Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Καλύτερα να σιωπάς αν δεν έχεις κανόνι

Είναι αλήθεια ότι το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε με τις καλύτερες προβλέψεις για τη συνέχεια του εγχειρήματος. Στο κάλεσμα για την εκλογή ηγεσίας ανταποκρίθηκαν 212 χιλιάδες ψηφοφόροι- οι περισσότεροι ήταν πασοκογενείς αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί που προσήλθαν δυο Κυριακές στις κάλπες.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η Φώφη Γεννηματά πιστώθηκε άλλωστε από την πρώτη στιγμή το θετικό αποτέλεσμα, καθώς άπαντες αναγνώρισαν ότι πήρε το ρίσκο να ενώσει δυνάμεις και προσωπικότητες του κεντροαριστερού τόξου. Κερδισμένοι ήταν και οι άλλοι πέντε κορυφαίοι -υποψήφιοι ή μη, στην διαδικασία του περασμένου Νοέμβρη- καθώς απέδειξαν ότι μπορούν μαζί με την κυρία Γεννηματά να εγγυηθούν την ενωτική πορεία του Κινήματος Αλλαγής.

Παρά τις διαφωνίες τους έφτασαν στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Μάρτη και αποδέχθηκαν χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις την μη εκλογή στελεχών στα κεντρικά όργανα του νέου φορέα. Οι εικόνες Βαβέλ δεν άργησαν όμως να κάνουν στη συνέχεια την εμφάνισή τους. Και όσοι υποστηρίζουν ότι είναι (μόνο) το Μακεδονικό που οδηγεί σε διάσπαση το Κίνημα Αλλαγής, λένε μπαρούφες. Απλώς κρύβονται πίσω από το Μακεδονικό -ένα βέβαια σοβαρό εθνικό θέμα- για να μηρυκάζουν τα διάφορα προσχήματα. Τους βολεύει, όσο διαρκεί ο ελάχιστος χρόνος. Κάποια στιγμή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο καθένας -στο αρχικά πολλά υποσχόμενο Κίνημα Αλλαγής- θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αν καταφέρει να τις ρίξει ο ένας στον άλλο, ακόμα καλύτερα για όποιον έχει βραχυπρόθεσμα σχέδια και μόνο. Για τους άλλους η ευθύνη θα παραμείνει βαριά και μεγάλη.

Η Φώφη Γεννηματά είναι πράγματι αρχηγός που έχει μάλιστα το μοναδικό προνόμιο της εκλογής στην κορυφή της πυραμίδας του νέου φορέα. Και θα βγει διπλά κερδισμένη αν καταφέρει, χωρίς τυμπανοκρουσίες να επαναφέρει -με δικό της ρίσκο και πάλι- την δυναμική που είχε αποκτήσει αρχικά το εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς στην χώρα μας. Το πως θα το πετύχει , είναι το νέο στοίχημα. Πολύς χρόνος δεν υπάρχει- η ίδια έχει άλλωστε ζητήσει “εκλογές εδώ και τώρα”. Και τα αιτήματα γίνονται ενίοτε αποδεκτά.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι πράγματι επικεφαλής του Ποταμιού και όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, που προφανώς θα πολλαπλασιαστούν μέχρι την 1η Ιούλη- θα παραμείνει διότι κατά τα λεγόμενά του “το Ποτάμι δεν πεθαίνει”. Γεννήθηκε όμως και με την δική του συμβολή το Κίνημα Αλλαγής. Και όπως φαίνεται, εκτός από συντηρητικό, το βρίσκει και “μικρό” πια, για να χωρέσει το Ποτάμι.

Η ευθύνη είναι μεγάλη και βαριά για το κάθε ένα μέλος -ή τα “5+1” αν προτιμούν- του Πολιτικού Συμβουλίου. Αλλά αντί να αναζητούν λύσεις, φλυαρούν ακατάπαυστα- σύμφωνα με το γνωστό “κλισέ”, στέλνουν μηνύματα δημοσίως, ο ένας στον άλλον.

Όπως συστήνει όμως μια ινδική παροιμία “καλύτερα να σιωπάς, αν δεν έχεις κανόνι”...

Send this to a friend