις ΚΑΙ των δύο πλευρών.

Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας έδωσε βίζα για να ταξιδέψει στη χώρα ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου. Έτσι το τουρνουά θα είχε άλλη αίγλη με την παρουσία του Νο 1 του κόσμου.

Όπως ανέφερε στις 30 Δεκεμβρίου o επικεφαλής γιατρός της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, «ο Τζόκοβιτς είχε εξασφαλίσει την ιατρική εξαίρεση από τις απαιτήσεις εμβολιασμού».

Μάλιστα την 1η Ιανουαρίου ο Σέρβος τενίστας πήρε και τη βίζα από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία ανέφερε ότι «οι απαντήσεις του έδειξαν πως πληροί τις απαιτήσεις για την άφιξη στην Αυστραλία χωρίς καραντίνα».

«Γλυκός απατεώνας» ή θύμα; Άσπρο ή μαύρο;

Το δημοσιοποίησε και ο ίδιος ο Τζόκοβιτς στις 4 Ιανουαρίου με ανάρτησή του.

«Πέρασα φανταστικά με τους αγαπημένους μου και σήμερα πάω στην Αυστραλία με άδεια εξαίρεσης»

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή του Australian Open, το οποίο ανέφερε ότι ο Τζόκοβιτς έκανε αίτηση για λόγους ιατρικής εξαίρεσης, η οποία του δόθηκε «μετά από διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου από δύο ξεχωριστές ανεξάρτητες ομάδες ιατρικών ειδικών, της Ομοσπονδίας Τένις της Αυστραλίας και την Πολιτείας της Βικτόριας».

Υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις από τους εμβολιασμένους της Αυστραλίας, που θεώρησαν ότι η παρουσία ενός ανεμβολίαστου είναι κόντρα στους κανόνες της χώρας που πέρασε σκληρό λοκ ντάουν και την προσβάλει.

Τότε υπήρξε η αντίδραση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον, που αφουγκράστηκε αυτές τις αντιδράσεις και δήλωσε: «Αναμένουμε την άφιξή του και τα στοιχεία που θα μας προσκομίσει για να υποστηρίξει την ιατρική εξαίρεση. Αν τα στοιχεία αυτά είναι ανεπαρκή, δεν θα λάβει διαφορετική μεταχείριση από οποιονδήποτε άλλον και θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο σπίτι του. Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κανένας απολύτως».

Μάλιστα έκανε και συμπληρωματική δήλωση αργότερα:

«Η βίζα του κ. Τζόκοβιτς απορρίφθηκε επειδή οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν αφορούν τα σύνορά μας».

Τότε πώς και γιατί δόθηκε η βίζα με την ιατρική εξαίρεση, έχοντας προσκομίσει και πιστοποιητικό νόσησης; Τότε το θυμήθηκαν και προχώρησαν στην κράτησή του σε κέντρο μεταναστών; Τι άλλαξε;

Κι ήρθε ο Αυστραλός δικαστής Άντονι Κέλι που έκρινε ότι ο Σέρβος αθλητής είχε κάνει όσα του ζητήθηκαν, εννοώντας τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά.

«Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Αυστραλία;» είπε ξεκάθαρα.

Όλοι θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια περιφανής νίκη του Τζόκοβιτς, ο οποίος έφτασε στην Αυστραλία εκμεταλλευόμενος ένα «παράθυρο» των αρχών, ασχέτως με τις μετέπειτα παλινωδίες τους.

Παρόλα αυτά ο υπουργός Μετανάστευσης έχει το δικαίωμα να ακυρώσει εκ νέου την απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 133.

Κι εδώ, μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης και τους εμφυλίους της, αναδεικνύονται τα λάθη του Τζόκοβιτς που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, όπως και αυτά των Αυστραλών.

Ας τα δούμε ψύχραιμα.

Από τα έγγραφα που διέρρευσαν από τη δικογραφία αποκαλύφθηκε ότι η ημερομηνία που αναφέρει ότι διαγνώστηκε με Covid είναι η 16η Δεκεμβρίου. Ένα το κρατούμενο λοιπόν.

Όμως την επόμενη μέρα ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες στο Instagram από τη συμμετοχή του σε εκδήλωση χωρίς καν να φοράει μάσκα. Δηλαδή συνάντησε παιδιά χωρίς να πάρει μέτρα προστασίας; Είναι δυνατόν;

Προφανώς ήταν δικαίωμά του να μην εμβολιαστεί, αλλά οι κανόνες είναι κανόνες κι είναι για όλους. Και τα μέτρα προστασίας αυτονόητα.

Δύο μέρες νωρίτερα παρακολούθησε αγώνα μπάσκετ και φωτογραφήθηκε με τον παίκτη της Μπαρτσελόνα Nigel Hayes-Davis, ο οποίος δύο μέρες μετά νόσησε. Κι όλοι υποστήριξαν ότι τον κόλλησε ο Τζόκοβιτς, που δεν έμεινε σε καραντίνα ως όφειλε.

