• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 10:36

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η πρό(σ)κληση της Φώφης σε Μαξίμου και ΝΔ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση “σκαρφίστηκε” την επαναφορά της κατάτμησης της Β' Αθήνας -πρόταση της Γεννηματά που απέρριψε η κυβέρνηση το 2016- κρίνοντας ότι διευκολύνει τον πολιτικό σχεδιασμό της συγκυρίας.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν επιστρέψει από χθες στην Αθήνα- και κάποιοι εξ' αυτών λέγεται ότι διατηρούν ...άγριες διαθέσεις λόγω της αργοπορημένης ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτούμενων. Και δεν είναι τα προαπαιτούμενα, τα μόνα αγκάθια της συγκυρίας. Είναι και οι όροι για την μεταμνημονιακή περίοδο που κουμπώνουν εκ των πραγμάτων με τον σκελετό της ενισχυμένης επιτήρησης- τα περί πιστοληπτικής γραμμής έχουν απορριφθεί δημοσίως από την κυβέρνηση.

Για την ελάφρυνση του χρέους, το μόνο που έχει τεθεί μέχρι στιγμής σε πλήρη λειτουργία είναι η ...παγίδα του χρόνου. Το Βερολίνο συνεχίζει να ροκανίζει τον χρόνο, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τον “μηχανισμό” της Γερμανίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Κομισιόν στηρίζει την φόρμουλα της γαλλικής πλευράς και οι μέρες περνάνε χωρίς αποτέλεσμα.

Και από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει πάση θυσία στην παρούσα φάση την συζήτηση για το κόψιμο των συντάξεων από τις αρχές του 2019- ενώ η αντιπολίτευση το ανοίγει διάπλατα για ευνόητους λόγους.

Υπάρχουν και άλλα κίνητρα για να προωθήσει η κυβέρνηση όχι μόνο τις αλλαγές στον χάρτη της Β' Αθήνας αλλά ευρύτερα στο θεσμικό παζλ. Η πρόταση για “συνταγματική αναθεώρηση, τώρα” , παρότι η Φώφη Γεννηματά την αντικατέστησε με το αίτημα για “εκλογές εδώ και τώρα” ,φαίνεται ότι ξαναβγαίνει από το συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου. Τα πολλά και ανοιχτά σενάρια στο ίδιο τραπέζι αποτελεί “διαχρονικό αξίωμα” για τους ανθρώπους του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν δεν αφορά μόνο στην κίνηση της κυβέρνησης να “ζεστάνει” την κατάτμηση της Β' Αθήνας. Αφορά και στην ευθύνη της αντιπολίτευσης να απαντήσει ξεκάθαρα, ασχέτως των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, αν θέλει και μπορεί να προωθήσει τα αυτονόητα στον εκλογικό χάρτη. Πως; Καλώντας την κυβέρνηση να μην περιορίσει την μεταρρυθμιστική της στροφή στην περιφέρεια της Β' Αθήνας- και έτσι να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι ανοιχτή στο να συζητήσει και για ένα παραπλήσιο της απλής αναλογικής σύστημα που -το κυριότερο- αναχαιτίζει την ακυβερνησία...

Send this to a friend