Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Η Αθήνα αφ’ υψηλού

Παριστάνουν οι Αθηναίοι ότι δεν βλέπουν όσα υπάρχουν γύρω τους. Ισχύει για κατοίκους του Δήμου, ισχύει για όσους ζουν στα όμορφα προάστια, αλλά έχουν άποψη για την καθημερινότητα στο κέντρο.

Παριστάνουν οι Αθηναίοι ότι δεν βλέπουν όσα υπάρχουν γύρω τους. Ισχύει για κατοίκους του Δήμου, ισχύει για όσους ζουν στα όμορφα προάστια, αλλά έχουν άποψη για την καθημερινότητα στο κέντρο.

ΓΡΑΦΕΙ Η Λώρη Κέζα

Ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε ένα σημείωμα μετά την επίσκεψή του στον Άγιο Παντελεήμονα όπου περιέγραψε με ρεαλισμό όσα είδε και όσα πράγματι χαρακτηρίζουν την περιοχή και όμορες περιοχές, όπως την Κυψέλη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε σε μια νεαρή γυναίκα η οποία μίλησε για την καθημερινότητά της: «Δεν μπορεί να πάει το παιδί στην παιδική χαρά γιατί έχει αλλάξει χρήση. Έχει γίνει αποχωρητήριο, στέκι τοξικομανών και χώρος παρεμπορίου. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει με άνεση. Δεν μπορεί να απολαύσει το αυτονόητο, μία βόλτα. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο στον Άγιο Παντελεήμονα. Ούτε καν το πλύσιμο της πλατείας που έχει να γίνει από τότε που κατασκευάστηκε».

Αυτά είναι μια πραγματικότητα. Αλλά όταν κάποιος τα αναφέρει γίνεται «χρυσαυγίτης». Ναι, τέτοια επίθεση δέχεται ο Μπακογιάννης επειδή μεταφέρει την εικόνα της αλήθειας. Δεν θέλουν την αλήθεια ορισμένοι, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ζουν σε ένα βόθρο, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η κανονικότητα δεν είναι αυτή.

Εκείνοι που βλέπουν έναν Χρυσαυγίτη σε οποιονδήποτε αρθρώνει προβληματισμό για την αθλιότητα της Αθήνας, έχουν αποδεχτεί την κακοποίηση. Δέχονται τις σύριγγες στα πάρκα, δέχονται το σκοτάδι στο δρόμο, δέχονται τα σπασμένα πεζοδρόμια, δέχονται το φόβο, δέχονται την εγκατάλειψη, τη βρομιά. Αρνούνται να ακούσουν σχόλια για την εγκατάλειψη και τη βρομιά.

Με τέτοιους κατοίκους που αρνούνται να κοιτάξουν την πόλη χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, δεν υπάρχει σωτηρία. Έχουν συνηθίσει την αθλιότητα και την αποδέχονται επειδή για την αθλιότητα πρόλαβαν να μιλήσουν πρώτοι οι ακροδεξιοί. Θλιβερές τοποθετήσεις σε μια θλιβερή πόλη.

Send this to a friend