«Γλυκός απατεώνας» ή θύμα; Άσπρο ή μαύρο;

Και την επομένη -17 Δεκεμβρίου- ο Σέρβος όχι μόνο δεν έμεινε σπίτι του αλλά έδωσε το παρών σε ειδική εκδήλωση των σερβικών ταχυδρομείων για τον εορτασμό του νέου γραμματοσήμου που έφτιαξαν προς τιμήν του, βάζοντας, όπως συνηθίζει, και τις σχετικές φωτογραφίες.

Όλα αυτά δεν είναι ούτε λογικά ούτε συνετά.

Υπάρχει και κάτι ακόμα άξιο λόγου. Ο Τζόκοβιτς, φτάνοντας στη Μελβούρνη, συμπλήρωσε το σχετικό έντυπο άφιξης και ανέφερε ότι δεν έχει ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες σε άλλη χώρα. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού πριν την Αυστραλία είχε ταξιδέψει στην Ισπανία.

Βέβαια οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα συμπληρώθηκαν από την διοργανώτρια αρχή του Australian Open. Οι ομοσπονδιακές αρχές το ερευνούν και επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν ισχύει αυτό ο ίδιος δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του.

Γίνεται λόγος ακόμα και για ψευδή rapid test, ας τα βρει η δικαιοσύνη αυτά.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πολιτικά παιχνίδια; Προφανώς. Υποβόσκει κόντρα των κυβερνήσεων; Ενδεχομένως.

«Γλυκός απατεώνας» ή θύμα; Άσπρο ή μαύρο;

Υπάρχουν λάθη και παραλείψεις στην πλευρά Τζόκοβιτς μετά τη νόσηση του; Καταγεγραμμένο και με φωτογραφίες.

Ακόμα κι αν είναι μια τεράστια προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς, οι κανόνες είναι κανόνες.

Κι ο Αντετοκούνμπο έχει τεράστια δημοφιλία, αλλά έμεινε σε καραντίνα, όπως όλοι, σεβόμενος νόμους και πρωτόκολλα.

Η κυβέρνηση ας βρει το σωστό τρόπο λειτουργίας μετά από τόσες παλινωδίες κι ο Τζόκοβιτς ας προστατεύσει το μύθο του. Το οφείλει στα εκατομμύρια των θαυμαστών του. Μπορεί να είναι λαϊκός ήρωας στη Σερβία, αλλά έχει και υποχρεώσεις.

Ροή Ειδήσεων

28/01/2022 | 21:24

Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

28/01/2022 | 21:22

Υπόθεση βιασμού: Παράταση στο «θρίλερ» – Τη Δευτέρα οι τοξικολογικές της Γεωργίας Μπίκα

28/01/2022 | 21:07

Τσοχατζόπουλος: Οι 3 διαθήκες θα ρίξουν φως για την υπόθεση των θυρίδων- Ποιους αποκληρώνει

28/01/2022 | 21:06

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Έρχονται βροχοθύελλες – Δύο οι κίνδυνοι για την Αττική

28/01/2022 | 20:47

Βρετανία: Μεταδοτικότερο το στέλεχος “Όμικρον 2”

28/01/2022 | 20:41

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανασκευάζει την πιο viral στιγμή του: «Ήταν πάνω στην ένταση…»

28/01/2022 | 20:31

MMM: Ποιες γραμμές λεωφορείων παραμένουν εκτός λειτουργίας

28/01/2022 | 20:22

ECDC: Νέες οδηγίες για την καραντίνα – Πόσες μέρες παραμένουμε σε απομόνωση

28/01/2022 | 20:03

ΚΙΝΑΛ: Μετά τον χαμό με Τασούλα βρέθηκε λύση- Η ΚΟ θα συνεδριάσει εκτός ωραρίου λειτουργίας της Ολομέλειας

28/01/2022 | 19:45

Γερουλάνος: Οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή έχουν γίνει σαν την εκπομπή «Καταστροφές και Θρίαμβοι»

28/01/2022 | 19:29

Πρόταση μομφής: Στη Βουλή ο Ανδρουλάκης την Κυριακή- Θα μιλήσει στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

28/01/2022 | 19:22

Αττική Οδός: Αστυνομικοί αρνήθηκαν να μεταφέρουν την έγκυο γυναίκα μου όταν έσπασαν τα νερά της, καταγγέλλει ο σύζυγός της

28/01/2022 | 19:01

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το δυστύχημα Μονογυιού με τη μοιραία Ferrari στην παραλιακή

28/01/2022 | 18:50

Γλυφάδα: Νεκρός Άραβας χρηματιστής σε ξενοδοχείο- Tι βρέθηκε δίπλα του

28/01/2022 | 18:37

Πρόταση δυσπιστίας: Ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση- Παρακολουθήστε live
Από την περσινή ομάδα καμ-ΑΡΗ, στην «υποδοχή» των Μαλγάρων!
ΝΤΡΟΠΗ, δίπλα στην οργή και τη θλίψη! ΑΦΑΝΤΟΙ οι υπεύθυνοι. Μήπως έβλεπαν… Survivor;
Η άσπρη μέρα δεν είναι μόνο για… καρτ-ποστάλ!
Η Όμικρον συγκράτησε τις απώλειες στα σούπερ μάρκετ
Ακούστε τσογλάνια…
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη χτίζει ο Ντε Νίρο