Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Ιστορική συμφωνία ή... ιστορικό ναυάγιο;

Οι Πρέσπες (και οι φιέστες) πέρασαν και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία που υπογράφηκε μετά βαΐων και κλάδων, σαν... τραγούδια σε γάμο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παραμένει μία ημιτελής συμφωνία.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Παραμένει μια συμφωνία υπό αίρεση, η εφαρμογή της οποίας περνά μέσα από διάφορα βήματα και εξαρτάται διαδοχικά από την κύρωσή της από τη Βουλή των Σκοπίων, από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα και την αναθεώρηση του καταστατικού της χάρτη - δηλαδή, του Συντάγματός της. Και βέβαια, αν φτάσουμε ως εκεί, από την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή.

Το παιχνίδι λοιπόν μόλις τώρα άρχισε και σ' αυτό θα δοκιμαστούν όλοι. Και από τη μία όχθη και από την άλλη. Διότι τα πανηγύρια και τα μεγάλα λόγια περισσεύουν τις τελευταίες μέρες, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που νομίζουμε. Και μια «μεγάλη» συμφωνία, μια «ιστορική» συμφωνία - όπως τη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας - κινδυνεύει έτσι να εξελιχθεί σε ιστορικό... ναυάγιο. Ενδεχομένως δε και οριστικό για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Send this to a friend