• Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου
  • 04:22

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι για τη... διεύρυνση!

Καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι για τη... διεύρυνση!

Αν η διεύρυνση που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Στέφανος Τζουμάκας, καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι.

Με κάθε σεβασμό και προς τους τρεις, διότι το πρόβλημα δεν είναι δικό τους. Είναι του ίδιου του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

«Διεύρυνση» είναι μια έννοια δύσκολη και παρεξηγημένη στον ελληνικό πολιτικό βίο. Ο Κώστας Σημίτης, σε συνθήκες πολιτικής παντοδυναμίας, δεν κατάφερε να ανοίξει τον «τρίτο δρόμο» στην Κεντροαριστερά. Λίγο αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής, επίσης σε συνθήκες πολιτικής παντοδυναμίας, απέτυχε να μαζέψει όλο το «χαρτί» του Κέντρου και των «νοικοκυραίων» - δηλαδή της αστικής (και όχι μόνο) μεσαίας τάξης.

Μπορεί λοιπόν τώρα ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε διεύρυνση; Ο ίδιος, στη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε τα όρια, διαχωρίζοντας το Κέντρο - κεντροαριστερούς δηλαδή και κεντροδεξιούς μαζί - από το «ακραίο Κέντρο», όπως το ονόμασε.

Όπου «ακραίο Κέντρο» εννοεί τους μεταρρυθμιστές και όλους αυτούς που γοητεύονται μάλλον από το λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη ή όσους... ρομαντικούς επιμένουν στο εγχείρημα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τους οποίους θεωρεί προσκυνημένους νεοφιλελεύθερους.

Τι απομένει λοιπόν στον Αλέξη Τσίπρα; Η επιστροφή του Φώτη Κουβέλη και μερικών συντρόφων «ανανεωτών» - όσων δεν ακολούθησαν μέσω ΔΗΜΑΡ τη διαδρομή προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Και η προσχώρηση μεμονωμένων στελεχών του παραδοσιακού ή ακόμη και του «βαθέως» ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα, όμως, οι τρεις χθεσινές παρουσίες δεν πρέπει να ικανοποίησαν ούτε τους διοργανωτές του συνεδρίου, τόσο σε αριθμό όσο και σε «ειδικό βάρος» προσώπων.

Send this to a friend