Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Η κυρία Μιγιάτοβιτς απλά διαπιστώνει…

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Μιγιάτοβιτς – καμία σχέση με  την ΕΕ-  ήρθε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει, όπως είπε, τις κακές συνθήκες που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες  στα νησιά.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Μιγιάτοβιτς – καμία σχέση με  την ΕΕ-  ήρθε στην Ελλάδα για να διαπιστώσει, όπως είπε, τις κακές συνθήκες που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες  στα νησιά.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Έκανε μάλιστα λόγο για περιπτώσεις, όπου αιτούντες άσυλο περιμένουν μέχρι και 3 ώρες στην ουρά για φαγητό, για παιδιά με δερματικές ασθένειες που δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, για μεγάλα προβλήματα στις συνθήκες υγιεινής και στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, εικόνες που σύμφωνα με την ίδια δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Πάρα πολύ σωστά.

Επ’ αυτού τι έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης, πέραν των διαπιστώσεων;

Πίεσε τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης να ανοίξουν τα σύνορα για να μετακινηθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που ασφυκτιούν στα νησιά μας, καταδίκασε πρακτικές  Ουγγαρίας, Αυστρίας και Ιταλίας, εποχής Σαλβίνι, και φυσικά την πολιτική Ερντογάν που χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως «υπερόπλο», απειλώντας την Ελλάδα και την Ε.Ε.;

Ή μήπως συνεδρίασε και έβγαλε καταδικαστικές αποφάσεις για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κρύβονται πίσω από τη δήλωση ΕΕ –Τουρκίας, που η μη εφαρμογή της, έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους των νησιών μας , μετατρέποντας  την Ελλάδα σε   «παρκινγκ» μεταναστών;

Ποια είναι αλήθεια η ουσιαστική βοήθεια, που έχει παράσχει στην Ελλάδα, η οποία υφίσταται το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων και μεταναστών, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ένας από τους πιο σημαντικούς και απαραίτητους ευρωπαϊκούς θεσμούς;

Η κα Μιγιάτοβιτς ανέφερε πως στη Σάμο, μετανάστες κόβουν δέντρα για να κτίσουν μικρά καταφύγια και ζήτησε άμεση ενίσχυση των τοπικών νοσοκομείων.

Φαντάζομαι πως γνωρίζει ότι σ’ αυτό το νησί, αντιστοιχεί ένας Έλληνας με έναν μετανάστη και πως στην Ελλάδα εισήλθαν παράνομα περισσότεροι από 35.000 τους τελευταίους μήνες.

Ελπίζω επίσης να γνωρίζει πως η  κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, αν οι ευρωπαϊκές χώρες  έκαναν το καθήκον τους, με  επιμερισμό του προβλήματος  και  έδειχναν την αλληλεγγύη που οφείλουν στην Ελλάδα. Άλλωστε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες,  δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα μας,  αλλά για να φύγουν προς άλλες κατευθύνσεις.

Ως εκ τούτου  προσφορότερη θα ήταν μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία της κας Μιγιάτοβιτς και του Συμβουλίου της Ευρώπης  προς τους ισχυρούς της Ε.Ε. να κάνουν το ανθρωπιστικό καθήκον τους  και να ανοίξουν τα σύνορα τους για να τους δεχτούν.

Σίγουρα έτσι το πρόβλημα στα νησιά θα ήταν πιο διαχειρίσιμο, οι ουρές για φαγητό πολύ μικρότερες, τα καταλύματα πολύ καλύτερα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πιο αποτελεσματική.

Αντί λοιπόν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους άμοιρους ανθρώπους που αναζητούν  μια καλύτερη ζωή, να  αντιληφτούν πως το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Send this to a friend