Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Έφυγε ο Αλέξης Παππάς και ξεκίνησαν τα πανηγύρια – Στεναχωρήθηκε ο Τριαντάφυλλος! (vid)

STIGMA

Η ΕΣΗΕΑ εγκαλεί το Facebook ως μέσο ενημέρωσης ή ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

Μερικές σκέψεις για την ΕΣΗΕΑ που εγκαλεί το Facebook. Το οποίο τιμωρεί την Έλενα Ακρίτα. Η οποία εγκαλεί την κυβέρνηση, που με τη σειρά της κουνάει κατά καιρούς το δάχτυλο στους πολίτες. Οι οποίοι πολίτες, απλώς κουραστήκαμε…

Δείτε επίσης

Διάσκεψη με εκπροσώπους του Facebook ζήτησε η ΕΣΗΕΑ για «φαινόμενα αποκλεισμού» – Τι απάντηση πήρε

Για κάποιους επαγγελματίες δημοσιογράφους και δη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που όμως δεν διψάμε πρωτίστως για αυτοπροβολή και δεν βλέπουμε παντού πολέμιους, αλλά δουλεύουμε χρησιμοποιώντας ως εργαλείο (και μόνο) τα social media, η κίνηση της Ένωσης είναι αιφνιδιαστική. Και λάθος.

Μιλώ για το αίτημα εμπλοκής της ΕΣΗΕΑ, με έναρξη συζητήσεων, στη διαχείριση του ενημερωτικού περιεχομένου στο Facebook.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Ένωση στην Ελλάδα αριθμεί περί τους 6.008 επαγγελματίες δημοσιογράφους, την ώρα που το Facebook στην Ελλάδα αριθμούσε τον Φεβρουάριο του 2021 περί τους 6,9 εκατομμύρια. Πολίτες, όχι δημοσιογράφους (statista.com).

Εδώ είμαστε, λοιπόν. Διαβάζω το οργισμένο post της πολύ σημαντικής συναδέλφου Έλενας Ακρίτα, το οποίο φιλοξενείται στο προφίλ της μητέρας της, αφού η ίδια έχει «τιμωρηθεί» για ένα μήνα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, λόγω «απρεπούς» σχολιασμού της προν άλλον χρήστη. Μεταξύ άλλων, λέει: «Εδώ τα βρόντηξα και παραιτήθηκα από τα ΝΕΑ όπου έγραφα 20 χρόνια, σ’ αυτούς θα κολλήσω;». Με το «σ’ αυτούς» η Έλενα Ακρίτα εννοεί το Facebook. Έλα όμως που το Facebook δεν είναι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ή η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ και η Έλενα Ακρίτα εκεί είναι απλώς μια ακόμα χρήστης του;

Με άλλα λόγια: και το Twitter δεν είχε διστάσει να αποκλείσει τον Τραμπ – σε μια Βαλκάνια δημοσιογράφο θα κολλήσει το Facebook; Προς τι η έκπληξη;

Η δε επιδραστικότητα της Έλενας Ακρίτα, η οποία εγκαλεί την κυβέρνηση (που με τη σειρά της κουνάει κατά καιρούς το δάχτυλο στους πολίτες, οι οποίοι πολίτες είμαστε απλώς κουρασμένοι) επιδέχεται μιας άλλης, μεγάλης συζήτησης.

Η ΕΣΗΕΑ έχει πολλές μάχες να δώσει.

Πολλά «μαγαζιά» να εγκαλέσει.

Πολλούς συναδέλφους να προστατεύσει.

Πολλά πειθαρχικά συμβούλια να συγκαλέσει.

Το Facebook, όμως, δεν είναι δημοσιογραφικό μέσο ενημέρωσης. Κι έστω, αν για κάποιους είναι, τότε χαρακτηρίζεται ως τέτοιο – αλλά άτυπα. Για να μην παρεξηγηθώ, σαφώς και δεν θεωρώ ότι λειτουργούν στην εν λόγω πλατφόρμα όλα ιδανικά – σαφώς και υπάρχουν διαφωνίες ως προς λ.χ. τον τρόπο εκμετάλλευσης του περιεχομένου από τους διαχειριστές του. Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα.

Ωστόσο, αν εγώ (επί παραδείγματι) διατελούσα moderator στο Facebook, παρομοίως θα απέκλεια για ένα μήνα (ή και για περισσότερο) τον όποιο χρήστη σχολίαζε αποκαλώντας άλλον χρήστη «σκουλήκι» ή «βοθρόλυμα».

Τελικά, ούτε σε αυτόν τον διχαστικό κυκεώνα θα εισέλθω.

Στο «ματς» Έλενα Ακρίτα VS Facebook/κυβέρνηση οι αποδόσεις δεν ικανοποιούν και το δελτίο πρέπει να σκιστεί.

*Follow on Twitter: @VagLiak

Μaskne: Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για την «ακμή της μάσκας»
Ο κόσμος διέλυσε το πραξικόπημα!
Το ψυχολογικό προφίλ των συμμετεχόντων στα κορονοπάρτι
Η πυρηνική βόμβα που διαλύει το ποδόσφαιρο!
ΠΑΟΚ vs Ολυμπιακού: Όταν το κίνητρο παίζει την δική του… μεγάλη μπαλίτσα!
Έχω τρία αυτιά, κεραίες και τραγουδάω ρώσικα!