Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Η... «μπετόν αρμέ» αλήθεια

Να ήταν, άραγε, ένα γλωσσικό ατόπημα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους «αρμούς της εξουσίας»; Φαντάζει δύσκολο…

Να ήταν, άραγε, ένα γλωσσικό ατόπημα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τους «αρμούς της εξουσίας»; Φαντάζει δύσκολο…

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τουναντίον, μάλλον είπε την αλήθεια. Κι έκανε κατ' αυτόν τον τρόπο την αυτοκριτική του για την περίοδο διακυβέρνησής του, όπως έχει πει και για τις περίφημες «αυταπάτες» του 2015. Άλλωστε, το... παράπονο αυτό έχουν εκφράσει κι άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και της συντρόφου του, η οποία είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά όχι την εξουσία.

Δεν είναι, όμως, αυτό το ανησυχητικό, αλλά ότι μέσα από αυτή την αυτοκριτική του ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχεται πως αυτά που έκανε στη Δικαιοσύνη, τη Δημόσια Διοίκηση, τα Μέσα Ενημέρωσης - δημόσια και ιδιωτικά - το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή όπου αλλού στη δημόσια σφαίρα δεν ήταν... αρκετά για να πάρει την εξουσία. Και ότι τη «δεύτερη φορά Αριστερά» θα είναι πιο αποφασισμένος.

Τούτη είναι μια λογική που προφανώς δεν συμβαδίζει με αυτή ενός σύγχρονου, κεντροαριστερού κόμματος, όπως αυτό που (λέει ότι) οραματίζεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως να μοιάζει με... επιστροφή στις αριστερές του ρίζες, αλλά όχι σε κάτι που προσομοιάζει σε «Προοδευτική Συμμαχία», αναδεικνύοντας έτσι την τρικυμία που υπάρχει μέσα στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα.

Μέσα από αυτή την τρικυμία, όμως, προέκυψε μια... «μπετόν αρμέ» αλήθεια. Αυτή για τους «αρμούς της εξουσίας». Και σ' αυτή δεν μπορούν να υπάρχουν συμψηφισμοί του τύπου «ναι, αλλά κι εσείς τα κάνατε», όπως κάνουν αμήχανα για να υπερασπιστούν τον αρχηγό τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «παρθένος» πια, αλλά έχει 4,5 χρόνια διακυβέρνησης στην πλάτη του...

Send this to a friend