Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ιανουάριο ή Μάιο;

Μπορεί, άραγε, να πείσει η κυβέρνηση ότι οι εκλογές είναι μακριά, όπως ισχυρίζεται; Ότι θα γίνουν, δηλαδή, στο τέλος της τετραετίας;

Μπορεί, άραγε, να πείσει η κυβέρνηση ότι οι εκλογές είναι μακριά, όπως ισχυρίζεται; Ότι θα γίνουν, δηλαδή, στο τέλος της τετραετίας;

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μάλλον πλέον δεν μπορεί. Ιδίως μετά την κίνησή της ν' ανοίξει τον ασκό της... παροχολογίας. Αναδρομικά, συντάξεις, αύξηση κατώτατου μισθού, μειώσεις φόρων και εισφορών, προσλήψεις στο Δημόσιο συγκροτούν ένα σκηνικό που από μακριά «φωνάζει» για εκλογές σύντομα.

Πότε; Εάν ισχύουν πληροφορίες που έρχονται από την πΓΔΜ και κάνουν λόγο για πιθανή επίσπευση των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης και ολοκλήρωσή της πριν από το τέλος του έτους, δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει και πάλι το σενάριο του Ιανουαρίου.

Διαφορετικά, όλοι πλέον έχουν κατανοήσει ότι οι εκλογές το Μάιο είναι μονόδρομος. Είτε λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και της στάσης των ΑΝΕΛ είτε λόγω του γενικότερου κλίματος, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κρατηθεί πέραν του Μαΐου. Ή, εάν κρατηθεί, θα φυτοζωεί. Κι αυτό μάλλον δεν το αποδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι του αρέσουν τα ρίσκα.

Είτε Ιανουάριο, λοιπόν, είτε Μάιο, είμαστε κι επισήμως πλέον σε προεκλογική περίοδο. Κι έτσι πρέπει να διαβάζονται όλα εφεξής. Και η στάση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Send this to a friend