• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 16:30

Αθήνα

29 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η μάχη του Τίμερμανς για την ανεργία

Είναι πασιφανές ότι το κλίμα της άγριας πόλωσης ακυρώνει κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών- την στιγμή που όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι κρίνεται το μέλλον της δημοκρατικής ενωμένης Ευρώπης.

Είναι πασιφανές ότι το κλίμα της άγριας πόλωσης ακυρώνει κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών- την στιγμή που όλο και περισσότεροι συμφωνούν ότι κρίνεται το μέλλον της δημοκρατικής ενωμένης Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Είναι όμως απολύτως αναγκαίο να γυρίσει η συζήτηση στα κορυφαία ζητήματα για τα οποία εξελίσσεται στις ευρωπαϊκές χώρες η αντιπαράθεση μεταξύ των μεγαλύτερων πολιτικών οικογενειών. Όποιος έχει ήδη ασχοληθεί με την προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών δεν μπορεί παρά να διακρίνει τις κορυφαίες διαφορές στο προγραμματικό τους οικοδόμημα και την μάχη του ΕΣΚ για την επικράτηση των πολιτικών εναντίον της λιτότητας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Δεν έχουν περάσει για παράδειγμα πολλές μέρες από το ντιμπέϊτ Βέμπερ- Τίμερμανς, όπου ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν επέμεινε στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ανεργίας με κοινά “εργαλεία” για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ο Φρανς Τίμερμανς συγκεκριμένα αναφερόμενος στην σχετική πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ( κορυφαίου στελέχους του SPD) υποστήριξε σθεναρά την δημιουργία Ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας, στο οποίο, όπως εξήγησε,τα κράτη - μέλη θα συνεισφέρουν πόρους τους οποίους θα μπορούν να δανείζονται σε περίπτωση δυσκολίας και προκειμένου να μην προχωρούν σε περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Πως αντέδρασε κατά ην διάρκεια της μονομαχίας ο υποψήφιος για την προεδρία από το συντηρητικό ευρωπαϊκό κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία; Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών που κάνουν εμφανή προσπάθεια να στρέψουν το τιμόνι υπέρ της “περισσότερης Ευρώπης”.

Ο κ. Βέμπερ δεν απέφυγε να υποστηρίξει με προφανή ...τιμωρητική διάθεση προς τις χώρες που έπληξε η κρίση ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας, ενώ κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλαμβάνει μόνο του την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του και των συνεπειών της. Και συνέχισε να εξηγεί τι εννοεί.

«Ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα σήμαινε ότι εάν ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα λάβει πολλές αποφάσεις και με αυτές αυξηθεί η ανεργία, μπορεί να πάει στους γείτονές του και να ζητήσει να αναλάβουν το κόστος», ισχυρίστηκε ο κ. Βέμπερ συμπληρώνοντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν σημαντικά νωρίτερα, δεν μπορεί να ζητάει από τους γείτονές της να το χρηματοδοτήσουν. Φυσικά ο κ. Βέμπερ δεν ξέχασε να αναφερθεί και σε παραδείγματα του μοντέλου που υποστηρίζει και που εν πολλοίς εδράζεται στις επιδιώξεις των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Όπως έσπευσε λοιπόν να υπενθυμίσει ο κ. Βέμπερ στον επίμονο υπέρ των κοινωνικών πολιτικών Τίμερμανς η Γερμανία, με την «Ατζέντα 2010» προώθησε μεταρρυθμίσεις, κάτι που πρέπει να κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει και τους μισθούς της», του απάντησε ο κ. Τίμερμανς χλευάζοντας επί της ουσίας τις συντηρητικές πολιτικές του ΕΛΚ. Τις πολιτικές, που οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας και στο να πληρώσουν το μάρμαρο κυρίως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τις πολιτικές, που στο τέλος της ημέρας τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς...

 

Send this to a friend